Wawrinka vo finále zdolal Djokoviča: Spomienku venujem aj 11. septembru

Stan Wawrinka vyhral US Open.
Stan Wawrinka vyhral US Open. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|12. sep 2016 o 06:21

Švajčiar zdolal súčasnú svetovú jednotku v štyroch setoch.

US Open - mužské finále:

Stan Wawrinka (3-Svajč.) - Novak Djokovič (1-Srb.) 6:7 (1), 6:4, 7:5, 6:3

NEW YORK. Švajčiarsky tenista Stan Wawrinka sa stal prvýkrát v kariére víťazom mužskej dvojhry na grandslamovom US Open.

Vo finále si ako turnajová trojka poradil s najvyššie nasadeným obhajcom titulu Srbom Novakom Djokovičom po takmer štvorhodinovom boji 6:7 (1), 6:4, 7:5, 6:3 a získal tretí titul z podujatí veľkej štvorky.

Vlani zdolal Djokoviča vo finále Roland Garros v Paríži, v roku 2014 nenašiel premožiteľa na Australian Open v Melbourne.

Najstarší víťaz od roku 1970

Wawrinka je po Rodovi Laverovi, Kenowi Rosewallovi, Andrem Agassim a Jimmym Connorsovi piatym hráčom v Open ére, ktorý po dovŕšení tridsiatky vybojoval minimálne dve grandslamové trofeje.

Jeho výkony v New Yorku sa zlepšovali od zápasu k zápasu.

V semifinále otočil duel s Japoncom Keim Nišikorim a rovnaký kúsok sa mu podaril aj v rozhodujúcom súboji proti dvojnásobnému šampiónovi US Open a najväčšiemu favoritovi turnaja.

Stan Wawrinka vyhral US Open: fotogaléria

12.9.2016

V grandslamových finále má tak stopercentnú bilanciu 3:0.

Wawrinka vďaka zisku 15. titulu na najvyššej profesionálnej úrovni zinkasuje prémiu 3,5 milióna dolárov, do rebríčka ATP Entry mu pribudne 2000 bodov.

Švajčiar je najstarším víťazom medzinárodných otvorených majstrovstiev Spojených štátov amerických od roku 1970, keď sa to podarilo Austrálčanovi Kenovi Rosewallovi vo veku 35 rokov a 10 mesiacov. 

Vo finále pritom nemusel byť. V treťom kole v zápase proti Evansovi čelil hrozbe mečbalu.

Využil druhý mečbal

Djokovičovi vyšiel úvod finálového duelu, po rýchlom brejku si vybudoval náskok 3:0 a za stavu 5:2 mal pri podaní Wawrinku k dispozícii dva setbaly.

Švajčiar ich odvrátil, v ďalších minútach vyrovnal na 5:5 a vynútil si tajbrejk, v ňom však uhral iba jediný bod.

V druhom dejstve Wawrinka pridal na agresivite, obmedzil počet nevynútených chýb a vďaka brejku vo štvrtom geme odskočil Djokovičovi na 4:1.

Srb síce vyrovnal na 4:4, no koncovka setu patrila Wawrinkovi, ktorý rovnako ako vlani vo finále Roland Garros ničil Djokoviča jednoručným bekhendom.

Švajčiar sa dostal do formy a v treťom dejstve išiel do vedenia 3:0. Djokovič vyrovnal na 3:3, no v závere setu mal opäť navrch Wawrinka, keď profitoval z nevynútených chýb rodáka z Belehradu.

Úvod štvrtého dejstva mal rovnaký priebeh ako začiatok tretieho. Za stavu 1:3 Djokovič požiadal o medical time out a nechal si ošetriť nohu, rozbehnutého Wawrinku však už nedokázal zastaviť.

Švajčiar premenil za stavu 5:3 na centri Arthura Asha v poradí druhý mečbal a potvrdil, že sa vie skvele pripraviť na veľké zápasy.

Spomienku venoval 11. septembru

Wawrinka sa počas slávnostného ceremoniálu neubránil slzám. "Bol to extrémne náročný štvorhodinový zápas. Novak je veľký šampión a skvelý človek. Blahoželám mu k všetkému, čo počas svojej kariéry dokázal. Pre svetový tenis urobil veľmi veľa. Poznáme sa veľmi dlho," povedal Wawrinka pred prevzatím trofeje.

"Je pre mňa cťou, že môžem s ním hrať na takýchto veľkých turnajoch. Poviem úprimne, vyhrať prvýkrát US Open je fantastický pocit. Pred začiatkom turnaja som nemal žiadne očakávania, snažil som sa isť od zápasu k zápasu. Proti Novakovi som dnes vydal zo seba všetko a som úplne grogy. Bolo tam veľa emócií, ešte nikdy som nehral pred takýmto publikom v takejto fantastickej atmosfére. Bol to úžasný večer. Ďakujem môjmu tímu, mojej rodine, blízkym a všetkým, ktorí mi držali palce v lóži. Pomáhajú mi posúvať sa neustále dopredu. Nemajú to niekedy so mnou ľahké, no vďaka ním som lepší hráč a človek," pokračoval.

"Vyhrať jedenásť turnajových finále za sebou je fantastické. Nemám na to žiaden špeciálny recept, v každom zápase sa snažím ísť na maximum a vyhrať. Záver môjho prejavu chcem venovať spomienke na 11. september 2001," dodal Wawrinka.

Djokovič: Víťazstvo si zaslúžil

Djokovič priznal, že Wawrinka zvíťazil zaslúžene. "Gratulujem Stanovi aj celému jeho tímu. Víťazstvo si absolútne zaslúžil, v rozhodujúcich momentoch bol odvážnejší hráč, preukázal mentálnu silu. Stan, si naozajstný šampión," uviedol Srb.

"Bol to fyzicky mimoriadne náročný zápas, po štyroch hodinách máme toho obaja naozaj dosť. Sezóna je dlhá a po ôsmich mesiacoch sa človek necíti práve sviežo. Na grandslame však musí dať do toho všetko," pokračoval.

"V New Yorku som prežil fantastické dva týždne. Pre pár týždňami som nevedel, či vôbec v New Yorku budem hrať, trápili ma zranenia. Ak by mi niekto pred začiatkom turnaja povedal, že postúpim do finále, určite by som to bral," dodala svetová jednotka.

Cesta Wawrinku za titulom:

1. kolo: Fernando Verdasco (Šp., 46. vo svetovom rebríčku) 7:6 (4), 6:4, 6:4 za 138 minút

2. kolo: Alessandro Giannessi (Tal.-Q/243.) 6:1, 7:6 (1), 7:5 za 148 minút

3. kolo: Daniel Evans (V. Brit./64.) 4:6, 6:3, 6:7 (6), 7:6 (8), 6:2 za 242 minút

4. kolo (osemfinále): Iľja Marčenko (Ukr./63.) 6:4, 6:1, 6:7 (5), 6:3 za 166 minút

štvrťfinále: Juan Martín Del Potro (Arg.-WC/142.) 7:6 (5), 4:6, 6:3, 6:2 za 193 minút

semifinále: Kei Nišikori (Jap.-6/7.) 4:6, 7:5, 6:4, 6:2 za 187 minút

finále: Novak Djokovič (Srb.-1/1.) 6:7 (1), 6:4, 7:5, 6:3 za 235 minút 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Wawrinka vo finále zdolal Djokoviča: Spomienku venujem aj 11. septembru