Slovensko medailu v C1 nezískalo, zo zlata sa teší Slovinec Savšek

Najlepší zo Slovákov Marko Mirgorodský obsadil v K1 šieste miesto.
Najlepší zo Slovákov Marko Mirgorodský obsadil v K1 šieste miesto. (Autor: TASR)
TASR|29. máj 2022 o 13:46 (aktualizované 29. máj 2022 o 14:14)

Mirgorodský skončil na šiestom, Beňuš na ôsmom mieste.

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ. Slovinský reprezentant vo vodnom slalome Benjamin Savšek získal na majstrovstvách Európy v Liptovskom Mikuláši zlatú medailu v kategórii C1.

Svoj štvrtý titul majstra Európy si zaistil triumfom v nedeľnom finále časom 100,44 sekundy, keď predviedol bezchybnú jazdu.

Slovák Marko Mirgorodský obsadil šieste miesto, pripísal si dve trestné minúty a za víťazom zaostal 5,01 s. Matej Beňuš sa so šiestimi trestnými sekundami umiestnil na ôsmej priečke (+7,35).

Striebornú medailu vybojoval Nemec Sideris Tasiadis, ktorý stratil na Savšeka 57 stotín sekundy. Pódium doplnil tretí Miquel Trave zo Španielska (+1,73). Najlepší štyria pretekári sa vyhli chybám.

Mirgorodský ťukol hneď na prvej bránke, na prvom medzičase však mal len sekundovú stratu na Savšeka.

Dobre sa popasoval s kombináciou na 13. a 14. bránke, no na 17-ke sa zdržal príliš dlho a v cieli mal päťsekundové manko. Priznal, že chyba v úplnom úvode nakoniec ovplyvnila celú jazdu.

"Snažil som sa tomu nepoddať, hneď na prvej bráne bol ťuk. Potom som išiel plné riziko, niekde mi to skĺzlo a v spodnej časti trate mi už sily chýbali. Mrzí ma to, boli sme doma a publikum bolo úžasné," uviedol Mirgorodský po pretekoch v mixzóne.

Aj Beňuš doplatil na snahu o kompenzáciu chyby, mal dotyk s deviatou a desiatou bránkou a ďalšie dve sekundy "chytil" na šestnástke.

"Medzi deviatkou a desiatkou mi odišiel valček a nemal som sa do čoho oprieť. Z následnej chyby som sa potom pár brán dostával. Zvyšok jazdy som musel zabrať, aby som dobehol stratu a z toho bolo aj tá ďalšia chyba," opísal po pretekoch svoju jazdu Beňuš, ktorý mal v dôsledku penalizácie horší čas než v semifinále.

Medzi ženami sa zo zlatej medaily v kategórii C1 tešila britská reprezentantka Mallory Franklinová. Titul majsterky Európy si vo finále zaistila časom 113,35 sekundy, keď predviedla bezchybnú jazdu. Získala už svoje druhé individuálne zlato na ME.

Na druhom mieste skončila Francúzka Marjorie Delassusová, ktorá stratila v cieli na víťazku 1,72 sekundy a radovala sa zo zisku prvej individuálnej medaily na ME. Pódium doplnila Češka Tereza Fišerová s mankom 2,42 s. Najlepšie štyri pretekárky vo finále prešli traťou bez trestných sekúnd.

Slovensko nemalo v desaťčlennom finále zastúpenie, Zuzana Paňková a Emanuela Luknárová sa v semifinále nevyhli chybám a skončili na 12., resp. 13. mieste.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Vodné športy»Slovensko medailu v C1 nezískalo, zo zlata sa teší Slovinec Savšek