Mladík sa poučil z chýb, nebál sa a zvíťazil. Hirscher ukázal, že ešte na to nie je starý

Alexander Steen Olsen sa stal víťazom obrovského slalomu v rakúskom Söldene.
Fotogaléria (40)
Alexander Steen Olsen sa stal víťazom obrovského slalomu v rakúskom Söldene. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|27. okt 2024 o 16:55

Alexander Steen Olsen ovládol obrovský slalom v Söldene.

SÖLDEN. Švajčiarsky lyžiar Marco Odermatt mal na dosah jedinečný úspech. Hoci je obrovský slalom disciplínou s najväčšou konkurenciou, v minulej sezóne ich mohol ovládnuť všetkých desať. 

Ešte aj vo finále Svetového pohára v Saalbachu vyhral prvé kolo, no v tom druhom urobil chybu a prvýkrát od MS 2021 nedokončil obrovský slalom.

Na víťaznú vlnu sa chcel vrátiť v rakúskom Söldene. Mal najvýhodnejšie štartové číslo, bol favoritom, no druhýkrát po sebe vypadol. Jeho mama Priska sa tomu v cieľovom priestore neveriacky prizerala. 

"Je to smola, ale nie som smutný. Spôsob, akým som jazdil v hornej časti bol skvelý a cítil som sa lepšie ako v posledných rokoch. 

Možno som bol trochu premotivovaný a až príliš riskoval už v prvej jazde," povedal trojnásobný víťaz Svetového pohára pre SRF Sport.

Zaujal už ako junior

Aj vďaka jeho zaváhaniu to napokon bola na ľadovci Rettenbach nórska párty, na akú sú zvyknutí skôr fanúšikovia bežeckého lyžovania či biatlonu.

Nielenže Nóri kompletne obsadili stupne víťazov, ale štvrtý skončil pri svojom návrate ich bývalý reprezentačný kolega Lucas Braathen.

Najskôr ho predstihol Atle Lie McGrath, potom bol o stotinu rýchlejší Henrik Kristoffersen a v samotnom závere potvrdil pozíciu lídra po prvom kole 23-ročný Alexander Steen Olsen.

VIDEO: Zostrih z obrovského slalomu mužov v Söldene 2024

"Je to ako sen. Oslavovať víťazstvo s ďalšími dvoma Nórmi je úžasné a som šťastný, že som v tomto tíme. Pred druhým kolom som si hovoril, že sa toho nemôžem báť a našťastie to vyšlo," povedal víťaz pre FIS. 

Svoje kvality v technických disciplínach potvrdil už pred dvoma rokmi na juniorských MS v Kanade, kde vyhral slalom aj obrovský slalom.

V roku 2023 vyhral slalom Svetového pohára v americkom Palisades Tahoe, k čomu pridal na začiatku novej sezóny triumf v Söldene.

"Poučil som sa z vlastných chýb, nebál som sa. Je to náročná trať. Poznám svojich súperov, a tak som vedel, že musím ísť naplno," dodal pre ORF.

Takmer až na pódium

Kristoffersen za svojim mladším krajanom zaostal o 65 stotín, no mal dobrú náladu. Kamarátovi víťazstvo doprial a vytiahol aj zaujímavú spomienku. 

"Alexander si išiel vlastnú ligu, som za neho šťastný. Pamätám si, keď mal 11-12 rokov, tak som mu dával rady, ako sa stať dobrým lyžiarom. Možno som toho nemal robiť toľko," žartoval 30-ročný Nór. 

Fotogaléria: Obrovský slalom mužov v Söldene 2024 (návrat Marcela Hirschera)

Veľkú radosť aj zo štvrtého miesta mal Braathen, ktorý vlani ukončil kariéru, no po roku ju opäť naštartoval. Pre nezhody s nórskou federáciou reprezentuje Brazíliu, čo naznačil po prejazde cieľom. 

Predviedol zopár tanečných krokov pripomínajúcich brazílsku sambu. Pre lyžiarsky exotickú krajinu získal prvé body vo Svetovom pohári a vôbec najrýchlejšie druhé kolo ho takmer vystrelilo z 19. miesta na pódium.

"Som šťastný, je to úžasný deň. Kontakt so snehom bol pre mňa mágiou," povedal Braathen, ktorý v elitnom seriáli dosiahol päť víťazstiev. 

Napriek tomu, že reprezentuje Brazíliu, so svojimi nórskymi kolegami sa nerozišiel v zlom a úprimne im prial úspech. McGratha v cieli vyobjímal a na nórsky trojitý úspech reagoval: "Wow, je to úžasné."

Hirscher prekonal svoje očakávania

Veľkú pozornosť v Söldene pútal aj návrat Marcela Hirschera. Do "bieleho cirkusu" sa vrátil po piatich rokoch, presne po 2051 dňoch.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Mladík sa poučil z chýb, nebál sa a zvíťazil. Hirscher ukázal, že ešte na to nie je starý