Vodnopólista po žrebe zosmutnel. Na ME sa po dvoch rokoch predstavia Slováci aj Slovenky

Slovenský vodnopólista Lukáš Seman (vpravo).
Slovenský vodnopólista Lukáš Seman (vpravo). (Autor: TASR - Pavel Neubauer)
SITA|25. aug 2022 o 14:25

Muži SR budú v 16-člennom turnaji obhajovať 14. priečku spred dvoch rokov, slovenské ženy medzi 12 tímami ôsmu pozíciu.

BRATISLAVA. Rovnako ako v januári 2020 v Budapešti bude mať Slovensko zastúpenie v turnajoch mužov i žien aj na vodnopólových majstrovstvách Európy. Tie sa uskutočnia v chorvátskom Splite na prelome augusta a septembra 2022.

Slováci budú v 16-člennom turnaji obhajovať 14. priečku spred dvoch rokov, Slovenky medzi 12 tímami ôsmu pozíciu.

Slovensko čakajú nároční súperi

Slovenské reprezentantky vstúpia do kontinentálneho šampionátu v sobotu 27. augusta duelom B-skupiny proti výberu Talianska, neskôr ich čakajú aj súboje proti Izraelčankám, Srbkám, Francúzkam a tímu Španielska.

Do play-off postúpia štyri najúspešnejšie kolektívy z oboch šesťčlenných skupín.

"Talianky sú favoritky, to je jasné. Po nich nás čaká Izrael, proti ktorému chceme zabojovať a získať nejaké body. Proti Srbkám budeme vidieť, ako na tom reálne sme. Následne nastúpime proti Francúzkam a Španielkam, ktoré sú tiež európska špička.

Izrael napreduje, jeho hráčky chodia na ťažké turnaje a pravidelne sa konfrontujú so silnými súpermi. V tomto sú pred nami. V nedávnych zápasoch so Srbkami v Dunajskej lige sme videli, že vieme s nimi hrať vyrovnanú partiu," zhodnotil kormidelník Sloveniek Szabolcs Eschwig-Hajts podľa oficiálneho webu Slovenskej plaveckej federácie (SPF).

Slováci začnú púť ME v pondelok 29. augusta duelom rovnako proti Talianom, v A-skupine budú nasledovať stretnutia proti Čiernohorcom a Gruzíncom.

"Najmä pre našich mladých hráčov to bude veľká škola. Taliani patria dlhé roky medzi absolútnu svetovú špičku. V Čiernej Hore je vodné pólo šport číslo jeden. Gruzínci urobili v priebehu uplynulých desiatich rokov progres, čo potvrdili aj na kvalifikačnom turnaji na ME v Tbilisi," zhodnotil skúsený slovenský center Lukáš Seman.

Víťazi štyroch skupín postúpia priamo do štvrťfinále vyraďovacej časti, tímy z druhých a tretích miest čaká play-off. Výbery zo štvrtých miest zvedú boj o konečné 13. - 16. miesto.

Stanovili si jasné ciele

"Keď som sa dozvedel, koho nám vyžrebovali, trochu som zosmutnel. Budeme však bojovať o čo najlepší výsledok. Máme ťažkú skupinu. Taliani sú na každom vrcholnom podujatí v prvej trojke či štvorke, Čiernohorci v elitnej osmičke.

Gruzíncov som veľmi nechcel, lebo sme s nimi prehrali v Tbilisi. Práve v dueli s nimi však máme najväčšiu šancu uspieť a vyhnúť sa tomu, aby sme skončili na poslednom mieste v skupine," poznamenal hlavný kormidelník Milan Oršula, ktorý je len dočasným koučom reprezentácie a vo funkcii je len od 1. júla.

A aký je cieľ Sloveniek na ME, na ktoré sa neprebojovali cez kvalifikáciu, ale dostali voľnú kartu za suspendované Rusky?

"Naše vodné pólo je amatérsky šport a dievčatá majú aj iné povinnosti. Budem rád, ak dosiahneme ciele, ktoré sme si dali my v tíme. Spokojný budem vtedy, keď hráčky odovzdajú to, čo je v nich a budeme si môcť povedať, že do toho dali maximum," prezradil kouč Eschwig-Hajts.

Ženský turnaj v Splite potrvá od 27. augusta do 9. septembra, muži začnú o dva dni neskôr a skončia o deň neskôr.

Kádre tímov SR na ME vo vodnom póle 2022

Ženy: Bronislava Šepeľová, Ema Junasová, Nikita Pettyová, Lenka Garančovská, Monika Sedláková, Martina Kiernoszová, Karin Kačková, Tamara Dubná, Beáta Kováčiková, Janka Kurucová, Kristína Stehlíková, Emma Dvoranová, Júlia Janovová

Muži: Tomáš Hoferica, Adam Šimkovič, Róbert Kaid, Boris Juhász, Andrej Kováčik, Lukáš Ďurík, Branislav Balogh, Lukáš Seman, Patrik Tisaj, Maximilián Molnár, Matej Čaraj, Adam Šimkovič, Dani Bačo

Program SR v základných skupinách:

Ženy - skupina B:

Sobota 27. augusta: Slovensko - Taliansko (13.00 h)
Nedeľa 28. augusta: Izrael - Slovensko (11.30 h)
Utorok 30. augusta: Slovensko - Srbsko (10.00 h)
Štvrtok 1. septembra: Francúzsko - Slovensko (20.30 h)
Sobota 3. septembra: Slovensko - Španielsko (11.30 h)

Muži - skupina A:

Pondelok 29. augusta: Taliansko - Slovensko (15.30 h)
streda 31. augusta: Čierna Hora - Slovensko (14.00 h)
piatok 2. septembra: Gruzínsko - Slovensko (10.30 h)

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Vodné športy»Vodnopólista po žrebe zosmutnel. Na ME sa po dvoch rokoch predstavia Slováci aj Slovenky