Do finále postúpil ako posledný. Grigar si v Slovinsku vybojoval pódium

Jakub Grigar.
Jakub Grigar. (Autor: canoe.sk)
SITA, TASR|25. jún 2022 o 13:27 (aktualizované 25. jún 2022 o 14:50)

Triumfoval Čech Jiří Prskavec.

BRATISLAVA. Slovenský reprezentant Jakub Grigar skončil na bronzovom stupienku v sobotňajšej súťaži kajakárov na pretekoch Svetového pohára vo vodnom slalome v slovinskom Tacene.

Grigar dosiahol prvé pódiové umiestnenie v prebiehajúcej sezóne SP a celkovo svoje tretie v kariére (1-1-1). 

Vo finále, do ktorého prenikol z poslednej 10. postupovej priečky v predpoludňajšom semifinále, predviedol solídnu jazdu bez trestných sekúnd, a napokon to stačilo na konečné 3. miesto.

Dvadsaťpäťročný strieborný medailista z vlaňajších olympijských hier v japonskom Tokiu pôvodne figuroval na 4. pozícii. Najrýchlejší v semifinále, Talian Giovanni De Gennaro, však dodatočne dostal 50-sekundovú penalizáciu, a zošmykol sa z druhej na 9. priečku.

Triumfoval Čech Jiří Prskavec časom 79,79 s, Grigar za ním zaostal o 4,82 s. Druhý bol domáci reprezentant Martin Srabotnik (+1,37 s).

Grigar bol jediným slovenským zástupcom vo finále, Martin Halčin obsadil v semifinále nepostupovú 24. priečku. 

Jakub Grigar sa teší zo zisku bronzu.
Jakub Grigar sa teší zo zisku bronzu. (Autor: canoe.sk)

"Bol to zaujímavý deň. Po semifinále som ani nedúfal, že sa dostanem do finále, ale nakoniec to vydalo," uviedol Grigar pre canoe.sk. Po finálovej jazde, ktorú odštartoval ako prvý, si musel počkať, ako skončí.

"Bolo to hore-dole. Raz tretí, raz štvrtý, raz piaty, raz tretí. Ja som len sledoval, ako to dopadne a nanešťastie pre ostatných, ktorí trochu kazili, mi to vyšlo."

Slovensko sa po dlhom čakaní a smolných štvrtých miestach kanoistky Zuzany Paňkovej v Prahe a kanoistu Mateja Beňuša v Krakove konečne dočkalo medailového umiestenia v prestížnom seriáli.

"Som veľmi rád, že Slovensko má konečne medailu zo Svetového pohára. V tom kajaku je to veľmi náročné, ani dnes to nebolo úplne zadarmo, trochu som sa bil s tou vodou. Som rád, že som sa s tým pobil dobre a stačilo to na bronz," dodal Grigar.

Medzi kajakárkami sa z triumfu radovala Austrálčanka Jessica Foxová. V sobotnom finále "ťukla" hneď prvú bránku, no zvyšok jazdy mala čistý a veľmi rýchly a napokon zvíťazila s náskokom 2,78 sekundy pred Britkou Mallory Franklinovou.

Na pódiu ich doplnila Viktorija Usová z Ukrajiny (+3,34). Ani jedna pretekárka nepredviedla bezchybnú jazdu, prvých sedem žien si pripísalo zhodne dve trestné sekundy.

Vo finále kajakárok nemalo Slovensko zastúpenie.

Soňa Stanovská obsadila v predpoludňajšom semifinále 15. miesto, keď inkasovala dve trestné sekundy a za najlepšou Franklinovou zaostala o 9,48 sekundy, Michaela Haššová skončila s tromi "ťukmi" na 24. priečke (+20,62).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Vodné športy»Do finále postúpil ako posledný. Grigar si v Slovinsku vybojoval pódium