Vonnová by chcela súťažiť s mužmi, rozhodne sa v máji

Lindsey Vonnová
Lindsey Vonnová (Autor: TASR/AP)
SITA|4. okt 2017 o 11:34

Predchádzajúcu žiadosť Vonnovej FIS v roku 2012 zamietol.

ZÜRICH. Posúdenie požiadavky americkej zjazdárky Lindsey Vonnovej súťažiť vo Svetovom pohári spolu s mužmi Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS) odložila.

Lyžiarska a snoubordová federácia USA (USSA) prezentovala v utorok v mene Vonnovej návrh adresovaný výkonnej rade exekutívy alpského lyžovania. Kompetentné orgány sa ním budú zaoberať v máji budúceho roka.

"Návrh má podporu medzi členmi výkonnej rady, ale zároveň si treba ujasniť veľa bodov s FIS," povedal riaditeľ alpského lyžovania Patrick Riml.

Predchádzajúcu žiadosť Vonnovej FIS v roku 2012 zamietol s odôvodnením, že prekáža súťažiam miešaných pohlaví. Americká lyžiarka, ktorá bude mať v októbri 33 rokov, má dlhodobú ambíciu porovnať sa mužmi ešte pred ukončením aktívnej kariéry.

Jeden zo zriedkavých prípadov priamej konfrontácie medzi ženami a mužmi sa uskutočnil v rámci finále Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní v marci 2014 v Lenzerheide vo Švajčiarsku. Americká lyžiarka na nich pre zranenie neštartovala.

Víťazný čas Rakúšana Matthiasa Mayera bol vtedy o 2,32 sekundy rýchlejší ako Lary Gutovej zo Švajčiarska, ktorá o dve hodiny neskôr vyhrala preteky v kategórii žien.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Vonnová by chcela súťažiť s mužmi, rozhodne sa v máji