Vlhová stratila na americkom snehu výhodu. Musí sa nad svojou jazdou zamyslieť, tvrdí expertka

Petra Vlhová na trati v 1. kole obrovského slalomu Svetového pohára v americkom Killingtone.
Petra Vlhová na trati v 1. kole obrovského slalomu Svetového pohára v americkom Killingtone. (Autor: TASR/AP)
Nikola Baďová|25. nov 2023 o 21:30

Slovenka obhajovala štvrté miesto z vlaňajška.

BRATISLAVA. „Bola to veterná lotéria,“ reagoval v štúdiu JOJ Šport slovenský lyžiar Andreas Žampa na vývoj pretekov obrovského slalomu. 

S podmienkami v americkom stredisku Killington sa najlepšie popasovala Lara Gutová Behramiová, ktorá je v tejto sezóne zatiaľ stopercentná. 

Slovenská reprezentantka Petra Vlhová skončila desiata.  

SP v Killingtone:

Nedeľa 26. novembra

Slalom - 1. kolo 16:00, 2. kolo 19:00

„Počasie je veľmi suché, niekedy je americký sneh veľmi agresívny. Niektorým lyžiarkam to môže robiť problémy. Pred pretekmi Svetového pohára pršalo, následne sa ochladilo a mrzlo. 

Trať je však veľmi dobre pripravená a mala by vydržať počas celého štartového poľa. Je veľmi ľadová, čo dievčatám veľmi vyhovuje,“ povedala britská lyžiarka Emma Carricková-Andersonová pre Eurosport. 

Lepšie zosúladenie

Preteky boli veľmi vyrovnané. Rozdiely po prvom kole boli minimálne. Vedúca Alice Robinsonová mala náskok šesť stotín sekundy pred Sarou Hectorovou a osem stotín sekundy pred Larou Gutovou Behramiovou. 

Prvých osem lyžiarok sa zmestilo do jednej sekundy.

„V prvých štyroch bránach nemajú lyžiarky možnosť chytiť rytmus. Ide sa celkom prudko nadol. Počujeme a vidíme, že trať je veľmi ľadová,“ uviedla česká lyžiarka Šárka Strachová pre ČT Sport. 

VIDEO: 1. jazda Petry Vlhovej

Vlhová sa po prvom kole umiestnila na ôsmom mieste. Slovenka stratila najmä v strednej časti trate. 

„Fúkal jej vietor a mala problémy s viditeľnosťou. Mala perfektný tlak na spodnú lyžu. Chce to však presnejšie zosúladiť, aby celý prejav bol taký, aký by Petra chcela,“ komentoval jej jazdu Andreas Žampa.

Brány v druhom kole boli bližšie pri sebe, ale viac zatočené. „Je to však takmer identické ako v prvom kole. V rovnakej stope,“ analyzoval špecialista na obrovský slalom. 

Vlhová však nedokázala svoju pozíciu z prvého kola vylepšiť. „Chýbala jej plynulosť na snehu. Tam sa zrejme najviac trápila. Americký sneh je trošku iný, človek nevie, čo od neho čakať,“ uviedol slovenský lyžiar. 

„Lyže sa jej zahryzli do amerického snehu a práve tam stratila všetku výhodu. Večer si pozrie svoje video a poriadne sa nad svojou jazdou zamyslí,“ uviedla expertka Eurosportu. 

VIDEO: 2. jazda Petry Vlhovej

Všetko alebo nič

Mikaela Shiffrinová atakovala najvyššie priečky z piateho miesta. 

„So svojou jazdou som veľmi spokojná. Trvalo mi niekoľko zákrut, kým som sa dostala do svojho rytmu. Potom to však bol môj najlepší obrovský slalom, ktorý som na tomto kopci lyžovala,“ povedala po prvom kole Američanka pre portál ski racing. 

Aj v druhom kole šla bezchybne a postupne si budovala náskok. 

„Mikaela predviedla krásny výkon, ale pozrite sa na to, aké rezervy na trati ešte sú,“ reagovala Strachová na jazdu Lary Gutovej Behramiovej. 

„Fantastická jazda. Má stabilné vedenie na oboch lyžiach,“ pokračovala. 

Švajčiarka sa zaradila pred Shiffrinovú a čakala na novozélandskú lyžiarku Robinsonovú, ktorá je známa svojou jazdou na hrane rizika. 

„Buď všetko alebo nič. Šla veľmi riskantne a dynamicky, ale Lara šla perfektne,“ reagovala česká expertka. Robinsová sa nakoniec zaradila na druhé miesto a posunula americkú pretekárku na tretiu priečku. 

Gutová Behramiová vyhrala oba obrovské slalomy v sezóne. 

„Som šťastná. V obrovskom slalome sa cítim sebavedomo. Vždy sa však snažím zlepšovať a hľadám motiváciu. Bolo to prvýkrát, čo som šla preteky v červenom drese a vyhrala som. Užívam si to. Dokázala som vyhrať dva preteky za sebou. Naposledy sa to u nás podarilo švajčiarskej lyžiarke Sonja Nefovej v roku 2001,“ tešila sa pred kamerami FIS. 

Perfektný posun

S najvyšším štartovým číslom 50 sa do druhého kola prebojovala chorvátska lyžiarka Zrinka Ljutičová, ktorá skončila trinásta. Bolo to jej najlepšie umiestnenie v obrovskom slalome. 

V prvých pretekoch sezóny v Söldene obsadila 14. miesto. 

Devätnásťročná Chorvátka by sa čoskoro mohla prebojovať do najlepšej tridsiatky. 

„Dúfam, že sa tam čoskoro dostanem. Som celkom zlá na tieto štatistiky. Keď tam už budem a budem jazdiť na lepšej trati, tak môžem viac rozmýšľať nad konzistentnými výkonmi na úrovni najlepšej pätnástky,“ povedala pre Sportnet v úvode sezóny. 

„Bude to pre ňu veľký posun. Môže potom rozmýšľať nad lepším umiestnením v najlepšej tridsiatke,“ reagovala Strachová. 

Najlepší výsledok v kariére dosiahla ďalšia mladá lyžiarka. Sedemnásťročná Lara Colturiová z Albánska zajazdila najrýchlejší čas v druhom kole a posunula sa o pätnásť priečok na výsledné dvanáste miesto.  

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Vlhová stratila na americkom snehu výhodu. Musí sa nad svojou jazdou zamyslieť, tvrdí expertka