Volejbal v Poľsku je ako futbal v Brazílii

(Autor: TASR)
Tomáš Prokop|22. sep 2013 o 21:24

V tridsaťosemmiliónovom Poľsku dobieha popularitu futbalu volejbal. Na zápasy reprezentácie či ligy chodia tisíce. Budúci rok chcú mať volejbalový zápas na národnom štadióne vo Varšave pre päťdesiattisíc ľudí.

„Volejbal v Poľsku konkuruje futbalu. Veď to uvidíte,“ hovoril pred majstrovstvami Európy kapitán Slovákov Michal Masný, ktorý hrá v krajine roky.

Volejbal na vás v Gdansku dýcha z každej strany. Plagáty sú na stĺpoch, bilbordoch, veľkoplošných reklamách, autobusoch. V historickom centre je zaplnená fanzóna, kde si trénujú smeče či podania mladí i starí. Podobná fan zóna je aj pri hale.

Volejbal na futbalovom štadióne

Tisícky fanúšikov chodia nielen na reprezentáciu, ale aj na ligu, ktorá patrí medzi tri, štyri najlepšie v Európe.

„Keby sme mali halu pre dvadsaťpäťtisíc ľudí, tak vykúpia bez problémov lístky. Aj preto robíme všetko preto, aby sme mohli hrať jeden zápas budúcoročných majstrovstiev sveta na národnom futbalovom štadióne vo Varšave, kde sa zmestí vyše päťdesiattisíc ľudí,“ hovorí press manažér európskeho šampionátu Thomas Wolfke.

Zápas na ME sa začína v dvanásťtisícovej Ergo aréne pre „kibicov“ polhodinu pred oficiálnym štartom. Už vtedy spievajú chorály.

Cez stretnutie Poliaci vstanú, tlieskajú a neprestávajú, ani keď ich tím prehráva s Francúzskom 1:3. Reprezentantov aj po prehre čakajú stovky nadšených fanúšikov, ktorí prosia o autogram a spoločnú fotku.

207 novinárov

„Poliaci sú skvelí fanúšikovia. Robia úžasnú atmosféru a pritom neznevažujú súpera. Vedia oceniť kvalitu,“ hovorí slovenský tréner Štefan Chrtiansky.

Obrovský záujem je aj zo strany médií. O volejbale informujú všetci. V Poľsku fungujú tri veľké špecializované webové stránky a množstvo malých. Na šampionáte je akreditovaných len v Gdansku 277 novinárov, z toho 207 domácich.

Za úspechom volejbalu je dlhodobá práca a skvelý marketing. Pritom ešte pred pätnástimi rokmi neboli Poliaci od Slovákov lepší. V rebríčku sa pohybovali až okolo štyridsiateho miesta, dnes sú štvrtí za veľmocami Brazíliou, Ruskom a Talianskom.

Favoritom na každom turnaji

Všetko sa začalo v roku 1998, keď sa dostal národný tím do prestížnej Svetovej ligy.

„Ľudia potrebujú úspech, ktorý v športe často nemáme, a to im volejbal dáva. Sme vicemajstrami sveta, majstrami Európy, vyhrali sme Svetovú ligu, vlani sme boli favoritmi olympiády. Vy ste radi, keď na európskom šampionáte postúpite do play off, my očakávame, že budeme hrať o medaily,“ hovorí Rafal Štec z najväčších poľských novín Gazeta Wyborcza.

Najčastejšie porovnanie prichádza s futbalom, ktorý suverénne poráža športy takmer v každej krajine sveta.

„Futbalu môžete ťažko konkurovať. Je to svetový fenomén, ale ak nemá úspech dlhé roky, majú šancu iní, a to sme využili. Vybudovali sme silnú ligu, získali sme sme bohatých sponzorov, zlepšili marketing, predali volejbal do televízie. Zápasy sú zážitkom a šou zároveň. Ľudia ich milujú. Je jedno, či hráme s Tureckom, alebo Brazíliou,“ dodáva Wolfke.

„Futbal je najpopulárnejší, ale volejbal je najdynamickejšie sa rozvíjajúci šport. Už sa dostal na druhé miesto. Vidno to na návštevách. Štyri­, päťtisíc je priemer a na play off chodí aj oveľa viac,“ dodáva Štec.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Volejbal»Volejbal v Poľsku je ako futbal v Brazílii