Shiffrinová sa raduje s veľkým predstihom, získala veľký glóbus

Mikaela Shiffrinová.
Mikaela Shiffrinová. (Autor: TASR/AP)
TASR|4. mar 2023 o 12:10 (aktualizované 4. mar 2023 o 14:05)

Na vyrovnanie rekordu si ešte musí počkať.

Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní 2022/2023

Zjazd žien v Kvitfjelli:

1.

Kajsa Vickhoffová Lieová

Nórsko

1:32,36 min

2.

Sofia Goggiová

Taliansko

+ 0,29 s

3.

Corinne Suterová

Švajčiarsko

+ 0,41 s

4.

Ilka Štuhecová

Slovinsko

+ 0,61 s

5.

Mikaela Shiffrinová

USA

+ 0,79 s

5.

Ramona Siebenhoferová

Rakúsko

+ 0,79 s

KVITFJELL. Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová si v predstihu zabezpečila veľký krištáľový glóbus za prvenstvo vo Svetovom pohári 2022/2023.

V sobotňajšom zjazde v nórskom Kvitfjelli skončila vo výsledkovej listine pred Švajčiarkou Larou Gutovou-Behramiovou, čo bolo kľúčové.

Pred záverečnými siedmimi súťažami sezóny si tak na čele poradia vytvorila pred konkurentkou nedostihnuteľný 796-bodový náskok.

Shiffrinová zaostala za víťaznou Kajsou Vickhoffovou Lieovou z Nórska o 0,79 sekundy a s Ramonou Siebenhoferovou osadili delené piate miesto. Gutová-Behramiová prekvapivo skončila až v tretej desiatke na 21. mieste.

Shiffrinová obhájila zisk veľkého glóbusu z minulej sezóny, víťazkou SP sa stala piatykrát v kariére. Do vyrovnania absolútneho rekordu Ingemara Stenmarka v počte víťazstiev v pretekoch SP jej chýba stále jeden triumf.

Slovenka Petra Vlhová v zjazde neštartovala, v priebežnom poradí SP zostala na treťom mieste, od Gutovej-Behramiovej ju delí 21 bodov.

Okrem toho sa v Nórsku udelil aj malý glóbus pre najlepšiu zjazdárku.

Ten si štvrtýkrát vybojovala Talianka Sofia Goggiová. Definitívu získala po tom, ako sa v sobotu umiestnila pred jedinou konkurentkou Ilkou Štuhecovou.

Goggiová obsadila s mankom 0,29 sekundy druhé miesto, Slovinka bola štvrtá so stratou 61 stotín. Medzi obe spomenuté pretekárky sa dokázala vtesnať a tretie miesto obsadila olympijská víťazka Corinne Suterová.

Lieová slávila prvý triumf v prestížnom seriáli. Jej najlepším umiestením bola v zjazde druhá priečka v januárových pretekoch v Cortine d'Ampezzo, druhá bola aj pred dvomi rokmi v super-G v Garmisch-Partenkirchene. 

V nedeľu je na olympijskej zjazdovke v Kvitfjelli na programe super-G žien.

Hlasy po pretekoch zjazdu:

/zdroje: ORF, APA/

Mikaela Shiffrinová, víťazka Svetového pohára: "Je to zvláštne. Vždy sa ťažko vysvetľuje, ako sa cítim po zisku titulu, keď som v daný deň nevyhrala. Celá sezóna bola pre mňa úžasná, tvrdo som počas nej pracovala. Je to niečo špeciálne, že sa mi podarilo zaistiť si veľký glóbus ešte pred finálovými pretekmi."

Kajsa Vickhoffová Lieová, víťazka zjazdu: "Je to ako sen. Podporovala ma celá rodina, priatelia, všetci sú tu. O to je väčšia moja radosť, že sa mi podarilo prvýkrát zvíťaziť práve pred domácim publikom."

Sofia Goggiová, držiteľka malého glóbusu za zjazd: "Cítim sa skvele. Som šťastná, že sa mi podarilo v predstihu získať malý glóbus, menej spokojná som s mojím dnešným výkonom. Nejazdila som dobre, nebolo to také ladné ako v tréningoch."

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Shiffrinová sa raduje s veľkým predstihom, získala veľký glóbus