Mladá Žilinčanka akoby nemala hranice. Sama neverím, čo sa mi podarilo, vraví majsterka Európy

Zuzana Michaličková sa stala majsterkou Európy v šprinttriatlone.
Zuzana Michaličková sa stala majsterkou Európy v šprinttriatlone. (Autor: M. Varga)
Miloslav Šebela|10. aug 2024 o 21:15

Slovenská triatlonistka uspela na ME v superšprinte.

BRATISLAVA. Do poslednej chvíle bojovala o olympijskú miestenku do Paríža. V kvalifikácii nechala veľa síl. V olympijskom rebríčku jej nechýbalo veľa. Zuzana Michaličková skončila druhá pod čiarou. 

Čiara medzi úspechom a neúspechom je niekedy veľmi tenká. Svoju výbornú formu mohla uplynulý týždeň predviesť priamo v Paríži. 

„Dosť ma mrzí, že mi kvalifikácia nevyšla. Po nej som na tom bola dosť zle,“ priznala pre Sportnet 21-ročná Žilinčanka. 

Svoju silnú formu však ukázala na ďalších súťažiach. 

Superšprint je srdcovka

V sobotu senzačne získala titul majsterky Európy do 23 rokov v superšprinte. 

V tureckom Balikesire sa súťažilo na veľmi krátkych vzdialenostiach 260 metrov, 6,9 km cyklistiky a 1,8 km beh. 

Preteky sa konali spolu s kategóriou elite a v nej brala Michaličková bronz. V jednej súťaži získala rovno dve medaily.

Výborne vyplávala. Už z vody šla s dvojsekundovým náskokom.  

Zuzana Michaličková.
Zuzana Michaličková. (Autor: Facebook Slovenská triatlonová únia)

„Necítila som, že by som práve dnes mala robiť zázraky. Plávanie som sa pokúsila ísť, čo najlepšie. Chcela som ísť ako prvá z vody s nejakým náskokom a rovnako som chcela vybiehať aj na beh ako prvá. Zo semifinále som vedela, že pokiaľ nevchádzam do depa prvá, strácam tam veľa sekúnd,“ hovorila Michaličková. 

Preteky dopadli nad očakávania. Po skvelom plávaní a výbornej cyklistike si ešte ušetrila dosť síl na záver. Na beh vybiehala ako prvá. Do cieľa ju predbehli len dve súperky. 

„Ani neviem, čo mám povedať. Sama neverím, čo sa mi podarilo dosiahnuť,“ tešila sa 21-ročná triatlonistka Národného športového centra. 

Superšprint sú extrémne rýchle preteky. Celá disciplína prehne približne za 20 minút. Pre porovnanie v olympijskom triatlone sa súťaží približne hodinu a 45 minút. 

„Superšprint je moja srdcvovka. Nikdy som však na ňu špeciálne netrénovala. Mala som však výbornú prípravu,“ opisuje. 

5 medailí z troch šampionátov za mesiac

Kariéru má stále pred sebou. Michaličková je unikát. Okrem toho, že sa venuje triatlonu, totiž robí naplno všetky tri športy – atletiku, plávanie aj cyklistiku. Svoje štarty je schopná striedať rad za radom v rôznych športoch. 

V tomto roku napríklad skončila na majstrovstvách Slovenska v časovke druhá a rovnako druhá bol na majstrovstvách Slovenska v plávaní v Šamoríne na 200 aj 800 metrov voľný spôsob. 

Týždeň po cyklistickom šampionáte už bežala na atletickej dráhe v Baskej Bystrici. Rovnako na slovenskom šampionáte. Je to nezmar, pretože bežala 800 m, 1500 m, 3000 m cez prekážky a navrch aj päťtisícku.

V behu na 5000 m brala 2. miesto výkonom 17:40, na 3000m prekážok získala bronz za výkon 11:39.31, na 1500 m obsadila 5. miesto výkonom 4:46,20 a na osemstovke bola ôsma (2:26.52).

Michaličková sa nešetrí. Ak má možnosť súťažiť, vždy ide do toho naplno. V zime jazdí cyklokros, venuje sa aj horskej cyklistike. Víkend počas, ktorého by nemala súťaž, je uz nej rarita.

„Som pretekový typ. Mňa vždy bavili všetky športy. Mojou srdcovkou je superšprint a ešte aj štafety,“ vraví skromne. Pritom len v júni získala 5 medailí na 3 rôznych slovenských šampionátoch. 

V rámci majstrovstiev Európy v triatlone v Turecku sa predstaví ešte v štafete. „A potom uvidím, čo ďalej. Sú tam ešte Svetové poháre, budú aj majstrovstvá Európy v olympijskom triatlone. Sezóna pokračuje. Uvidím na čo budem mať chuť,“ dodala. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Mladá Žilinčanka akoby nemala hranice. Sama neverím, čo sa mi podarilo, vraví majsterka Európy