Volejbalistov Prešova rozčúlila dotácia hokejistom. Nech je to spravodlivé, tvrdia

Volejbalisti VK Mirad UNIPO Prešov.
Volejbalisti VK Mirad UNIPO Prešov. (Autor: Veronika Mihaliková)
Daniel Dedina|8. okt 2021 o 17:00

Družstvo už nevedie reprezentačný tréner Kardoš.

PREŠOV. Pred uplynulou sezónou mali vo svojej zbierke dva tituly majstrov Slovenska a trikrát zvíťazili v Slovenskom pohári.

Volejbalisti Prešova sa pred rokom netajili túžbou vrátiť sa na slovenský piedestál. Pomôcť im k tomu malo angažovanie reprezentačného trénera Mareka Kardoša.

Zámer im vyšiel, aj keď nie úplne tak, ako si to predstavovali. V pohári dokráčali Prešovčania až na vrchol. Ligu začali suverénne, ale v semifinále bol nad ich sily neskorší majster z Komárna. Východniari získali bronz.

Tohtoročné leto bolo v podaní Prešovčanov pomerne pestré. K zmenám došlo aj v hráčskom kádri a predstavitelia klubu sa angažovali v otázke z ich pohľadu nespravodlivého prideľovania financií.

Tím prebral staronový tréner

„S reprezentačným trénerom Marekom Kardošom máme naďalej nadštandardné vzťahy. V Prešove má stále otvorené dvere. Je to kouč európskych kvalít, ktorý vidí svoje osobné výzvy mimo slovenskej extraligy,“ hovorí generálny manažér VK Mirad UNIPO Prešov Marián Palenčar.

Kardošove pôsobenie v Prešove bolo podľa neho výborným impulzom pre hráčov i domácich trénerov. Práve z ich radov je Kardošov nástupca.

Novým, resp. staronovým trénerom družstva sa stal Erik Digaňa. Bývalý smečiar už Prešov v nedávnej minulosti viedol, vlani bol asistent trénera. 

„S filozofiou Kardoša sa absolútne stotožnil a bude pokračovať v nastavených cieľoch tímu aj jednotlivcov,“ tvrdí Palenčar.

Získali najlepšie bodujúceho hráča

Na Šariši nepokračuje dvojica legionárov, Poliak Szarek a Brazílčan Mudo. Okrem nich ani Drobňák, Macko a Velička. Až trojica hráčov prišla z donedávna konkurenčných Košíc, ktoré už v extralige neštartujú.

Sú nimi blokár Ján Jendrejčák, smečiar Lukáš Smolej a univerzál Patrik Lamanec, najlepšie bodujúci hráč minulého ročníka extraligy, ktorý reprezentoval Slovensko na septembrových majstrovstvách Európy.

Po Marekovi Kardošovi prebral prešovský tím znova Erik Digaňa.
Po Marekovi Kardošovi prebral prešovský tím znova Erik Digaňa. (Autor: Veronika Mihaliková)

„Jendrejčák a Smolej sú mladí hráči s veľkým potenciálom. Lamanec je už skúsený volejbalista, ktorý okúsil reprezentáciu a chystá sa na svoj prvý zahraničný angažmán. Tešíme sa, že predtým strávi sezónu v Prešove,“ priblížil Palenčar.

Medzi mladými hráčmi, ktorých by Prešovčania radi zapracovali do A-tímu nechýba ani syn dlhoročnej opory tímu Michal Červeň ml.

V kariére pokračuje ďalšia výrazná prešovská osobnosť, kapitán Martin Sopko st. Niekdajší kapitán slovenskej reprezentácie oslávi v januári štyridsiatku.

Dotácie? Nemohli zostať ticho

Okrem športovej stránky boli predstavitelia prešovského volejbalu v uplynulom období aktívni aj na inom poli. Nepáčilo sa im prideľovanie dotácii zo strany mesta.

„S pani primátorkou sme sa zhodli, že nejde o boj. Snažili sme sa len verejne komunikovať krivdu, ktorú sme spolu s ďalšími prešovskými športovými klubmi pocítili po schválení jednorazovej podpory pre hokejové A-mužstvo vo výške 380-tisíc eur na sezónu,“ vysvetľuje Palenčar.

Športovým klubom v Prešove sa nepáčil spôsob pridelenia dotácie hokejistom.
Športovým klubom v Prešove sa nepáčil spôsob pridelenia dotácie hokejistom. (Autor: TASR)

 „Tešíme sa z návratu hokeja do Prešova, ale nech je to spravodlivé. Už dvanástu sezónu hráme extraligu, popri ktorej vychovávame športovú mládež. Reprezentujeme mesto na celoslovenskej i zahraničnej úrovni a zo strany mesta sme mali informácie, že okrem žiadosti na podporu mládeže nie je možné dostať žiadnu inú podporu. Navyše sme dostali avízo, že pre dopady koronakrízy budú aj financie na mládež znížené,“ tvrdí.

V priebehu krátkeho času sa však podľa neho udiala zmena, o ktorej vedela len úzka skupina ľudí.

„Nemohli sme zostať ticho. S primátorkou sme sa stretli, prebrali možnosti spolupráce a rovnako ako hokejisti sme podali žiadosť o dotáciu na mestom podporované oblasti. Momentálne je odovzdaná a čaká na prejednanie v mestskom zastupiteľstve,“ prezradil.

O titul hrá päť tímov. Aj Prešov

Prešovskí volejbalisti, ktorí sa v predošlých rokoch pozvoľna zosúvali v tabuľke nižšie, zavelili naposledy k návratu. Aj keď nie úplne dokonanému.

„My sme mienili a Covid-19 zmenil. Do semifinálovej série proti Komárnu sme vstúpili rovno z karantény. Po 48 hodinách sme už hrali zápas a doslova sme nestačili s dychom. Príjemnou satisfakciou bol zisk Slovenského pohára,“ priznal Palenčar.

Prešovčania majú v aktuálnej sezóne znova najvyššie ambície.
Prešovčania majú v aktuálnej sezóne znova najvyššie ambície. (Autor: Daniel Koháni)

V rozbiehajúcom sa súťažnom ročníku 2021/2022, v ktorom štartuje len sedem tímov plus reprezentačný projekt, má zatiaľ obmenený prešovský tím na konte dva zápasy. V Komárne prehral 1:3 a v stredu zdolal doma Svidník presvedčivo 3:0.

„Vieme, aké kvality majú súperi. Posledné roky sa situácia opakuje, päť družstiev ma našliapnuté k tomu, aby si uchmatlo titul. Prešov ma každoročne najvyššie ciele, takže sa pasujeme medzi nich,“ dodal generálny manažér klubu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Volejbal»Volejbalistov Prešova rozčúlila dotácia hokejistom. Nech je to spravodlivé, tvrdia