Bol to Federerov posledný Wimbledon? Experti veria, že sa vráti

Roger Federer.
Roger Federer. (Autor: SITA/AP)
Jana Sedláková|8. júl 2021 o 00:40

Poliak Hubert Hurkacz vo štvrťfinále Wimbledonu vyradil Rogera Federera.

LONDÝN, BRATISLAVA. Roger Federer vo Wimbledone len tak ľahko neprehráva. Keď naposledy utŕžil podobnú porážku, jeho súčasný súper sa zrejme len učil písať či čítať.

No i tak bola v niečom táto prehra ešte horšia a historicky prvá.

Federer vo štvrťfinále Wimbledonu prehral s Poliakom Hubertom Hurkaczom 3:6, 6:7(4), 0:6.

Osemnásobný víťaz tohto turnaja prehral 0:3 na sety vo Wimbledone naposledy pred devätnástimi rokmi, teda v roku 2002. Vtedy ho takto hladko zdolal Mario Ančič. Jeho stredajší súper sa pritom narodil len o pár rokov skôr - v roku 1997.

To bolo rok predtým, ako Federer po prvý raz ovládol Wimbledon.

Ešte unikátnejší je výsledok setu 0:6. Nikdy predtým takto Federer set vo Wimbledone neprehral.

V tomto storočí dal kanára Federerovi jediný súper - Rafael Nadal. Vo finále Roland Garros 2008.

Bol to jeho posledný Wimbledon?

"Bolo to ťažké. Hlavne v posledných hrách som cítil, že sa neviem dostať späť. Nie som príliš zvyknutý na takéto situácie. Hlavne nie tu. Fanúšikovia však boli fantastickí, preto stále hrám. Škoda, že videli iba prehru v troch setoch," priznal po zápase Federer. 

Švajčiar oslávi v auguste štyridsiate narodeniny. Preto sa hneď objavili otázky, či to bol jeho posledný Wimbledon.

"Za posledný rok a pol som sa sústredil na to, aby som hral vo Wimbledone. Uvidíme, čo bude ďalej," povedal Švajčiar.

"Samozrejme, rád by som tu hral znova, ale v mojom veku nikdy neviete, čo vás čaká," priznal.

Na tlačovej konferencii bol očividne zlomený. Zvažoval každé slovo.

Federer nemôže skončiť kanárom

"Neexistuje, aby Federer ukončil svoj posledný Wimbledon kanárom. Vráti sa," napísal na twitter tenisový novinár José Morgado.

"Určite nebude chcieť takto ukončiť wimbledonskú kariéru," hodnotil v článku pre britské Metro novinár George Bellshaw.

"V tejto fáze kariéry už nie je nič isté. Ale bude záležať na fyzickej stránke, každé zranenie sa už lieči ťažšie. Veľa Federerových fanúšikov teraz smúti.

Ale ak by sa vrátil, jeho odkaz by mohol byť ešte väčší. Bolo by to skvelé pre neho aj pre tenis," vravel v štúdiu televízie Eurosport bývalý tenista Mats Wilander.

"Pokračuj, Roger," povedali Wilander s bývalou tenistkou Barbarou Schettovou takmer súčasne. Obyčajne sú skôr zdržanliví a nikoho z hráčov vyslovene nepodporujú.

V štúdiu televíznej stanice ESPN hodnotil situáciu aj bývalý tenista Patrick McEnroe. Federer si podľa neho vezme čas na rozmyslenie. 

"Dokáže dať do toho ešte viac, alebo je to maximum, čo môže predviesť? Od toho bude závisieť jeho rozhodovanie," povedal.

Vyhral Miami a inak nič

Naopak, pre Hurkacza je to jedno z najväčších víťazstiev v kariére. Po prvý raz je v semifinále grandslamu. Predtým nikdy neprešiel ďalej ako do tretieho kola. Bolo to na Wimbledone pred dvoma rokmi.

Najvyššie bol v kariére na 16. mieste rebríčka ATP.

Ani jeho predchádzajúce výsledky v tejto sezóne nenaznačovali, že by sa mohol dostať takto ďaleko. 

V apríli senzačne ovládol prestížny turnaj v Miami. No inak sa mu príliš nedarilo. Vyhral odvtedy len jeden zápas. 

Ešte v apríli vyradil v prvom kole v Monte Carle vtedy 171. hráča sveta Thomasa Fabbiana. Odvtedy až do Wimbledonu ťahal sériu prehier.

Z Roland Garros ho vyradil dokonca až 154. hráč sveta Botic Van de Zandschulp a na tráve v Stuttgarte pred Wimbledonom nestačil na 335. tenistu sveta Dominica Stephana Strickera.

"Je veľké prekvapenie, že postúpil do semifinále. Dáva zo seba maximum," hodnotil Wilander.

Hubert Hurkacz.
Hubert Hurkacz. (Autor: TASR/AP)

Zápas jeho života

"Je úžasné hrať tu a hrať s Federerom. Bol som však nervózny. Snažil som sa vytvárať tlak na súpera a naopak, ja som chcel zostávať uvoľnený," priznal v štúdiu Eurosportu Hurkacz.

"Ako je možné, že niekto pôsobí tak pokojne a mierumilovne a potom takto zničí Federera?" pousmial sa Wilander.

"Hurkacz hral zápas svojho života. Skvele podával a bol výborný na príjme. Bol to posledný zápas Federera na Centrálnom kurte? Snáď nie. Ale nech tieto úvahy neberú nič z pocty Hurkaczovi. Predviedol vynikajúci výkon," hodnotil pre Tennis Channel bývalý tenista Jim Courier.

Na turnaji už Hurkacz porazil po veľkom boji aj svetovú dvojku Daniila Medvedeva.

Hurkacz môže mať výhodu

V boji o prvé grandslamové finále v kariére vyzve Hurkacz Taliana Mattea Berrettiniho. Ten je svetovou deviatkou.

"Aj v tomto zápase bude Hurkacz outsider. Obaja majú dobré podanie aj forhend. Berrettini bude favorit, bude cítiť tlak," hodnotil Wilander.

Pre oboch pôjde o šancu dostať sa do prvého grandslamového finále v kariére. Ani jeden nebol pred turnajom v pozícii favorita a fakt, že jeden z nich pôjde do finále, je skôr prekvapením.

Pri neúčasti Rafaela Nadala či Dominica Thiema však bola spodná časť turnajového pavúka pomerne otvorená. Boli v nej Alexander Zverev i Daniil Medvedev, obaja však vypadli v osemfinále.

Otvorila sa tak šanca pre ostatných tenistov mimo absolútnej špičky. 

Berrettini a Hurkacz sa doposiaľ stretli dvakrát. Každý vyhral jeden duel. Oba zápasy sú však viac ako dva roky staré a odohrali sa na tvrdom povrchu.

"Výhoda pre Hurkacza je, že hral proti Federerovi na Centrálnom kurte, Berrettini mal svoj zápas na Kurte číslo 1," zdôraznil Wilander.

Semifinále je na programe v piatok. V druhom súboji si taktiež zahrá hráč mimo najlepšej svetovej desiatky. Svetovú jednotku Novaka Djokoviča vyzve dvanásty tenista sveta Denis Shapovalov z Kanady. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Bol to Federerov posledný Wimbledon? Experti veria, že sa vráti