Za Messiho genialitou niektorí vidia aj ľahšiu formu autizmu

Pre Lionela Messiho je výhra na Majstrovstvách sveta veľká motivácia.
Pre Lionela Messiho je výhra na Majstrovstvách sveta veľká motivácia. (Autor: SITA/AP)
Pavol Spál|12. jún 2014 o 18:28

Pokiaľ nevyhrám svetový šampionát, za najlepšieho v dejinách ma nepovažujte. Triumf z majstrovstiev sveta vám dodá lesk, ktorý nikdy nevybledne, tvrdí Lionel Messi.

Predvída skôr a vidí viac ako ostatní. Niekedy sa zdá, že protihráčom číta myšlienky. Za genialitou Lionela Messiho je podľa argentínskych médií aj Aspergerov syndróm, ktorý patrí k poruchám autistického spektra.

Trpeli ním aj Albert Einstein, Michelangelo a Charles Darwin, zo súčasných osobností má podobnú diagnózu Woody Allen či Bill Gates. Porucha na druhej strane pomáha udržovať pozornosť.

„Messi sa všetky herné účinky naučil naspamäť. Iba opakuje naučené správanie. Keď sa dostane do šestnástky, presne vie, čo má robiť, aby dal gól,“ tvrdí Nilton Vitulli, expert na Aspergerov syndróm.

Posledných osem rokov Messi nikdy nechýbal medzi trojicou najlepších na svete. Z toho štyrikrát bol prvý, čo v dejinách futbalu nemá obdobu. S Barcelonou vyhral 21 veľkých trofejí, z toho šesťkrát španielsku ligu a trikrát Ligu šampiónov.

Čaká

Získal viac ako sto individuálnych ocenení. Drží šesť svetových a deväť Európskych rekordov. V roku 2005 sa stal majstrom sveta do dvadsať rokov. Semifinále proti Brazílii (2:1) rozhodol gólom a asistenciou, vo finále proti Nigérii (2:1), dal oba góly. Bol najlepším hráčom turnaja. Zlato bral i z olympiády 2008.

„Som už celkovo a všestranne vyzretý futbalista. Stále sa dosť spolieham na inštinkt a intuíciu, ale výrazne som sa zlepšil aj v čítaní hry,“ vravel Messi.

Za Argentínu už nastrieľal v 83 zápasoch 37 gólov, o tri viac ako legendárny Maradona. Lepší je iba Gabriel Batistuta: 56.

Messi však na veľký úspech so seniorskou reprezentáciou stále iba čaká. Na MS ešte nepredviedol svoju výnimočnosť, dal iba jeden gól – v roku 2006 v Nemecku.

Argentína čaká na medailu už dvadsaťštyri rokov, keď generácia Maradonu získala striebro. Štyri roky predtým v roku 1986 vykopala zlato. Žiadny hráč v dejinách futbalu nemal taký zásadný podiel na triumfe ako Maradona. Vtedy mal dvadsaťpäť.

Messi oslávi 24. júna dvadsaťsedem. „Povinnosť Argentíny je vždy sa biť o tituly. Sme v dobrej forme a máme šancu dokázať niečo veľké,“ tvrdí Messi.

Citlivý prípad

Argentínčania vyhrali juhoamerickú kvalifikáciu. Messi dal desať gólov, bol najlepším strelcom. Ženie ho špeciálna túžba vyhrať na pôde Brazílie – najväčšieho rivala.

„Nemôžeme sa dočkať. Šampionát je iný. Nedá sa porovnať s ničím. So žiadnym zápasom ani so súťažou. Neskutočná atmosféra a záujem celej planéty. A je iba raz za štyri roky. Liga majstrov je skvelá, ale MS sú výnimočné.“

Hrozbou môže byť jeho únava či otrávenosť. Messi je citlivý prípad. V klube prežil najťažšiu sezónu. Zranenia, výkyvy formy, obvinenie z daňových únikov. Často pôsobil ľahostajne, znechutene, akoby stratil motiváciu. „Bolo to čudná sezóna,“ priznáva.

Máva problémy so žalúdkom. Svet obleteli obrázky ako neraz vracia – aj počas zápasu. „Lekári mu už robili veľa testov, ale nevedia, prečo mu býva zle,“ tvrdí tréner Argentíny Alejandro Sabella. Je otázne, ako Messi zvládne brutálny tlak, ktorý naňho v Argentíne vyvíjajú.

Poľavil

„Dúfam, že ho niekedy nechajú na pokoji, aby sa mohol aspoň týždeň opaľovať so svojou ženou a dobiť baterky. Ak nie, môže dopadnúť ako pred štyrmi rokmi na MS v Južnej Afrike. Tam prišiel a v nohách mal už viac ako šesťdesiat zápasov, ktoré hral až do konca,“ vysvetľoval bývalý fyzioterapeut argentínskej reprezentácie Diego Signorini.

Messiho to možno ovplyvnilo. Pribrzdil. Prvýkrát sa o ňom začalo pochybovať a kritizovali ho. Pritom mal výsledky, ktoré by iní pokladali za terno. V 45 zápasoch za Barcelonu dal 41 gólov, k tomu pätnásť asistencií.

Barcelona po šiestich rokoch nezískala žiadnu trofej a mnohí Messimu vyčítajú, že pre majstrovstvá vypúšťal sezónu. „Prehry neznášam. Ťažko sa s nimi zmierňujem. Uzatváram sa do seba a odmietam komunikáciu. Každá prehra ma bolí a myslím, že to tak má byť. Ak si z nich nič nerobíte, nemôžete byť skvelým hráčom,“ vysvetľuje Messi.

FOTO: SITA/AP

Necíti sa byť najlepším

Vraj šetril svaly a formu časoval až na leto. „Majstrovstvá sveta v Brazílii sú mimoriadne. Ak sa nám vydaria, budú najväčšou chvíľou v živote a budeme na ne spomínať až do smrti.“

Už teraz útleho Argentínčana mnohí považujú za najlepšieho hráča v dejinách. „Ide o obrovský kompliment, ale zatiaľ s ním nesúhlasím. Nemyslím si, že niekto sa môže považovať za ozaj výnimočného, ak nevyhrá svetový šampionát,“ vyhlásil skromne.

Pritom mohol reprezentovať Španielsko. Krajina, ktorá vyhrala posledné tri veľké turnaje, mala oňho veľký záujem. Messi si však v šestnástich zvolil rodnú Argentínu. Ktovie, či neľutuje.

Od kráľa futbalu Pelého často počúva, že sa s ním nemôže merať, kým nevyhrá majstrovstvá sveta. „Je to trochu zložitejšie, ale tiež je na tom trošku pravdy. Triumf z majstrovstiev sveta vám dodá lesk, ktorý nikdy nevybledne,“ uzavrel.


Messi v číslach

  • 243 gólov strelil Messi v Barcelone v 276 zápasoch
  • 39 gólov strelil Messi v národnom drese Argentíny v 80 zápasoch
  • 112 hodín (6752 minút) odohral v národnom drese Argentíny
  • 169 centimetrov meria, 67 kilogramov váži
  • 10 – číslo ktoré ma počas celej kariéry na drese
  • 4 – krát po sebe vyhral Zlatú loptu pre najlepšieho futbalistu planéty

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»MS vo futbale»Za Messiho genialitou niektorí vidia aj ľahšiu formu autizmu