Gutová-Behramiová si môže vytvoriť náskok. Akonáhle začnem počítať, prichádzajú do hry neistoty, tvrdí

Lara Gutová-Behramiová.
Lara Gutová-Behramiová. (Autor: TASR/AP)
Nikola Baďová|15. feb 2024 o 14:45

Otvorený je aj súboj o glóbusy za zjazd a super-G.

BRATISLAVA. Tri štarty, tri víťazstvá. Švajčiarska lyžiarka Lara Gutová-Behramiová má výbornú formu. 

Vyhrala posledné dva obrovské slalomy a super-G. Pri neúčasti Mikaely Shiffrinovej sa dostala na čelo Svetového pohára. 

Náskok pred Američankou je zatiaľ päťbodový, ale počas víkendu v Crans Montane je v hre až tristo bodov. Na programe je dvakrát zjazd a super-G. 

Svetový pohár v Crans Montane 2024

Piatok, 16. február:

Zjazd - 10:30

Sobota, 17. február:

Zjazd - 10:30

Nedeľa, 18. február:

Super-G - 10:30

/priamy prenos vysielajú stanice JOJ Šport, ČT Sport, Eurosport 1, ORF 1 či Das Erste/

Trpezlivý návrat

Shiffrinová sa zranila pri páde do ochranných sieti vo veľkej rýchlosti počas zjazdu v Cortine d’Ampezzo. Aj keď vyšetrenia neukázali žiadne vážnejšie zranenie, americká lyžiarka s návratom do pretekov čaká. 

„Nedošlo k žiadnemu veľkému poškodeniu väzov a štruktúra v kĺbe môjho kolena vyzerá dobre. Skutočnosť, že je všetko konštrukčne neporušené, je pozitívna, ale stále musím byť trpezlivá. V tejto sezóne je v stávke veľa, ale to je aj prípad každej sezóny. 

Moje koleno ešte nezvláda záťaž z pretekov. Potrebujem len trochu viac času na uzdravenie a obnovu kondície. Je to beh na dlhú trať a chcem sa uistiť, že moje koleno bude silné a budem plne schopná výkonného lyžovania, keď sa vrátim na štartovaciu bránu. 

Každým dňom sa bolesť zmierňuje, pohyb je pevnejší, plynulejší a konzistentnejší... zvládame to dobre a pri každom sedení sa vždy posúvame o kúsok vpred,“ uviedla na sociálnych sieťach. 

Sústredí sa iba na lyžovanie

Situácia v kalendári nahráva Gutovej-Behramiovej, ktorá je špecialistka na rýchlostné disciplíny. Do konca sezóny sa pôjde päť super-G, štyri zjazdy, dva obrovské slalomy a dva slalomy. 

„Akonáhle začnem počítať, prichádzajú do hry neistoty. Sezóna je ešte dlhá a moja hladina energie nie je už tak vysoká. Musím sa sústrediť na to, čo je dôležité. V mojom prípade je to lyžovanie. Počas sezóny sa nedá vyhrať glóbus, ale konkrétne preteky. 

Chcem pokračovať v lyžovaní ako doposiaľ a hlavne ostať zdravá. Pokiaľ sa to splní, o glóbusoch sa môžeme rozprávať na finále SP v Saalbachu,“ vysvetlila tridsaťdvaročná Švajčiarka pre televíziu SRF. 

Situácia pripomína víťazstvo Gutovej-Behramiovej z roku 2016, keď vyhrala prvý a jediný veľký krištáľový glóbus.

Jej najväčšia konkurentka v boji o prvenstvo, Lindsey Vonnová, sa zranila a Švajčiarka ju v hodnotení predbehla. 

„Super-G v talianskom stredisku Val di Fassa bude kľúčové. Ak Shiffrinová nepôjde ani tam, pravdepodobne boj o glóbus pre ňu skončí,“ reagoval bývalý tréner švajčiarskych lyžiarok Hugues Ansermoz pre Blick. 

Lara Gutová-Behramiová sa teší z víťazstva v obrovskom slalome Svetového pohára v talianskom Kronplatzi.
Lara Gutová-Behramiová sa teší z víťazstva v obrovskom slalome Svetového pohára v talianskom Kronplatzi. (Autor: TASR/AP)

Výhoda pre technické lyžiarky

Elitné lyžiarky absolvovali v stredisku Crans Montana dva merané tréningy, ktoré vyhrali Kira Weidleová a Ester Ledecká. Gutová-Behramiová skončila deviata a druhá. 

Trať zjazdu i super-G v Crans Montane by mala vyhovovať viac technickým lyžiarkam. 

„Trať je veľmi úzka a miestami sa prechádza úzkym rukávom. Na štarte často fúka a je možné, že sa posunie nižšie. Ak nie, tak sa štartuje na rovinke. Na úrovni štartu super-G sa trať zlomí do prudkej pasáže, kde sú točivé technické brány. 

Nasleduje dlhá brána so skokom. Lyžiarky sa presunú do úzkeho rukáva s výjazdom do dlhej roviny. Tam je dôležité, aby správne trafili stopu. Po dlhej rovinke prichádzajú do cieľovej pasáže, ktorá je prudká s predsadenými bránami,“ opísala česká expertka Klára Křížová. 

Boj o ďalšie glóbusy

Do pretekov nezasiahne ani líderka zjazdu Sofia Goggiová. Talianka sa zranila počas tréningu a sezóna sa pre ňu skončila. 

„Zranenie, ktoré prerušilo moju snahu o zisk ďalšieho malého glóbusu za zjazd," uviedla pred operačným zákrokom Goggiová, ktorá celkové hodnotenie zjazdu v SP vyhrala už štyrikrát.

O glóbus za zjazd môže zabojovať druhá žena v hodnotení Stephanie Venierová alebo tretia Lara Gutová-Behramiová. Švajčiarka vedie aj poradie super-G, iba desať bodov pred Corneliou Hütterovou. 

Gutová-Behramiová v stredisku Crans Montana zaznamenala v minulosti tri výhry – dvakrát v zjazde a raz v super-G. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Gutová-Behramiová si môže vytvoriť náskok. Akonáhle začnem počítať, prichádzajú do hry neistoty, tvrdí