Zaujímavé porovnanie nástupcov Andersona Silvu: Najlepší bojovník, ktorý nikdy nezískal opasok?

Adrián Mečiar|4. nov 2018 o 01:00

Výsledok vyzerá veľmi kruto pre Chrisa Weidmana, naopak skvele pre Yoela Romera.

Legendárny Anderson Silva vládol strednej váhe UFC 2457 dní. Jeho neuveriteľná šnúra desiatich úspešných titulových obhajob bola ukončená 6. júla 2013, keď ho o titul šokujúco pripravil Chris Weidman. Po ére Andersona Silvu sa pre strednú váhu začalo nové obdobie. 

Novinár Nick Dwyer prišiel so zaujímavým nápadom porovnať vzájomné zápasy štyroch zápasníkov, ktorí po skončení Silvovej nadvlády patria k špičke tejto váhovej kategórie. Do porovnania zahrnul Silvoho kata Weidmana, potom Lukea Rockholda, ktorý zas o titul pripravil Weidmana, ďalej ešte dvoch bojovníkov, ktorí opasok nikdy nezískali, no radia sa medzi absolútnu elitu. Reč je o Jacarém Souzovi a Yoelovi Romerovi.

Niekto by mohol namietať, že v takomto porovnaní by nemal chýbať Gegard Mousasi, súčasný kráľ divízie Robert Whittaker či Kelvin Gastelum, nasledujúci vyzývateľ, avšak treba brať ohľad na to, že Dwyer svojím porovnaním nechce povedať, kto je najlepšou strednou váhou v rokoch po zdolaní Silvu.

Táto tabuľka nám má iba ukázať zaujímavé porovnanie vzájomného merania síl zápasníkov, ktorí dlhodobo patria medzi najlepších. Podmienkou bolo, aby mali všetci sebou absolvovaný vzájomhý duel.

Ak by sme tieto zápasy ohodnotili nasledovným bodovacím systémom: výhra pred limitom = 3 body, výhra na body = 2 body, prehra na body = 1 bod, prehra pred limitom = 0 bodov, tabuľka by vyzerala nasledovne.

Výsledok vyzerá veľmi kruto pre Chrisa Weidmana. Bývalý šampión, ktorý má na konte 3 úspešné obhajoby, zažíva posledné roky veľmi nepodarné obdobie. Neustále ho prenasledujú zranenia a keď sa už dostane do klietky, nezaznamenáva taký úspech, na aký bol zvyknutý. Weidman vyhral len jeden z posledných piatich zápasov, čo sa skutočne nepodobá na toho Weidmana, ktorý ešte pred pár rokmi sníval o tom, že kariéru ukončí ako neporazený šampión.

Pre Weidmana vyznieva takáto bilancia o to krutejšie, že v každom z týchto zápasov to pre neho v istom momente vôbec nevyzeralo zle. Zlé rozhodnutia v ten najmenej vhodný čas však majú za následok neľahkú pozíciu, v ktorej sa nachádza po dnešnej prehre so Jacarém.

Naopak, toto porovnanie dokázalo, aký skvelý je Yoel Romero. Olympijský medailista vo wrestlingu v UFC podľahol len jedinému mužovi, dokonca dvakrát. Nad Romerove sily bol jedine Robert Whittaker. Ten ho dva razy zdolal na body, no v oboch prípadoch išlo o mimoriadne vyrovnané duely.

Najmä v tom poslednom súboji, ktorého sme boli svedkami v júni, išlo o pomerne kontroverzné rozhodnutie. Mnohí boli toho názoru, že výhra mala patriť Romerovi, ale ruka bola napokon zodvihnutá Whittakerovi.

Pri Romerovi a jeho výhrach, ktoré, aspoň zatiaľ, neboli odmenené opaskom, sa naskytá jedna otázka: Je Romero najlepším bojovníkom histórie, ktorému sa nepodarilo získať opasok?

Len málo osôb sa môže pochváliť takým zoznamom obetí, ako práve Romero. Ešte menej ich bolo tak blízko k zisku najcennejšieho titulu v MMA.

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Zaujímavé porovnanie nástupcov Andersona Silvu: Najlepší bojovník, ktorý nikdy nezískal opasok?