Súboj o olympiádu vrcholí v Paríži. Slafkovský ukázal, že sa nevzdáva

Alexander Slafkovský.
Alexander Slafkovský. (Autor: TASR)
SITA|5. okt 2023 o 16:30 (aktualizované 5. okt 2023 o 17:05)

Všetci traja slovenskí kanoisti sú v semifinále.

BRATISLAVA. Všetky tri slovenské lode sa vo štvrtok popoludní prebojovali do semifinále súťaže kanoistov na pretekoch SP vo vodnom slalome v Paríži.

V dejisku budúcoročných olympijských hier tak v piatok o 9.52 h budú o finále bojovať Marko Mirgorodský, Matej Beňuš aj Alexander Slafkovský.

Kvalifikácia v Paríži bola netradičná, keďže o semifinalistoch rozhodoval lepší čas z dvoch jázd, ďalej sa dostala len najlepšia dvadsaťštvorka.

Štandardom ostatných rokov boli dve kvalifikácie, pričom v druhej štartovali iba pretekári, ktorí do semifinále nepostúpili z prvej jazdy.

V prvej kvalifikačnej jazde bol zo Slovákov najvyššie Mirgorodský, ktorý obsadil 7. priečku. Matej Beňuš bol na 15. pozícii a Alexander Slafkovský na 19. mieste.

Spomedzi singlistov spod Tatier sa iba Beňuš vyhol dotyku s bránkou, Mirgorodský aj Slafkovský si pripísali po dve trestné sekundy.

Poradie internej kvalifikácie:

C1 muži:

  1. Matej Beňuš - 32 bodov (17 + 15)
  2. Marko Mirgorodský - 27 bodov (20 + 7)
  3. Alexander Slafkovský - 18 bodov (9+9)

* bodovací systém: 1. miesto - 24 bodov, 2. miesto - 22 bodov, 3. miesto - 20 bodov, 4. miesto - 18 bodov, 5. - 20. miesto vždy o jeden bod menej.

Pred svojimi jazdami v druhom kole už mali všetci traja slovenský pretekári istotu semifinále a mohli si na trati vyskúšať nové alternatívy.

Kým Mirgorodský s Beňušom si časy nevylepšili a napokon ich klasifikovali na 13. resp. 21. stupienku, Slafkovský sa zlepšil o viac ako štyri sekundy a v celkovom hodnotení kvalifikácie skončil tretí.

Najlepší čas dosiahol Slovinec Benjamin Savšek, druhý bol so stratou troch stotín Brit Adam Brugess a tretí s mankom 0,52 sekundy Slafkovský.

Všetci traja slovenskí pretekári sa tak udržali v internej nominácii v hre o miestenku na OH 2024, najbližšie k nej má priebežný líder hodnotenia SP Beňuš, ktorý štartoval aj v Riu de Janeiro 2016 a Tokiu 2021.

V kvalifikácii kanoistiek nezaváhali Eliška Mintálová so Soňou Stanovskou, pre Michaelu Haššovú bola konečnou dvojkolová kvalifikácia.

Po prvej jazde bola Mintálová štvrtá, Stanovská pätnásta a Haššovej patrila 35. priečka. V druhej jazde sa síce posledná menovaná zlepšila o viac ako päť sekúnd, no stačilo jej to len na konečnú 38. pozíciu.

Mintálová, ktorá už má istotu štartu na OH 2024, sa v druhej kvalifikačnej jazde zlepšila o viac ako tri sekundy a napokon skončila druhá.

Iba Mintálová a víťazka kvalifikácie Austrálčanka Jessica Foxová sa dostali pod hranicu 100 sekúnd, Slovenka mala v druhom kole iba o 39 stotín sekundy horší čas ako jej austrálska súperka v prvom.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Vodné športy»Súboj o olympiádu vrcholí v Paríži. Slafkovský ukázal, že sa nevzdáva