Comeback Hirschera nie všetci vítajú. Nemci kritizujú nové pravidlo FIS

Marcel Hirscher
Marcel Hirscher (Autor: REUTERS)
SITA|24. okt 2024 o 11:04

Je ťažké vyrovnať sa s tým, ako to urobili, povedal slalomár Linus Strasser.

BRATISLAVA. Návrat rakúskej superstar Marcela Hirschera do Svetového pohára v alpských lyžiarskych disciplínach je veľká udalosť pre fanúšikov.

Nie všetci však zdieľajú radosť z jeho "comebacku" z lyžiarskeho dôchodku vo farbách Holandska.

Pri návrate na vrcholnú scénu mu pomohla aj Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS), ktorá zaviedla voľné karty pre tých, ktorí dlhodobo vypadli z kolotoča pretekov a chcú sa vrátiť.

Podmienkou však sú víťazstvá na najvyššej profesionálnej úrovni z minulosti, čiže v pretekoch Svetového pohára alebo zlaté medaily z MS a ZOH.

A to je aj prípad Hirschera, ktorý je považovaný za jedného z najlepších protagonistov technických disciplín v histórii zjazdového lyžovania.

Hirscher bude mať právo v úvodných pretekoch SP 2024/2024 počas víkendu v rakúskom Södene štartovať hneď za elitnou tridsiatkou, hoci nemá v portfóliu požadované FIS body.

Podľa nemeckého slalomára Linusa Strassera nie je správne, že Hirscher vďaka novozavedenému pravidlu okamžite získava pomerne dobrú východiskovú pozíciu ako prominentný navrátilec. "Je ťažké vyrovnať sa s tým, ako to urobili," uviedol Strasser na webe ORF.

Hlavný tréner Nemcov Christian Schwaiger si myslí, že je to absolútne zle vyriešená situácia.

Wolfgang Maier, športový riaditeľ Nemeckej lyžiarskej asociácie (DSV), kritizoval, že o voľných kartách rozhodla FIS okolo kontroverzného prezidenta Johana Eliascha bez konzultácie a koordinácie so zástupcami športovcov a tímov.

"V zásade nie sme proti voľnej karte pre Hirschera. Spôsob, akým to bolo zavedené, však nie je v poriadku,“ povedal Maier.

Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní 2024/2025

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Comeback Hirschera nie všetci vítajú. Nemci kritizujú nové pravidlo FIS