Beňuš bez finále prvýkrát od júna 2022, príde aj o vedúcu pozíciu Svetového pohára

Matej Beňuš.
Matej Beňuš. (Autor: TASR)
TASR|14. sep 2024 o 11:44

Preteky v Taliansku komplikuje nepriaznivé počasie.

IVREA. Celkovo dve slovenské lode postúpili do finále C1 na podujatí Svetového pohára v talianskej Ivrei. O popredné umiestnenie zabojujú Soňa Stanovská a Emanuela Luknárová.

Z mužského kanoistického semifinále nepostúpil ani jeden z trojice Matej Beňuš, Marko Mirgorodský a Michal Martikán.

Stanovská išla ďalej druhým najlepším časom a bezchybnou jazdou, Luknárová mala jeden dotyk a skončila šiesta.

Z tridsiatky semifinalistiek bola najrýchlejšia Češka Gabriela Satková napriek chybe na tretej bránke. Stanovská na ňu stratila 76 stotín sekundy.

Luknárová mala na Satkovú manko 4,65 sekundy. Slovenka ukázala dobrú rýchlosť, no jej postup nebol v priebehu jazdy úplne jasný, keďže taktiež chybovala na trojke.

Hranicu na účasť do finále, ktorú určila Tereza Kneblová z Česka na 112,42 sekundy, nakoniec podliezla o 3,61 s.

Beňuš je vedúci muž celkového poradia, no o svoju pozíciu určite príde, keďže do desaťčlenného finále postúpil Slovinec Žiga Lin Hočevar.

Mladík stráca na Beňuša 13 bodov a v Ivrei ich získa minimálne 34. O druhé miesto v celkovom hodnotení tak príde aj Mirgorodský, ktorý je pred Hočevarom o dva body.

Beňuš sa v semifinále trápil, mal dotyk na bránke číslo 20 a na postup mu chýbalo takmer šesť sekúnd.

"Trocha som si nadskočil hneď na prvom valci, nestihol som sa dostať dosť doľava. Je to prvá veľká chyba, ktorú som tento rok spravil. Mám túto trať rád, pretože je konzistentná a treba zostať celý čas koncentrovaný.

Dnes môj výkon nestačil. Hlavný cieľ sezóny bola olympiáda, teraz nebolo toľko času trénovať. Nevyhováram sa, pred jazdou som si veril, taký je však šport," povedal Beňuš pre JOJ šport.

Na OH v Paríži získal bronz v C1 a bol tak jediný medailista zo slovenskej výpravy, no v Ivrei vypadol v semifinále prvýkrát od júna 2022.

Jeho krajan Mirgorodský bol od najlepšej desiatky necelú sekundu a pol, dostal penalizáciu za trinástku a rozhodcovia preverovali aj jeho prejazd o päť brán ďalej do náročnej "protivodky". Martikán chytil päťdesiatku a mal aj dvojsekundovú penalizáciu.

Kanoistky aj kanoisti sa museli vysporiadať s nahusteným programom pre nepriaznivé počasie.

Organizátori zrušili v piatok opravné kvalifikačné jazdy C1 i kajakárske semifinále a finále pre silný vietor. Program K1 je na programe v sobotu od 14.15 h.

Svetový pohár v Ivrei - výsledky

Semifinále - C1:

Ženy: 1. Gabriela Satková (ČR) 104,16 s (2), 2. Soňa Stanovská (SR) +0,76 (0), 3. Eva Alina Hočevarová (Slov.) +2,34 (0), ...6. Emanuela Luknárová (SR) +4,65 (2)

Muži: 1. Žiga Lin Hočevar (Slov.) 92,17 s (0), 2. Elio Maiutto (Tal.) +2,50 (2), 3. Jules Bernardet (Fr.) +2,64 (0), ... 14. Marko Mirgorodský +5,84 (2), 19. Matej Beňuš +10,22 (2), 28. Michal Martikán (všetci SR) +58,44 (52)

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Vodné športy»Beňuš bez finále prvýkrát od júna 2022, príde aj o vedúcu pozíciu Svetového pohára