Z Tipsport ligy nikto nevypadne, kluby chcú peniaze aj od štátu

O záchranu sa v Tipsport Lige hrať nebude.
O záchranu sa v Tipsport Lige hrať nebude. (Autor: ILUSTRAČNÉ FOTO - TASR)
TASR|12. jún 2020 o 14:13

Nová sezóna najvyššej hokejovej súťaže by sa mala začať v októbri.

BANSKÁ BYSTRICA. V hokejovej sezóne Tipsport ligy 2020/2021 nikto nezostúpi. Zástupcovia klubov najvyššej súťaže o tom rozhodli na piatkovej schôdzi v Banskej Bystrici.

Zároveň odporučili Ligovej rade SZĽH, aby si víťaz nasledujúceho ročníka Slovenskej hokejovej ligy vybojoval priamu účasť medzi elitou.

Hokejovú TL pre pandémiu koronavírusu predčasne ukončili v marci, pričom titul najprv udelili Banskej Bystrici.

Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) však po rozhodnutí výkonného výboru zrušil rozhodnutie Ligovej rady a titul Banskej Bystrici odňal.

V polovici mája oznámil riaditeľ spoločnosti Pro-Hokej Richard Lintner, že všetky kluby TL dostanú od Pro-Hokeja finančnú čiastku presahujúcu sumy z predchádzajúcich sezón.

V piatok sa kluby dohodli na tom, že kompenzáciu budú žiadať aj od štátu a SZĽH.

Sezóna 2020/2021 by sa mala začať v októbri, spestrí ju aj ligový Superpohár. Počet účastníkov ešte nie je známy, najvyššiu slovenskú súťaž však opustil maďarský tím MAC Budapešť.

Druhý zahraničný účastník Miškovec by v nej mal pôsobiť aj naďalej. Ako uviedol po piatkovej schôdzi Lintner, rokovania naďalej prebiehajú.

Koval: Treba rozdeliť peniaze z MS

Hokejové kluby na Slovensku už vyčíslili finančné straty, ktoré im spôsobili vládne opatrenia v súvislosti s pandémiou. Víťaz základnej časti TL HC'05 iClinic Banská Bystrica odhadol stratu na úrovni tristotisíc eur.

"Na jednej strane ide o straty z nevybraného vstupného a druhou časťou sú straty vyplývajúce z neplnenia partnerov. Žiadame, aby predstavitelia Slovenského zväzu ľadového hokeja a Tipsport ligy prijali najvyšších funkcionárov štátu a o tomto probléme sa rozprávali.

Ak nepríde k pomoci, môže to vážne ohroziť fungovanie klubov v budúcej sezóne. Peniaze žiadame aj od samotného hokejového zväzu, konkrétne zo zisku z organizovania majstrovstiev sveta.

Podobná situácia nastala v roku 2011 po majstrovstvách sveta, keď odchádzajúci prezident Juraj Široký nechal v pokladnici pre kluby dva milióny eur a tie rozdelili. Myslíme si, že takýto krok treba urobiť aj teraz v mimoriadnej situácii," skonštatoval prezident banskobystrického klubu Juraj Koval.

Michalovce chcú aj štadióny

Vážnosť situácie si uvedomuje aj michalovský klub. Jeho prezident Martin Burinský však nechce, aby peniaze do klubov prúdili na úkor utlmenia investičných aktivít SZĽH. Na piatkovom stretnutí povedal: "My si uvedomujeme, že sa plánovalo s investičnou pomocou v našom regióne.

Takže boli by sme radi, aby vznikli štadióny v našom okolí, aby boli realizované tieto stavby, lebo by to nášmu klubu do budúcna pomohlo.

Hľadal by som teda riešenie, aby sme neustupovali od týchto investičných aktivít, ale pomoc klubom je taktiež potrebná aj z úrovne zväzu."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»Z Tipsport ligy nikto nevypadne, kluby chcú peniaze aj od štátu