Má iba 16, kurz na neho raketovo klesá. Mladík stanovil rekord MS a očaril expertov

Luke Littler.
Luke Littler. (Autor: Professional Darts Corporation/ facebook)
Miroslav Kováčik|21. dec 2023 o 09:40

Luke Littler má za sebou fantastický debut na MS v šípkach.

LONDÝN. Pred necelým mesiacom zviedli fantastický súboj o titul juniorského majstra sveta v šípkach. Luke Littler a Gian van Veen hrali v úžasnom tempe a v desiatich legoch zaznamenali dokopy až trinásť 180-tiek.

Hoci Holanďan mohutne finišoval (prehrával už 1:5, pozn.), z víťazstva 6:4 sa tešil 16-ročný Angličan Littler, ktorého priemer bol na úrovni 102,16 bodu.

Obaja hráči už majú za sebou aj prvé kolo na seniorskom šampionáte 2024.

A kým van Veen sa z Alexandra Palace nečakane porúčal už po svojom úvodnom zápase, Littler pri debute na tomto fóre doslova zažiaril. 

Christiana Kista zdolal 3:0 na sety, povolil mu získať len dva legy. Sedemkrát zahral maximum, trafil polovicu doublov a jeho priemer sa vyšplhal na 106,12. 

"Práve sme boli svedkami niečoho výnimočného. Luke Littler je možno najtalentovanejší hráč, akého som kedy videl," napísal na sociálnej sieti X bývalý vynikajúci šípkar a dnes komentátor Wayne Mardle.

KDE SLEDOVAŤ 7. HRACÍ DEŇ MS V ŠÍPKACH?
Nasledujúce 3 týždne nie je plánovaný žiaden priamy prenos.

Prečo by to nemohol celé vyhrať?

Littler sa v nedávnom rozhovore vyjadril, že prvýkrát chytil šípky do rúk, keď mal asi osemnásť mesiacov. Samozrejme, nešlo o klasické, ale o magnetické šípky, ktoré dostal od svojich rodičov. 

Postupne začal hrať s ostrými hrotmi a z predpisovej vzdialenosti. Keď prišiel domov zo školy, poctivo trénoval, pričom mal šípky pustené aj v televízii. 

"Mojím hrdinom bol Phil Taylor. Tento rok som sa s ním stretol a povedal mi, že ma sledoval a bude aj na majstrovstvách sveta. To je šialené," uviedol. 

Víťazstvo nad Kistom venoval práve tejto šípkarskej legende.

"Som nadšený. Nemôžem uveriť tomu, ako rýchlo som sa dostal do hry. Bol som trochu nervózny, ale hneď ako som našiel rytmus, bolo to ono. Viem, že sa Phil Taylor pozeral, takže Phil, toto je pre teba," povedal Littler.

VIDEO: Zostrihy z večerného programu 6. hracieho dňa MS v šípkach

Spomenutý priemer 106,12 je vôbec najvyšší, ktorý dosiahol hráč pri svojom debute na MS. Až doposiaľ tento rekord patril Robovi Crossovi (104,12), ktorý svoj prvý štart v Alexandra Palace pretavil v zisk titulu majstra sveta. 

"Prečo by to nemohol celé vyhrať? Povedzte mi niekto prečo?" pýta sa Mardle.

Z Littlerovho výkonu je nadšený aj bývalý šampión organizácie BDO či účastník Premier League Mark Webster. "S jeho formou je vážnou hrozbou. Myslím si, že môže vyhrať MS," uviedol pre Sky Sports.

Rýchly koniec Wrighta aj Wadea 

Jeden zo šípkarskych fanúšikov sa na sociálnych sieťach pochválil, že pred turnajom si stavil na celkové víťazstvo Littlera v kurze 66. 

Po jeho úvodnom vystúpení klesol kurz na 11, čo je piaty najnižší spomedzi všetkých hráčov. Bookmakeri viac favorizujú len Lukea Humphriesa, Michaela van Gerwena, Gerwyna Pricea a obhajcu titulu Michaela Smitha.

Anglický tínedžer má výhodu v tom, že práve v jeho časti hracieho pavúka vypadli zatiaľ jediní dvaja nasadení hráči - Peter Wright a James Wade.

Dvojnásobný šampión Wright predviedol veľmi podpriemerný výkon. Priemer 83,87 bodu nestačil na to, aby proti Jimovi Williamsovi získal aspoň set.

Škót Peter Wright nezvládol už svoj úvodný zápas na MS v šípkach 2024.
Škót Peter Wright nezvládol už svoj úvodný zápas na MS v šípkach 2024. (Autor: TASR/ PA via AP)

Počas zápasu niekoľkokrát menil svoje šípky. V tomto ohľade je špecifický, no príliš sa nedá povedať, že by mu to vychádzalo.

"To bolo fakt strašné. Úprimne, pre toto bolo vôbec zbytočné cestovať, to mohol Jimovi rovno nechať postup bez boja," napísal komentátor Jiří Pauzr.

Wade ešte v rámci utorkového programu nestačil na Kanaďana Matta Campbella, hoci viedol 1:0 aj 2:1 na sety. Podobne ako vlani stroskotal už na prvom súperovi, a tak jeho maximom sú naďalej štyri semifinálové účasti. 

"Je to moje najväčšie víťazstvo v kariére. Pred týmito MS som nevyhral na pódiu v Ally Pally. Myslím si, že víťazstvo v zápase proti Lourence Ilaganovi mi pomohlo snať tlak z mojich pliec," povedal Campbell. 

MS v šípkach 2024 - výsledky 5. a 6. hracieho dňa

1. kolo:

Tomoya Goto (Jap.) - Ian White (Angl.) 3:1

Jeffrey de Graaf (Švéd.) - Ritchie Edhouse (Angl.) 3:2

Boris Krčmar (Chor.) - Keegan Brown (Angl.) 3:1 

Steve Beaton (Angl.) - Wessel Nijman (Hol.) 3:1

Mike De Decker (Belg.) - Dragutin Horvat (Nem.) 3:0 

Ricardo Pietreczko (Nem.) - Mikuru Suzukiová (Jap.) 3:0 

Radek Szaganski (Poľ.) - Marko Kantele (Fín.) 3:2

Steve Lennon (Ír.) - Owen Bates (Angl.) 3:2

William O'Connor (Ír.) - Bhav Patel (Ind.) 3:0

Ryan Joyce (Angl.) - Alex Spellman (USA) 3:1

Richard Veenstra (Hol.) - Ben Robb (N. Zél.) 3:0

Luke Littler (Angl.) - Christian Kist (Hol.) 3:0

2. kolo:

Matt Campbell (Kan.) - James Wade (Angl.) 3:2

Michael van Gerwen (Hol.) - Keane Barry (Ír.) 3:0

Ross Smith (Angl.) - Niels Zonneveld (Hol.) 3:1

Jim Williams (Wal.) - Peter Wright (Škót.) 3:0

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Šípky»Má iba 16, kurz na neho raketovo klesá. Mladík stanovil rekord MS a očaril expertov