Žiadajú súd zamietnuť Armstrongovu žalobu

SITA|20. júl 2012 o 11:37

Americká antidopingová agentúra požiadala sudcu, aby zamietol žalobu cyklistu Lanca Armstronga.

COLORADO SPRINGS. Americká antidopingová agentúra (USADA) požiadala sudcu, aby zamietol žalobu cyklistu Lanca Armstronga.

Sedemnásobný víťaz Tour de France opakovane žaluje agentúru na federálnom súde za hanobenie svojho mena. Prvú žalobu sudca zamietol pre príliš rétorický štýl 80-stranového dokumentu. Armstrongovi právnici využili možnosť, podnet skrátili na 25 strán a podali ho znova.

Usilujú sa v ňom napadnúť právomoci USADA ohľadom riešenia prípadu, ktorý má vrhnúť dopingový tieň na celú Armstrongovu kariéru. Bývalý cyklista tvrdí, že kauzy by sa mala ujať Medzinárodná cyklistická únia (UCI) a že USADA svojimi metódami porušuje Ústavu Spojených štátov amerických.

"Budeme ďalej konať v mene čistých športovcov bez ohľadu na to, či sú slávni alebo neznámi. Ku každému športovcovi, ktorý porušuje dopingové predpisy, pristupujeme rovnako," uviedol výkonný riaditeľ USADA Travis Tygart: "Nebudeme kryť dôkazy o dopingu."

USADA obviňuje Armstronga z užívania podporných zakázaných prostriedkov počas jeho kariéry. Rodák z texaského mesta Plano, ktorý vyhral Tour de France v období rokov 1999 - 2005, je už na cyklistickom "dôchodku" a v prípade, že by mu dokázali doping, prišiel by o všetkých sedem titulov z najprestížnejších cyklistických pretekov.

Už skôr USADA doživotne zakázala činnosť trom bývalým členom a konzultantom cyklistického tímu US Postal Service, v ktorom dosiahol Armstrong šesť víťazstiev na Tour de France.

Trest sa týka španielskeho lekára Luisa Garcíu del Morala, konzultujúceho lekára Micheleho Ferrariho a trénera Josého Martiho. Všetci sa mali podieľať na systematickom dopingovom programe v už neexistujúcom zoskupení.

USADA v júni obvinila z účasti aj ďalšie tri osoby - Armstronga, lekára Pedra Celayu momentálne pracujúceho pre RadioShack a športového riaditeľa toho istého tímu Johana Bruyneela, ktorý stál za všetkými Armstrongovými úspechmi.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Žiadajú súd zamietnuť Armstrongovu žalobu