Zimná olympiáda: Úspechy Slovenska (medaily zo ZOH)

V roku 2010 sa Anastasia Kuzminová zapísala do histórie slovenského športu - na ZOH 2010 vo Vancouvri získala zlato i striebro.
V roku 2010 sa Anastasia Kuzminová zapísala do histórie slovenského športu - na ZOH 2010 vo Vancouvri získala zlato i striebro. (Autor: TASR)
Zoran Boškovič|12. máj 2017 o 12:00

Pozrite si najväčšie úspechy slovenských športovcov v histórii Zimných olympijských hier.

BRATISLAVA. Z pohľadu zimných olympijských hier je Slovenská republika jednou z najmladších krajín súťažiacich v zime pod piatimi kruhmi.

Dôkazom je jednoduchá matematika - prvé ZOH boli v roku 1924 v Chamonix. Slovensko sa po rozdelení Československa v roku 1993 ocitlo na prvých ZOH až sedemdesiat rokov po tých prvých - v roku 1994 v nórskom Lillehammeri.

Historická medaila zo ZOH

Na svojich prvých ZOH 1994 Slováci medailu nezískali. Prvá slovenská medaila zo zimnej olympiády prišla až o dvanásť rokov neskôr.

V roku 2006 v talianskom Turíne získal striebro snoubordista Radoslav Židek v disciplíne snoubordkros.

Vo finále pritom do polovice trate viedol. Až potom urobil chybu, čo stačilo Američanovi Sethovi Wescottovi na to, aby ho predstihol.

Radoslav Židek (vľavo) získal prvú slovenskú medailu na Zimných olympijských hrách.
Radoslav Židek (vľavo) získal prvú slovenskú medailu na Zimných olympijských hrách. (Autor: TASR)

"Rozhodlo možno pol metra. Nevadí, aj striebro je nádherné. Doteraz som sa medzi finálovú štvorku ani raz nedostal. Až tu na olympiáde," hovoril Židek.

Jeho dovtedajším maximom boli dve piate miesta vo Svetovom pohári.

Židek si historickým úspechom vyslúžil aj ocenenie Športovec roka 2006. S 207-bodovým náskokom predstihol majsterku sveta vo vodnom slalome Janu Dukátovú, ktorá tesne predbehla v tom čase hokejového útočníka Atlanty Thrashers Mariána Hossu.

Historická olympiáda - Vancouver 2010

Z pohľadu samostatného Slovenska a jeho medailových úspechov boli doposiaľ historickými hrami tie vo Vancouveri v roku 2010.

Hneď v prvý deň - 13. februára - slovenská reprezentantka v biatlone Anastasia Kuzminová získala v šprinte na 7,5 kilometra vôbec prvé slovenské zlato.

O tri dni neskôr pridala rodáčka z Ťumenu aj striebro v stíhacích pretekoch na 10 kilometrov.

„Som veľmi šťastná, prežívam neuveriteľné pocity. Netrafená prvá rana ma povzbudila k väčšej pozornosti. Je to po svetovom šampionáte moja druhá medaila pre Slovensko," povedala vtedy Kuzminová v rozhovore pre STV.

Podobne ako Židek štyri roky predtým, aj Kuzminová si svojimi úspechmi vyslúžila ocenenie Športovec roka 2010.

Nebola však jedinou osobou zo Slovenska, ktorá si priniesla z kanadskej olympiády medailu. V pretekoch na 15 kilometrov s hromadným štartom zažiaril biatlonista Pavol Hurajt, ktorý senzačne získal bronz.

Slovenskí hokejisti taktiež siahali po medaile. Po prehre 3:5 s Fínskom v súboji o tretie miesto však skončili štvrtí. Napriek tomu je to doteraz najlepšie umiestnenie slovenských hokejistov na ZOH.

Anastasia Kuzminová prepísala históriu biatlonu

O štyri roky neskôr Kuzminová obrovský úspech zopakovala. Na ZOH 2014 v Soči obhájila zlatú medailu v šprinte vo veľkom štýle a stala sa prvou biatlonistkou, ktorá zopakovala prvenstvo v individuálnej súťaži.

"Stále si myslím, že sa mi to iba sníva, bojím sa prebudiť z tohto sna. V cieli som ešte nevedela, že budem určite prvá, štartovalo za mnou veľa pretekárok. Verila som však, že ma už nevytlačia z prvej trojky. Chcela som získať medailu,“ vravela Kuzminová pre STV.

Najlepší výsledok slovenského zjazdového lyžovania na ZOH dosiahol v Soči Adam Žampa - skončil piaty v superkombinácii a šiesty v slalome.

Anastasia Kuzminová v Soči v roku 2014 zopakovala zlato z Vancouvru.
Anastasia Kuzminová v Soči v roku 2014 zopakovala zlato z Vancouvru. (Autor: TASR)

Najväčšie úspechy Slovákov na ZOH:

1. miesto: biatlonistka Anastasia Kuzminová v šprinte na 7,5 km vo Vancouveri 2010

1. miesto: biatlonistka Anastasia Kuzminová v šprinte na 7,5 km v Soči 2014

2. miesto: snoubordista Radoslav Židek v snoubordkrose v Turíne 2006

2. miesto: biatlonistka Anastasia Kuzminová v stíhacích pretekoch na 10 km vo Vancouveri 2010

3. miesto: biatlonista Pavol Hurajt v pretekoch s hromadným štartom vo Vancouveri 2010

4. miesto: hokejisti na turnaji vo Vancouveri 2010

5. miesto: lyžiar Adam Žampa v superkombinácii v Soči 2014

6. miesto: lyžiar Adam Žampa v slalome v Soči 2014

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Zimná olympiáda: Úspechy Slovenska (medaily zo ZOH)