Wimbledon:Nadal do štvrťfinále aj napriek problémom

Rafael Nadal je už v štvrťfinále.
Rafael Nadal je už v štvrťfinále. (Autor: SITA, AP)
SITA|30. jún 2008 o 20:40

Po Švajčiarovi Rogerovi Federerovi sa v pondelok prebojoval do štvrťfinále dvojhry mužov na treťom grandslamovom turnaji sezóny aj Španiel Rafael Nadal.

LONDÝN 30. júna (SITA) - Po Švajčiarovi Rogerovi Federerovi sa v pondelok prebojoval do štvrťfinále dvojhry mužov na treťom grandslamovom turnaji sezóny, londýnskom Wimbledone (dotácia 11,812 milióna libier), aj jeho neúspešný finálový súper z ostatných dvoch ročníkov medzinárodných otvorených majstrovstiev Anglicka, Španiel Rafael Nadal.

Čerstvo už štvornásobný šampión z parížskeho antukového vrcholu Roland Garros zvíťazil na tráve v britskej metropole v osemfinálovom 4. kole nad Rusom Michailom Južným za 130 minút hladko 6:3, 6:3, 6:1 napriek tomu, že už v druhom geme si podvrtol pravé koleno a potreboval približne 8-minútové ošetrenie.

"Niekde vzadu ma to pobolievalo. Spočiatku som bol vystrašený, že záležitosť bude vážnejšia, ale postupne sa to lepšilo," povedal R. Nadal, ktorý dosiahol 21. triumf v rade. Dvojka žrebu i svetového rebríčka ATP Entry Nadal predtým získala trofeje v Hamburgu, pri Seine na úrovni "veľkej štvorky" i po prechode na trávnatý povrch v londýnskom Queen´s Clube.

Nadal vyhral i vďaka malému množstvu nevynútených chýb

Teraz Španiel urobil len 13 nevynútených chýb proti dvadsiatim, na víťazné údery dominoval 28:17 a premenil 6 zo 16 brejkbalov.

Dvadsaťdvaročný ľavák z Malorky Nadal si medzi poslednými ôsmimi zmeria sily s postupujúcim z neskoršieho pondelňajšieho duelu Richard Gasquet (8-Fr.) - Andy Murray (12-V. Brit.). "Rafa" mal pred týmto duelom bilanciu zo vzájomných súbojov proti sedemnástke "pavúka" Južnému len 6:4. Vo finále januárového turnaja v indickom Chennai podľahol 26-ročnému Moskovčanovi ponižujúco 0:6, 1:6 a vlani ho v areáli All England Lawn Tennis and Croquet Clubu takisto v osemfinále vyradil až po päťsetovej bitke 4:6, 3:6, 6:1, 6:2, 6:2.

Držiteľ 28 singlových titulov Nadal sa usiluje stať sa len tretím tenistom v histórii s grandslamovými titulmi z dvoch najprotichodnejších podkladov v jednej sezóne. Naposledy sa to podarilo v roku 1980 Švédovi Björnovi Borgovi.

Dvojhra mužov - 4. kolo (osemfinále):

Rafael Nadal (2-Šp.) - Michail Južnyj (17-Rus.) 6:3, 6:3, 6:1

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Wimbledon:Nadal do štvrťfinále aj napriek problémom