Chválil ho legendárny brankár. Mladík má netradičnú zberateľskú vášeň

(Autor: archív - KS)
Ivan Mriška|21. jan 2021 o 10:15

Zbiera brankárske rukavice.

GERLACHOV, TYLICZ. Poklonu mu zložil poľský legendárny brankár Jerzy Dudek. Bývalý gólman FC Liverpool či Realu Madrid vraj vie, čomu sa venuje a ako pomáha brankárom.

Kacper Stanuszek býva poľskej dedinke Tylicz blízko hraníc so Slovenskom.

Má cez sto kúskov

Mladý 21-ročný Poliak trénuje u nás FK Gerlachov U19 a okrem toho má zaujímavú vášeň. Zbiera brankárske rukavice.

Dovedna je vlastníkom vyše sto párov z rôznych kútov sveta.

„Zbierať rukavice som začal v roku 2014. Podarilo sa mi vytvoriť najväčšiu skupinu brankárov v Poľsku a ako prvý som začal písať recenzie k vybraným typom.

Firmy mi začali posielať na skúšku svoje rukavice, aby som ich zhodnotil. Teraz ich mám doma cez sto,“ začiatky svojej vášne prezradil zberateľ Kacper Stanuszek, ktorý sa venoval tiež predaju vybranej značky.

Vlastní rukavice reprezentanta

Medzi najzaujímavejšie kúsky, ktoré vlastní, patria rukavice bývalého brankára poľskej reprezentácie Waldemara Piatka.

„Mám veľa druhov rôznych značiek. Za pár rokov som pomohol vybrať rukavice tisícom brankárov. Tak intenzívnejšie som sa tomuto koníčku začal venovať v roku 2019, kedy som sa vrátil z Anglicka.

Zbierka rukavíc.
Zbierka rukavíc. (Autor: archív - KS)

Keďže na Slovensku bol trh neobsadený a túto krajinu zbožňujem, začal som sa učiť Slovenčinu. Som hrdý, že sa každý deň zlepšujem a dnes viem plynule komunikovať v tomto jazyku,“ povedal.

Kacper Stanuszek je veľkým fanúšikom Partizána Bardejov, jeho detským snom bolo trénovať tento klub.

„V Košiciach som si urobil trénerskú licenciu a idem za svojimi cieľmi. Bola to pre mňa veľká skúška, hlavne v slovenskom jazyku. Som šťastný, že som si mohol vyskúšať, čo som sa naučil. Aktuálne trénujem dorast FK Gerlachov a uvidíme, čo bude ďalej,“ dodal.

Na výsledok nehladí

Okrem svojho koníčka sa sústredí na výchovu mladých futbalistov, ktorí by sa stali prínosom pre mužské kategórie v Poľsku a na Slovensku.

„V Poľsku tréneri nepozerajú na výsledky, ale na to, aby sa hráč niečo naučil. Keď je hráč slabší v defenzíve, dám ho do obrany. Nie je dôležité, koľko vyhráme alebo prehráme. Hlavné je, aby chlapcov futbal bavil a dotiahli to až do mužov. Cez osemdesiat percent hráčov končí svoju kariéru v doraste, a to treba zmeniť,“ hovorí o svojich ambíciách.

Zberateľ brankárskych rukavíc sleduje tiež svetových slovenských brankárov a všetkým drží palce.

(Autor: archív - KS)

Zároveň verí, že ich tu vyrastie ešte omnoho viac.

„U nás sa množstvo detí rozhodlo chytať po otvárajúcom zápase majstrovstiev Európy 2012 medzi Poľskom a Gréckom. Náš brankár Wojciech Szczęsny dostal červenú kartu, na jeho miesto prišiel Przemysław Tytoń a vychytal penaltu.

U nás máme veľmi dobré školenia brankárov. Netreba sa čudovať, že máme gólmanov v najlepších ligách sveta. My Poliaci sa smejeme, že keby sme postavili celú zostavu len z brankárov, boli by sme majstri sveta,“ pousmial sa mladík zanietený pre brankárov.

Pasia od ôsmich rokov

Sledovaniu gólmanov sa venuje už od ôsmich rokov. Tvorí videá na YouTube a bloguje na rôznych kanáloch.

„Veľa ľudí ma nahováralo, aby som opustil školu a začal pracovať pre nich. Ja som ponuky odmietol. Začal som písať svoju vlastnú knihu a začal sa zdokonaľovať v oblasti obchodu a marketingu.

Môj koníček je dosť špecifický, ale veľmi ma teší a preto sa ho nehodlám vzdať,“ uzavrel netradičný zberateľ a futbalový tréner Kacper Stanuszek.



Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Chválil ho legendárny brankár. Mladík má netradičnú zberateľskú vášeň