Na ZOH už len ako komentátorka. Olympijská víťazka ukončila kariéru ako Wonder Woman

Julia Mancusová sa rozlúčila vo veľkom štýle.
Julia Mancusová sa rozlúčila vo veľkom štýle. (Autor: TASR/AP)
SITA|19. jan 2018 o 13:24

Mancusová absolvovala v kariére 399 pretekov Svetového pohára, pripísala si 7 triumfov.

CORTINA D'AMPEZZO. Štvornásobná olympijská medailistka Julia Mancusová ukončila kariéru po piatkovom zjazde Svetového pohára v talianskom rezorte Cortina d`Ampezzo.

Americká pretekárka absolvovala svoju rozlúčkovú jazdu v kostýme známej komiksovej postavy Wonder Woman, v cieli ju čakala krajanka Lindsey Vonnová spoločne s tímom, ktorí ju postriekali šampanským.

Vo svojej poslednej jazde s veľkým odstupom skončila posledná, ale o to vôbec nešlo.

Takto vyzerala rozlúčka olympijskej víťazky Julie Mancusovej (fotogaléria): fotogaléria

19.1.2018

Kariéra poznačená zraneniami

Mancusová absolvovala v kariére 399 pretekov Svetového pohára, pripísala si 7 triumfov.

"Cesta späť bola náročná, ale na olympiádu som to už nedotiahla. Nemala som na to. Cortina bola vždy moje obľúbené miesto, preto miestna rozlúčka. Rozlúčka je vždy ťažká. Všetky tie roky strávené v lyžiarskom cirkuse mi budú chýbať," uviedla Julia Mancusová.

Počas kariéry sa potýkala so zdravotnými problémami. Po operácii bedra v roku 2015 vynechala dve kompletné sezóny SP. To ju trápilo aj v tomto ročníku, keď sa vrátila na svahy iba minulý mesiac a stihla sa zúčastniť iba na dvoch podujatiach.

"Žiaľ, nedokázala som sa vrátiť do formy, aby som mohla konkurovať najlepším. S hrdosťou však môžem povedať, že som do toho dala všetko. Teraz však musím s ľútosťou dať zbohom lyžovaniu," dodala Mancusová.

Symbolický koniec

Kariéru zavŕšila symbolicky tam, kde v roku 2006 získala prvé pódiové umiestnenie vo Svetovom pohári - 2. miesto v super G.

"Ostatné tri roky bojujem so svojím zraneným bedrom, spravila som všetko pre návrat na vrcholovú úroveň. Cieľom bolo predstaviť sa na mojich piatych olympijských hrách," dodala Mancusová.

4

olympijské medaily má na konte Julia Mancusová.

Víťazka obrovského slalomu na ZOH 2006 v Turíne sa napokon vo februári v Pjongčangu nepredstaví v súťažnej úlohe, ale v Kórejske republike si vyskúša komentátorskú pozíciu pre zámorskú televíznu spoločnosť NBC.

Mancusová okrem spomenutého zlata počas kariéry získala dve strieborné medaily na ZOH vo Vancouveri 2010 - v zjazde a kombinácii.

V druhej menovanej disciplíne obsadila o štyri roky neskôr v Soči tretie miesto. Na konte má aj päť pódiových umiestnení na majstrovstvách sveta (2x striebro, 3x bronz).

Julia Mancusová je víťazkou slalomu na ZOH 2006 v Turíne

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Na ZOH už len ako komentátorka. Olympijská víťazka ukončila kariéru ako Wonder Woman