Vodní slalomári zabojujú o ME, miestenku majú zatiaľ siedmi

Matej Beňuš
Matej Beňuš (Autor: TASR)
SITA|15. apr 2021 o 16:41

Už cez víkend ich čakajú preteky v Krakove.

BRATISLAVA. Už najbližší víkend sa pre slovenských vodných slalomárov rozbehnú nominačné boje o účasť na majstrovstvách Európy. Tie sa tento rok uskutočnia v skorom termíne 6. - 9. mája v talianskej Ivrei.

Reprezentanti vo vodnom slalome budú mať na ME v Taliansku dôležitú úlohu - vybojovať pre Slovensko kvótu na blížiacu sa olympiádu v Tokiu.

Účasť na európskom šampionáte má zo Slovenska istú sedem pretekárov - kanoisti (Matej Beňuš, Michal Martikán, Alexander Slafkovský), kajakárky Jana Dukátová a Eliška Mintálová, kajakári Martin Halčin a Jakub Grigar.

Posledný menovaný má už aj miestenku na OH v Tokio 2020. 

Viacerí sa pripravujú individuálne 

Všetci ostatní si musia právo štartu na ME vybojovať počas najbližších dvoch víkendov na pretekoch v poľskom Krakove (17.-18. 4.) a Liptovskom Mikuláši (24.- 25. 4.). Informoval o tom špecializovaný web canoe.sk.

V Krakove sa nepredstavia skúsení pretekári - Alexander Slafkovský, Michal Martikán, Jakub Grigar, Jana Dukátová a Eliška Mintálová. Dali prednosť individuálnej príprave.

Najmä pre Slovenky s jednolistým pádlom, teda kanoistky, však sú úvodné nominačné preteky v Krakove veľmi dôležité. Celkovo bude v Poľsku dvanásť mužských a trinásť ženských lodí.

Giertl: Nálada je veľmi dobrá 

"Slováci budú štartovať v samostatnom bloku, doobeda pôjdu osobitne prvú jazdu, po odjazdení ostatných pretekárov absolvujú A a B-finále,“ ozrejmil športový riaditeľ sekcie divokých vôd Slovenskej kanoistiky Lukáš Giertl.

Väčšina účastníkov využila možnosť prípravy v dejisku podujatia už od pondelka, posledný odchádza do Krakova práve Giertl, ktorý sa len vo štvrtok nadránom vrátil z ICF-renkingových pretekov na kanáli ME v Taliansku.

"Všetci si zariadili tréningový harmonogram tak, aby sa do Poľska dostali už začiatkom týždňa. Aj vzhľadom na povzbudivé výsledky z medzinárodných pretekov v Ivrei je nálada veľmi dobrá," doplnil Giertl.

Slováci na nominačných pretekoch v Krakove:

K1M (6): Maximilián Galovič, Martin Halčin, Peter Mráz, Matej Blaščík, Jakub Stanovský, Ilja Buran

K1Ž (7): Elena Kaliská, Soňa Stanovská, Zuzana Paňková, Kristína Ďurecová, Lucia Simonidesová, Ivana Chlebová, Michaela Haššová

C1M (6): Matej Beňuš, Marko Mirgorodský, Juraj Dieška, Jaromír Ivanecký, Martin Dodok, Ľudovít Macúš,

C1Ž (6): Emanuela Luknárová, Soňa Stanovská, Zuzana Paňková, Monika Škáchová, Mahuliena Ďurecová, Ivana Chlebová

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Vodné športy»Vodní slalomári zabojujú o ME, miestenku majú zatiaľ siedmi