Vodný slalom: Tréningové možnosti Slovákom nevyhovujú

Elena Kaliská je rada, že slovenský tím prišiel na MS skôr kvôli lepšej aklimatizácii s prostredím
Elena Kaliská je rada, že slovenský tím prišiel na MS skôr kvôli lepšej aklimatizácii s prostredím (Autor: SITA, AP)
SITA|11. sep 2007 o 15:39

FOZ DO IGUASSU 11. septembra (SITA) - Slovenskí reprezentanti vo vodnom slalome majú za sebou prvý týždeň pobytu v brazílskom stredisku Foz do Iguassu, kde sa od 19. do 23. septembra uskutočnia majstrovstvá ...

FOZ DO IGUASSU 11. septembra (SITA) - Slovenskí reprezentanti vo vodnom slalome majú za sebou prvý týždeň pobytu v brazílskom stredisku Foz do Iguassu, kde sa od 19. do 23. septembra uskutočnia majstrovstvá sveta v tomto pre Slovensko najúspešnejšom olympijskom športe. Šampionát bude zároveň prvou možnosťou vybojovať si miestenky na budúcoročné Hry XXIX. olympiády v Pekingu.

"Môžem povedať, že aklimatizáciu mám úspešne za sebou, môj organizmus už nabehol na miestny čas. Pred odchodom sem som mala iba sprostredkované informácie o kanáli. Všetci mi hovorili, že je to jednoduchá voda a po niekoľkých tréningoch sa na ňu dá zvyknúť. Lenže nie je to celkom tak. Stredná pasáž je náročná, často sa tam mení voda a treba sa spoliehať aj na náhodu. Z tohto hľadiska som rada, že sme do dejiska MS vycestovali tak skoro a máme možnosť absolvovať viac tréningov. Na vodu nás totiž pustia iba raz denne a to je naozaj veľmi málo," tvrdila po prvom týždni vo Foz do Iguassu olympijská víťazka z Atén 2004 a majsterka sveta z Penrithu 2005 Elena Kaliská.

Pre 35-ročnú kajakárku z Liptovského Mikuláša je areál úplne nový, obhajkyňa titulu z minulého roka zo šampionátu v Prahe Jana Dukátová je však v tomto stredisku už druhýkrát. Na jar absolvovala vo Foz do Iguassu niekoľkodňové sústredenie.

Dukátová nie je spokojná s malým počtom tréningov na vode

"Kanál je trochu upravený. Voda je novými prekážkami naháňaná do stredu a tam je mimoriadne silný prúd. Niektoré kamene zaliali betónom, aby neboli také ostré a nebezpečné. Lode však aj tak dostávajú zabrať, obíjajú sa viac, ako v ktoromkoľvek inom areáli. Hnevá ma, že máme málo priestoru na tréning. Do vody nás pustia raz denne, nemáme ani kde behať," posťažovala sa 24-ročná Bratislavčanka.

"Areál sa nachádza v Itaipu parku, je chránený vojakmi, voľný ohyb je zakázaný, sú tu mimoriadne prísne bezpečnostné opatrenia," vysvetlil poslednú vetu Jany Dukátovej jej tréner a vedúci slovenskej výpravy Róbert Orokocký. Zároveň potvrdil to, čo vraveli obe slovenské kajakárky - tréningové podmienky nie sú adekvátne významu podujatia ako sú majstrovstvá sveta a olympijská kvalifikácia. "Kanál definitívne uzavrú 17. septembra, dovtedy sa dostaneme na tréning ešte šesťkrát," doplnil R. Orokocký.

Tak, ako sú slovenskí slalomári nespokojní s tréningovými možnosťami, tak boli milo prekvapení ubytovaním. "Na to, že sme v Brazílii, je to dobré. Priznám sa, čakala som, že to bude oveľa horšie. Strava je takisto v poriadku, snažia sa variť európsky," uzavrela Elena Kaliská.


Zloženie slovenskej výprav na MS

K1 muži: Peter Cibák, Tomáš Mráz, Ján Šajbidor, K1 ženy: Jana Dukátová, Elena Kaliská, Gabriela Stacherová, C1: Matej Beňuš, Michal Martikán, Juraj Minčík, C2: Pavol Hochschorner - Peter Hochschorner, Tomáš Kučera - Ján Bátik, Ladislav Škantár - Peter Škantár, tréneri: Peter Cibák st., Peter Mráz, Jozef Martikán, Peter Hochschorner st., Róbert Kleberc, lekár: MUDr. Vladimír Vachalík, fyzioterapeuti: Pavol Belička, Zdeno Ďuriš, vedúci výpravy: Róbert Orokocký.


Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Vodný slalom: Tréningové možnosti Slovákom nevyhovujú