Kilde ukončil štvorročnú hegemóniu Feuza a získal malý glóbus za zjazd

Aleksander Aamodt Kilde.
Aleksander Aamodt Kilde. (Autor: TASR/AP)
TASR|16. mar 2022 o 11:14 (aktualizované 16. mar 2022 o 13:16)

Posledný zjazd v sezóne vyhral Kriechmayr.

Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní - Courchevel/Méribel (Francúzsko)

Muži - zjazd:

1.

Vincent Kriechmayr

Rakúsko

1:50,43 min

2.

Marco Odermatt

Švajčiarsko

+ 0,34 s

3.

Beat Feuz

Švajčiarsko

+ 0,54 s

4.

Aleksander Aamodt Kilde

Nórsko

+ 0,85 s

COURCHEVEL/MÉRIBEL. Rakúsky lyžiar Vincent Kriechmayr vyhral v stredu finálový zjazd Svetového pohára.

Vo francúzskom dejisku Courchevel/Méribel sa z triumfu tešil aj Nór Aleksander Aamodt Kilde, ktorý získal malý glóbus za disciplínu a v priamom súboji ukončil štvorročnú hegemóniu Švajčiara Beata Feuza.

Tridsaťročný Kriechmayr, úradujúci majster sveta, slávil svoj jedenásty triumf v pretekoch SP. Druhý skončil Švajčiar Marco Odermatt, už istý celkový víťaz Svetového pohára stratil 34 stotín, tretí Feuz zaostal 0,54 s.

Kilde skončil štvrtý a má okrem zjazdu vo vrecku aj glóbus za super-G. Jeho pocity TASR reprodukuje z vyjadrení v priamom tv-prenose a zo správy APA:

"Bolo to na hrane, mal som počas jazdy čo robiť a teraz je to neuveriteľný pocit držať trofej v cieli. Bola to neskutočná sezóna, boj až do úplného konca je super. Teraz tu stojím s dvoma guľami - nechápem to. Som skutočne šťastný."

Preteky sľubovali drámu boja o malý glóbus celkového sezónneho víťaza za kráľovskú disciplínu, ale gradáciu mohol zmariť výber štartových čísiel. Ako prvý sa na trať vydal Feuz, naháňajúci 23-bodovú stratu na Kildeho, ktorý išiel tretí.

Lenže Nór sa do priebežného poradia zaradil za svojho súpera s mankom 31 stotín, čo znamenalo zúženie rozdielu na tri bodíky a čakanie, či nejaký iný štartujúci pomôže Feuzovi. Napokon zmeny poradia určili len výslednicu samotnej súťaže.

Kilde o trofej takmer prišiel najmä chybou krátko po štarte, keď na skoku ho vynieslo príliš vysoko a priam zázračne vybalansoval dopad tak, že pokračoval v solídnej línii.

Jeho nepokojná jazda bola ako na hojdačke, stratu niekoľkých desatín na poslednom medzičase zmazal, ale svoj tesnučký náskok v záverečnej pasáži stratil.

Navzdory tomu získal svoj tretí malý glóbus kariéry a prvý v zjazde, zdobí ho aj veľká trofej celkového víťaza z roku 2020. V tejto sezóne Svetového pohára ovládol obe kĺzavé disciplíny, super-G mal istý už pred finále.

Poradia vo Svetovom pohári

Celkové poradie (po 34 z 37 súťaží):

1.

Marco Odermatt

Švajčiarsko

1459 b

2.

Aleksander Aamodt Kilde

Nórsko

1100 b

3.

Henrik Kristoffersen

Nórsko

874 b

Konečné poradie v zjazde (po 11 súťažiach):

1.

Aleksander Aamodt Kilde

Nórsko

620 b

2.

Beat Feuz

Švajčiarsko

607 b

3.

Dominik Paris

Taliansko

522 b

s

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Kilde ukončil štvorročnú hegemóniu Feuza a získal malý glóbus za zjazd