Vylúčenie Porta je pre Portugalčanov prekvapením

SITA|5. jún 2008 o 08:53

Futbalisti Vitorie Guimaraes sa môžu zatiaľ považovať za víťazov kauzy pokusu o podplácanie rozhodcov spred štyroch rokov, ktoré sa ako bumerang vrátilo k FC Porto.

LISABON 5. júna (SITA, AFP) - Futbalisti Vitorie Guimaraes sa môžu zatiaľ považovať za víťazov kauzy pokusu o podplácanie rozhodcov spred štyroch rokov, ktoré sa ako bumerang vrátilo k portugalskému majstrovi FC Porto a pravdepodobne ho pripravilo o účasť v Lige majstrov 2007/08.

Osud chcel, že suverén uplynulých troch ročníkov portugalskej najvyššej súťaže doplatí takto na podvod zo sezóny 2003/04, na ktorej konci sa pod vedením Joseho Mourinha postavil na európsky piedestál. Šokujúci verdikt vyslovila v stredu kontrolná a disciplinárna komisia Európskej futbalovej únie (UEFA). "Po preštudovaní materiálu o podplácaní rozhodcov v zápasoch súťažného ročníka 2003/04 portugalskej ligy sa komisia rozhodla zakázať FC Porto účasť v Lige majstrov 2008/09," znelo vyhlásenie UEFA.

Začiatkom mája príslušné portugalské orgány v najväčšej korupčnej kauze vo futbalovej histórii krajiny rozhodli, že FC Porto odrátajú po skončení sezóny 6 bodov. Klub musí za pokus ovplyvňovať rozhodcov vo dvoch stretnutiach zaplatiť aj pokutu 150 tisíc eur. Šéf Porta Jorge Pinto da Costa dostal dvojročný zákaz činnosti. Napriek nečakanej strate mužstvo aj so Slovákom Markom Čechom v kádri získalo ďalší - už 23. domáci ligový primát. "Draci" mali po záverečnom kole pred druhým Sportingom Lisabon náskok 20 bodov.

"Naše rozhodnutie sa zrodilo na základe výnosu portugalských orgánov, ktoré potrestali klub aj jeho prezidenta. Ten sa proti verdiktu odvolal, ale klub nie, a tak rozhodnutie nadobudlo platnosť. Podľa našich stanov máme nárok zakázať klubu účasť v Lige majstrov," priblížil zaujímavú "logiku" prípadu prezident UEFA pre komunikáciu William Gaillard. "Nemyslím si, že to nejako ovplyvní štatút Porta ako európskeho klubového šampióna z roku 2004, o tom nik z našich právnych expertov nevyjadril pochybnosti. Porto sa môže do troch dní odvolať, ak neuspeje, jeho miesto v Lige majstrov zaujme druhý tím portugalskej ligy," dodal Gaillard. To by znamenalo, že lukratívnu súťaž si zahrá okrem druhého Sportingu Lisabon aj tretia Vitoria Guimaraes.

Postup UEFA prekvapil aj prezidenta Portugalskej futbalovej federácie Gilberta Madaila, ktorého zarazil najmä dvojaký meter pri posudzovaní tohto prípadu a talianskej kauzy Calciopoli v roku 2006. "Argumenty komisie UEFA ma prekvapili, pretože nie sú spravodlivé. Žiadam rovnaké zaobchádzanie, nebudeme trpieť skrývanie za výklady futbalových stanov. Našou povinnosťou je chrániť záujmy a imidž portugalského futbalu. Keď sa rokovalo o osude FC Porto, nepadlo ani slovo o talianskom škandále, pretože tam išlo o dokázané podplácanie rozhodcov Pýtam sa sám seba: Máme tu dve rôzne stupnice trestu za korupciu?" neskrýval rozhorčenie Madail.

Podľa kontrolnej a disciplinárnej komisie UEFA FC Porto nesplnilo kritériá na účasť v Lige majstrov, konkrétne článok 1.04 stanov súťaže o participácii na aktivitách vedúcich k manipulácii s výsledkami zápasov na národnej či medzinárodnej úrovni.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Vylúčenie Porta je pre Portugalčanov prekvapením