Žiadny šport vám neponúkne to, čo americký futbal, vraví tréner

Tom Brady si berie do rúk Lombardiho trofej.
Tom Brady si berie do rúk Lombardiho trofej. (Autor: TASR/AP)
Andrej Kuzmány|6. feb 2017 o 15:46

New England Patriots odohrali trinásť minút a vyhrali Super Bowl, hovorí Peter Meluš, hlavný tréner slovenského tímu Bratislava Monarchs.

Čo hovoríte na tohtoročný Super Bowl?

„Prepisovala sa história. Bol to prvý Super Bowl, ktorý sa dostal do predĺženia. Nič viac sa k tomu nedá povedať. Bolo to neuveriteľné, fantastické. Hoci to chvíľami vyzeralo už dosť nudne, potom sa udiali veci, ktoré všetkých postavili na nohy.“

Patriots prehrávali v tretej štvrtine o dvadsaťpäť bodov, na začiatku štvrtej ešte o devätnásť. Čakali ste, že to dokážu otočiť?

„Mužstvá v americkom futbale sa skladajú z troch zložiek. Útok, obrana a špeciálne tímy. Vždy je na ploche jedna z nich a všetky majú jedinú úlohu – skórovať. Takže v každej sekunde zápasu môžete zaznamenať body a výsledok otočiť. Samozrejme, Super Bowl sa niesol v podaní Atlanty v takom duchu, že za stavu 28:3 asi nikto neveril, že ho dokážu Patriots zvrátiť. Ako americký futbalista som vedel, že je to možné, ale ako divák som to vzhľadom na priebeh nečakal. A vidíte - stalo sa.“

Čím to je, že Atlanta, ktorá súpera tri štvrtiny zápasu prakticky k ničomu nepustila, vo štvrtej tak výkonnostne zaostávala?

„Osobne si myslím, že v poslednej štvrtine už Patriots nemali čo stratiť a otvorili sa im možnosti. Tréner mohol ukázať prstom na akúkoľvek hru z ich arzenálu a mohli ju zahrať. Druhým faktorom bola mladá obrana Atlanty, ktorá tri štvrtiny neuveriteľne šliapala, ale v štvrtej stratila dych. Bolo vidieť, že tí chlapci už nevládzu. Zároveň útok Falcons akoby sa ku koncu obával o výsledok. A nakoniec treba spomenúť obrovskú skúsenosť realizačného tímu New England. Majú hlavného kouča Billa Belichicka, ktorý je futbalový mág."

Bill Belichick priviedol Patriots k piatemu triumfu v Super Bowle.
Bill Belichick priviedol Patriots k piatemu triumfu v Super Bowle. (Autor: TASR/AP)

Čo bol rozhodujúci moment zápasu?

„Atlanta urobila v poslednej štvrtine jednu obrovskú chybu. Za stavu 28-20 mala loptu, bola na polovici súpera a mohla krásne ísť po zemi a kopnúť field goal, lenže jej ofenzívny koordinátor začal neuveriteľným spôsobom veliť pasové signály. Pritom dovtedy im veľmi dobre fungovala behová hra. A stala sa taká vec, že prišiel faul, Patriots zložili quarterbacka Matta Ryana pre stratu yardov a Falcons sa dostali z dokopovej vzdialenosti. Tam sa zápas zlomil. Keby si Atlanta pripísala tri body, bola by vyhrala.“

O ofenzívnom koordinátorovi Atlanty Kylovi Shanahanovi sa však hovorí ako o jednom z najlepších v celej súťaži. Prečo urobil takéto rozhodnutia?

Myslím si, že keď sa Brady jedného dňa zbalí a ukončí kariéru, ukončí ju aj Belichick. Toto môže mať reálne kontúry. Belichick rovná sa Brady, a to sa rovná Patriots. Keď z tejto rovnice vyškrtneme jedno meno, zmizne aj druhé.


Peter Meluš, tréner Bratislava Monarchs

„To je dobrá otázka. Pre každého je to nepochopiteľné. Myslím si, že v tej chvíli sa rozhodol ukázať, že Atlanta je výkonnosťou niekde inde. Veril, že keď tri štvrtiny jej hráči ukazovali geniálny futbal, dokážu to aj v poslednej. Možno chcel skórovať touchdown a dostať súpera na kolená. Podľa mňa urobil najväčšiu chybu vo svojom živote, čo pochopil hneď po skončení zápasu.

Patriots boli tri štvrtiny úplne mimo. Nedokázali behať, nefungovala im ofenzívna lajna. Brady bol stále pod tlakom. Zápas vyzeral tak, že Atlanta vyhrá o 60 bodov. Zrazu však prišla akcia, keď sa jej nepodarilo skórovať, hoci to všetci čakali. A zápas sa otočil. Na čo potom Patriots siahli, to im vyšlo. Oni prakticky odohrali trinásť minút. Za trinásť hracích minút dali dvadsaťpäť bodov. Stačilo im trinásť minút a vyhrali Super Bowl. A to je na tomto športe nádherné. To vám žiadny iný šport neponúkne. Keď Barcelona nastúpi proti Realu Madrid a desať minút pred koncom bude vyhrávať 4:0, tak to Real nikdy nemôže otočiť. V americkom futbale sa to dá.“

Tom Brady získal piaty prsteň pre šampióna. Podarilo sa mu to ako prvému quarterbackovi v dejinách. Napríklad tréner Jim Harbaugh už pred zápasom vyhlásil, že Brady je najlepším hráčom všetkých čias. Kam ho radíte vy?

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Americký futbal»Žiadny šport vám neponúkne to, čo americký futbal, vraví tréner