Vlhová si zvyká na agresívny sneh. Aj keby v slalome ubrala, stále vyhrá, myslí si expert

Petra Vlhová v cieli 2. kola obrovského slalomu Svetového pohára v americkom Killingtone.
Petra Vlhová v cieli 2. kola obrovského slalomu Svetového pohára v americkom Killingtone. (Autor: TASR/AP)
Nikola Baďová|26. nov 2023 o 07:30

Pavel Šťastný rozpráva o podmienkach v zámorí.

BRATISLAVA. „Bola to veľká šou. Veľa ľudí a výborná organizácia. Naozaj skvelé,“ prezradil priamo z dejiska Svetového pohára v Killingtone tréner Pavel Šťastný, ktorý pôsobí v miestnej akadémii. 

Na preteky obrovského slalomu sa prišlo pozrieť 18 000 fanúšikov. 

„Američanky i Kanaďanky sa vždy na pretekoch v zámorí naštartujú. Zašli veľmi dobre,“ dodal rodák z Prahy, ktorý v minulosti trénoval aj Olgu Charvátovú, Janu Šoltysovú či Šárku Záhrobskbú.

Dve domáce pretekárky skončili v najlepšej desiatke – tretia Mikaela Shiffrinová a ôsma Paula Moltzanová. Kanaďanka Valerie Grenierová obsadila piate miesto. 

„Som mimoriadne šťastná, najmä po minulom roku. Už som začínala mať pocit, že v Killingtone je to pre mňa v obrovskom slalome zakliate. Som nadšená a ďakujem môjmu tímu za odvedenú prácu," citovala Shiffrinovú agentúra AP.

Sebavedomá líderka

Preteky vyhrala Lara Gutová Behramiová. Švajčiarka je zatiaľ vo svojom vystúpení v sezóne stopercentná. Vyhrala i obrovský slalom v Söldene. 

„Som šťastná. V obrovskom slalome sa cítim sebavedomo. Vždy sa však snažím zlepšovať a hľadám motiváciu. Bolo to prvýkrát, čo som šla preteky v červenom drese a vyhrala som. Užívam si to. 

Dokázala som vyhrať dvoje preteky za sebou. Naposledy sa to u nás podarilo švajčiarskej lyžiarke Sonje Nefovej v roku 2001,“ tešila sa pred kamerami FIS. 

„Shiffrinová sa doma nabudila. Vedel som však, že Lara ju porazí. Švajčiarka je momentálne fantastická a v dobrej kondícii. Je na nej vidieť, že si veľmi verí. Prekvapila ma Robinsonová. Išla super. Je agresívna a podmienky jej vyhovovali,“ povedal Šťastný. 

Nepresvedčivý výkon

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová obsadila desiate miesto. Po prvom kole bola ôsma, ale pozíciu si nevylepšila. 

„Bola dnes akási spomalená. Možno ju vykoľajil agresívny sneh. Zarezávali sa jej lyže a nedržala peknú líniu. Ani pohyb nemala taký, na aký je človek zvyknutý. Petra má rada ľadové trate a európske snehy. Spravila na mňa dojem, že ju to rozhodilo a nebola tak suverénna ako v úvode sezóny,“ opisoval tréner. 

„Lyže sa jej zahryzli do amerického snehu a práve tam stratila všetku výhodu. Večer si pozrie video svojich jázd a poriadne sa zamyslí,“ komentovala britská lyžiarka Emma Carricková-Andersonová pre Eurosport. 

Rodáčka z Liptovského Mikuláša vedela, že sneh na východnom pobreží USA je odlišný ako v Európe. 

„Sneh je iný, ale v tejto častí USA nie je taký suchý ako napríklad v Colorade. Nie je to tak citeľné. Každý rok sú podmienky odlišné, veľakrát neboli ideálne a bol to boj. Môžeme očakávať všetko, pretože počasie sa rýchlo mení,“ priznala Vlhová na tlačovej konferencii pred víkendovými pretekmi. 

Lepkavý ľad

Tréner Šťastný sa s niektorými z lyžiarok po pretekoch rozprával a všetky priznali, že kvalita snehovej podložky ich prekvapila. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Vlhová si zvyká na agresívny sneh. Aj keby v slalome ubrala, stále vyhrá, myslí si expert