Zakladateľ fanklubu: Sagan o nás vie, venuje nám úsmev

Fanklub Petra Sagana sa do Francúzska chystá na posledný z troch týždňov Tour.
Fanklub Petra Sagana sa do Francúzska chystá na posledný z troch týždňov Tour. (Autor: FOTO - Archív K. Lipovského)
Sportnet|11. júl 2016 o 06:34

Raz som musel ísť aj s veľkou slovenskou vlajkou dva a pol kilometra cez les, aby som sa dostal do priestoru cieľa, vyťahuje príhodu z Tour de France zakladateľ fanklubu Petra Sagana Karol Lipovský.

BRATISLAVA. Vďaka Petrovi Saganovi objavili aj Slováci jeden z fenoménov Tour de France – fanúšikovskú turistiku.

Bývalý slovenský reprezentant v cyklistike, viacnásobný majster sveta v pretekoch historických bicyklov Karol Lipovský založil prvý oficiálny fanklub Petra Sagana 14. mája 2013. Inšpiroval sa pri tom fanklubmi iných cyklistov i Saganovým fanklubom, ktorý už fungoval v Belgicku.

„Na otváracej akcii boli Peťov otec Ľubomír či bývalý tréner československej reprezentácie a Interu Bratislava Kamil Haťapka,“ dodáva 58-ročný Trnavčan.

Toto nie je futbal

Na tohtoročnú Tour de France sa členovia fanklubu naladili na pretekoch Okolo Švajčiarska. Do Francúzska vyrazia na posledný z troch týždňov Tour.

„Máme pripravený plán, na ktorých úsekoch by sme chceli byť, ale ten nám môže narušiť počasie. Keď je dobré, môžeme sa vybrať kamkoľvek, ale v škaredom sa neoplatí ísť hore do kopcov. Ak je dojazd etapy na kopci, usporiadatelia po etape nepustia divákov dolu do údolia dovtedy, kým ho neopustia všetky autobusy a mechanické autá tímov, organizátorov, televíznej techniky a podobne,“ vysvetľuje Lipovský.

„To môže trvať aj niekoľko hodín a stráviť ich na voľnom priestranstve v daždi, pri teplote, ktorá sa niekedy blíži k nule, nie je nič príjemné. Policajti sú neústupní.“

Fanúšikovia sa inšpirovali fanklubom z Belgicka.
Fanúšikovia sa inšpirovali fanklubom z Belgicka. (Autor: FOTO - Archív K. Lipovského)

Aj preto je podľa neho pre fanúšikov na Tour dôležitá disciplína a jasný cieľ.

„Nefunguje to ako na futbale, že si kúpim vstupenku a sadnem si na štadióne na svoje sedadlo. Kto si nič nepremyslí, môže sa stať, že sa do blízkosti cyklistov ani nedostane. Ak chcete s karavanom zaparkovať v zaujímavom kopci, musíte sa vybrať na cestu minimálne deň vopred. Veľké parkoviská bývajú vzdialené aj osem kilometrov a potom sa na miesto dá dostať iba na bicykloch alebo pešo.“

Vlajka so Saganom

Na Tour de France sa v rámci výjazdu fanklubu zúčastní asi tridsať členov z Trnavy, zo Serede, z Nitry a Bratislavy.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tour de France»Zakladateľ fanklubu: Sagan o nás vie, venuje nám úsmev