Goggiová už prijímala gratulácie, potom sa však zmenili podmienky

Rakúska lyžiarka Nina Ortliebová.
Rakúska lyžiarka Nina Ortliebová. (Autor: TASR/NTB Scanpix via AP)
Sportnet|5. mar 2023 o 12:05

Preteky skončili totálnym rakúskym triumfom.

Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní 2022/2023

Super-G žien v Kvitfjelli:

1.

Nina Ortliebová

Rakúsko

1:29,25 min

2.

Stephanie Venierová

Rakúsko

+ 0,12 s

3.

Franziska Gritschová

Rakúsko

+ 0,38 s

4.

Sofia Goggiová

Taliansko

+ 0,69 s

5.

Emma Aicherová

Nemecko

+ 0,75 s

6.

Jasmine Fluryová

Švajčiarsko

+ 0,88 s

7.

Mikaela Shiffrinová

USA

+ 0,98 s

KVITFJELL. Talianka Sofia Goggiová v sobotu oslavovala zisk malého glóbusu za zjazd. Kráľovskú disciplínu Svetového pohára ovládla už štvrtýkrát.

Tento fakt trochu zmiernil jej sklamanie po tom, ako ju v jej obľúbenej disciplíne zdolala o 0,29 sekundy domáca Nórka Kajsa Vickhoffová Lieová.

V nedeľu sa však v Kvitfjelli zdalo, že si Goggiová napraví chuť, hoci pretekárkam spočiatku, najmä v hornej časti trate, komplikovalo situáciu počasie.

V spodnej časti nabrala rýchlosť a dovtedajšiu líderku Jasmine Fluryovú, ktorá mala štartové číslo jeden, zdolala o 19 stotín. Pomaly začala prijímať gratulácie.

Potom sa však výrazne zmenili podmienky smerom k lepšiemu. V hornej časti prestalo snežiť a aj televízne zábery boli razom oveľa čistejšie.

Túto situáciu dokonale začali využívať pretekárky s vysokým štartovým číslom, ktoré mali výhodu oproti tým, ktoré štartovali v prvej či druhej skupine.

Najmä Rakúšanky doslova lietali na trati.

Podmienky neboli pre všetky férové

Ako prvá zosadila Goggiovú z prvého miesta Franziska Gritschová, ktorá mala už na druhom medzičase obrovský náskok jeden a pol sekundy. Prvého víťazstva vo Svetovom pohári sa však nedočkala.

Najskôr sa pred ňu dostala s číslom 29 Stephanie Venierová a napokon dosiahla najlepší čas zo všetkých pretekárok ďalšia Rakúšanka Nina Ortliebová. Je to jej druhý triumf vo Svetovom pohári po super-G z La Thuile 2020.

"Bavila som sa svojou jazdou, aj keď som vedela, že podmienky mám lepšie ako iné pretekárky. Sneženie sa postupne zmiernilo.

Je mi ľúto, že podmienky neboli pre všetky férové, mala som aj šťastie. Napriek všetkému je to pre mňa dnes výrazný výkonnostný posun, za čo som veľmi šťastná. Cítim obrovskú radosť a úľavu," povedala pre ORF.

Dramatický súboj o malý glóbus

Rakúsko tak v ženskom super-G v rámci SP obsadilo kompletné pódium prvýkrát od roku 2005. Vtedy v Lake Louise vyhrala Alexandra Meissnitzerová pred Andreou Fischbacherovou a Michaelou Dorfmeisterovou.

Už istá víťazka veľkého glóbusu Mikaela Shiffrinová skončila na 7. mieste, stále jej tak jeden triumf chýba k vyrovnaniu rekordu Švéda Ingemara Stenmarka.

O držiteľke malého glóbusu za super-G stále nie je rozhodnuté.

Curtoniová pred finálovou súťažou v Andorre vedie priebežné poradie o 19 bodov pred Švajčiarkou Larou Gutovou-Behramiovou.

Šancu na sezónny titul za disciplínu stále majú aj Rakúšanka Cornelia Hütterová, Nórka Ragnhild Mowinckelová a Talianka Federica Brignoneová.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Goggiová už prijímala gratulácie, potom sa však zmenili podmienky