Prekonala olympijský strach. Železnej lady pomohol manžel

Prezývajú ju Iron Lady. Katinka Hosszúová patrí v Riu medzi najväčšie plavecké hviezdy.
Prezývajú ju Iron Lady. Katinka Hosszúová patrí v Riu medzi najväčšie plavecké hviezdy. (Autor: TASR/AP)
Juraj Berzedi|10. aug 2016 o 17:33

Na troch predošlých olympiádach nezískala maďarská plavkyňa Katinka Hosszúová žiadnu medailu. V Riu sa to zmenilo. V troch disciplínach zatiaľ nenašla premožiteľku.

BRATISLAVA. Jej plavecká všestrannosť a vytrvalosť vyráža dych. Jeden tábor ju obdivuje za maratónske programy, ktoré si volí počas vrcholných súťaží, iní ju pre to považujú za sebeckú či arogantnú.

Maďarská univerzálka Katinka Hosszúová patrí v posledných rokoch medzi najžiarivejšie plavecké hviezdy. Na svetových a európskych šampionátoch zbiera jednou medailu za druhou.

Na olympijských hrách sa dlhé roky cítila prekliata. Z predchádzajúcich troch účastí pod piatimi kruhmi nezískala žiadnu medailu. Po štvrtom mieste z najdlhšej polohovky v Londýne 2012 rozmýšľala nad ukončením kariéry.

Negatívne myšlienky zahnal jej partner Shane Tusup.

„Vravel mi, že toto je to najlepšie, čo sa mi mohlo stať. Vtedy som si myslela, že sa musel zblázniť. Hoci sa mi to po štyroch rokoch ťažko priznáva, mal pravdu,“ vyhlásila Hosszúová pre swimswam.com

Prezývku má po Thatcherovej

Po sklamaní v Londýne všetko zmenila. Američana Tusupa si zobrala za manžela a zároveň sa stal jej trénerom. Práve on stojí za jej premenou.

Hovorí sa, že jeho tvrdosť na tréningoch je brutálna. Je despotický a na súťaži impulzívny. Dokonca aj vtedy, keď jeho zverenka zvíťazí. Keď ho neuspokojí jej výkon, hádže o zem všetko, čo má poruke.

Shane Tusup prežíva preteky svojej manželky.
Shane Tusup prežíva preteky svojej manželky. (Autor: TASR/AP)
Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Prekonala olympijský strach. Železnej lady pomohol manžel