Wigginsov rekord v hodinovke zostáva v platnosti

Bradley Wiggins oslavuje stanovenie nového rekordu.
Bradley Wiggins oslavuje stanovenie nového rekordu. (Autor: TASR/AP)
SITA|9. jún 2015 o 20:46

Bradley Wiggins v nedeľu prekonal rekord Alexa Dowsetta. Práve jeho tréner spochybnil Britov výkon. Na svojom prostriedku údajne použil držadlá, ktoré nespĺňajú kritériá.

AIGLE. Rekord britského cyklistu Bradleyho Wigginsa v hodinovke zostáva napriek pochybnostiam v platnosti. Stanovil ho siedmeho júna na olympijskom velodróme v Londýne.

Medzinárodná cyklistická únia (UCI) potvrdila, že jeho bicykel Jaguar Pinarello Bolide HR spĺňal stanovené predpisy. Víťaz Tour de France z roku 2012 výkonom 54,526 km prekonal dovtedajšie maximum Alexa Dowsetta spred piatich rokov.

Práve Dowsettov tréner Steve Collins spochybnil Wigginsov rekord. Na svojom prostriedku údajne použil držadlá, ktoré nespĺňajú kritériá pre regulárne stanovenie nového rekordu.

"Niektoré komponenty Bradleyho bicykla, ktorý použil pri svojom rekordnom pokuse, si nemôžete kúpiť v obchode, pretože sa jednoducho nevyrábajú. Nemôžete si prostredníctvom 3D tlačiarne vytlačiť držadlá, ktoré vám v konečnom dôsledku uľahčujú jazdu," spochybňoval Collins.

UCI v utorok kontrovala oficiálnou správou, podľa ktorej bol Wigginsov bicykel s kompletnou výbavou v súlade s predpismi.

"Bradleyho bicykel bol pred rekordným pokusom i po ňom skontrolovaný oficiálnymi rozhodcami, ktorí počas celej jazdy dohliadali na jeho jazdu. Tím arbitrov potvrdil regulárnosť Wigginsovho modelu."

Hodinovka Bradleyho Wigginsa.

Svetový rekord v cyklistickej hodinovke sa v posledných mesiacoch viackrát menil - Medzinárodná cyklistická únia zjednodušila pravidlá pre výbavu bicyklov.

Pôvodné maximum držal od roku 2005 až do vlaňajšej jesene Čech Ondřej Sosenka. Potom ho prekonali Jeng Voigt, Matthias Brändl, Rohan Dennis i Alex Dowsett.

Absolútnym rekordérom je naďalej Brit Chris Boardman. Ten v roku 1996 zvládol na špeciálne upravenom bicykli 56,375 km. Tento rekord však UCI neuznáva.

V tomto kalendárnom roku sa o maximum chcú pokúsiť aj ďalší excelentní časovkári Tony Martin či Fabian Cancellara.

Informácie priniesol web Sky Sports.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Wigginsov rekord v hodinovke zostáva v platnosti