Vonnová obhájila glóbus v zjazde

SITA|5. mar 2011 o 12:11

Víťazkou sobotňajšieho zjazdu žien v talianskom Tarvisiu sa stala Švédka Anja Pärsonová.

TARVISIO. Už 29-ročná severanka sa na najvyššiu pozíciu v pretekoch Svetového pohára vrátila po vyše 13 mesiacoch, keď v januári 2010 triumfovala v superkombinácii vo St. Moritzi.

Veľký dôvod na úsmev však mala v Tarvisiu rovnako ako v piatok druhá Lindsey Vonnová. Po zisku malého glóbusu za superkombináciu sa 26-ročná všestranná Američanka stala sezónnou premiantkou aj v zjazde, kde má pred finálovými pretekmi vo švajčiarskom Lenzerheide na čele už nedostižný náskok 143 bodov pred Nemkou Mariou Rieschovou.

Tej nevyšlo zjazdárskej predstavenie v Tarvisiu podľa predstáv a konečná 6. priečka ju prakticky obrala o možnosť zisku malého glóbusu. V súboji o veľký glóbus v súčte všetkých disciplín Svetového pohára je však Rieschová naďalej na čele, hoci jej náskok pred Vonnovou sa zmenšuje zo dňa na deň. Aktuálne má Nemka pred Američankou k dobru 136 bodov.

Vonnová naďalej potvrdzuje pozíciou kráľovnej rýchlostných disciplín v alpskom lyžovaní. Aktuálny glóbus v zjazde je už štvrtý v rade v tejto najrýchlejšej disciplíne a v súčte s ostatnými malými glóbusmi ôsmy v jej kariére. Okrem toho má na konte aj tri veľké glóbusy za celkový triumf vo Svetovom pohári z ostatných troch sezón. "Teším sa veľmi. Zjazd je disciplína, ktorú mám najradšej, lebo milujem rýchlosť. Dnes som urobila niekoľko chybičiek najmä v strednej časti trate, ale aj tak som bola dostatočne rýchla. Verím, že som ešte nepovedala posledné slovo a získam v tejto sezóne aj glóbus za super G,“ komentoval Lindsey Vonnová pre ORF.

Tretiu priečku za Pärsonovou a Vonnovou si v sobotu na Artico Di Prampero vTarvisiu vyjazdila úradujúca majsterka sveta Rakúšanka Elisabeth Görglová. Pre víťaznú Pärsonovú je to v súčte celej kariéry už 42. triumf v pretekoch Svetového pohára, čo ju radí v tomto smere v historickej tabuľke na 4. miesto. Na čele rebríčka je Rakúšanka Annemarie Moserová-Pröllová (62 triumfov) pred Švajčiarkou Vreni Schneiderovou (55) a Rakúšankou Renate Götschlovou (46).

Výsledky:

Zjazd žien: 1. Anja Pärsonová (Švéd.) 1:26,91 min, 2. Lindsey Vonnová (USA) +0,73, 3. Elisabeth Görglová (Rak.) +1,17, 4. Tina Mazeová (Slovin.) +1,23, 5. Ingrid Jacquemodová (Fr.) +1,29, 6. Maria Rieschová (Nem.) +1,31, 7. Elena Fanchiniová (Tal.) +1,39, 8. Marianne Abderhaldenová (Švaj.) +1,65, 9. Britt Janyková (Kan.) +1,74, 10. Julia Mancusová (USA) +1,84.

Poradie v hodnotení zjazdu (po 7 z 8 pretekov): 1. Lindsey Vonnová (USA) 600 bodov - istý malý glóbus, 2. Maria Rieschová (Nem.) 457, 3. Elisabeth Görglová (Rak.) 273, 4. Julia Mancusová (USA) 267, 5. Anja Pärsonová (Švéd.) 263, 6. Anna Fenningerová (Rak.) 228.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Vonnová obhájila glóbus v zjazde