Z Dukly ho vyhodili bez vysvetlenia. Slovenský atlét cíti v Riu zadosťučinenie

Martin Kučera.
Martin Kučera. (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|14. aug 2016 o 13:20

Ešte pred mesiacom ho športová verejnosť takmer nepoznala. Najväčším slovenským atletickým objavom na olympiáde je prekážkar Martin Kučera.

BRATISLAVA. V súčasnosti sa pokojne mohol venovať identifikácii mikroorganizmov pomocou DNA alebo pripravovať nové klonovacie systémy. Martin Kučera vyštudoval molekulárnu biológiu. Skončil s červeným diplomom.

Vybral si však iné odvetvie, ktoré si vyžaduje množstvo odriekania, potu a v jeho prípade aj bolesti.

„Vždy som mal k vede blízko. Po dokončení štúdia ma to tiahlo viac k atletike. Bol som na vrchole dovtedajšej kariéry. Rozhodlo volanie srdca a vidina olympiády,“ vyhlásil 26-ročný športovec.

Mohol byť výborným diaľkarom

Jeho meno športovej verejnosti na Slovensku dlho nič nehovorilo. Zlom nastal až pred mesiacom. Na majstrovstvách Európy v Amsterdame skončil na 400 m cez prekážky siedmy. Navyše si v semifinále časom 49,08 s zabezpečil miestenku do Ria.

„Po dobehnutí mi tréner Lopuchovský kričal, že to mám v suchu. Keď sa objavil na svetelnej tabuli výsledný čas, cítil som veľkú eufóriu,“ priznal.

„V detstve na olympiádu ešte nemyslíte. Vtedy športujete len pre radosť. Odkedy som v profesionálnom atletickom kolotoči, olympijské hry sa stali mojím najväčším snom. Keď som ich v sledoval v televízii, povedal som si, že raz by bolo úžasné na nich štartovať.“

V začiatkoch si dokonca mohol vyberať v akej disciplíne. Vyznačoval sa všestrannosťou. V pätnástich skákal do výšky. Na mládežníckych hrách v Coventry získal výkonom 180 cm bronz.

Kučerovo meno športovej verejnosti na Slovensku dlho nič nehovorilo.
Kučerovo meno športovej verejnosti na Slovensku dlho nič nehovorilo. (Autor: TASR)

Popritom behával aj cez prekážky na 110 metrov. Neskôr ho zlákal skok do diaľky. Jeho osobný rekord je 704 cm.

„Mohol som byť perspektívny diaľkar. V osemnástich sa mi začali ťažkosti s kolenom. S dlhými skokmi som sa musel rozlúčiť,“ spomína.

S atletikou skončiť nemienil. Vznikol nápad, že vyskúša 400 m cez prekážky. Prvú hladkú štvorstovku zabehol za solídnych 49,26.

Dukla ho nepodržala, stratil zázemie

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Z Dukly ho vyhodili bez vysvetlenia. Slovenský atlét cíti v Riu zadosťučinenie