Víťazil aj padal. Šampión bol taký rýchly, že mu v bicykli hľadali motor

Fabian Cancellara zbieral úspechy najmä na klasikách a tiež v časovkách, v ktorých získal dve zlaté olympijské medaily a štyrikrát sa stal majstrom sveta.
Fabian Cancellara zbieral úspechy najmä na klasikách a tiež v časovkách, v ktorých získal dve zlaté olympijské medaily a štyrikrát sa stal majstrom sveta. (Autor: SITA/AP)
Andrej Kuzmány|11. aug 2016 o 22:20

Vyhral prakticky všetko, čo mohol. Švajčiarsky cyklista Fabian Cancellara sa rozlúčil s kariérou ziskom zlatej olympijskej medaily.

BRATISLAVA. Pred štyrmi rokmi na olympijských hrách v Londýne útočil v cyklistických pretekoch s hromadným štartom na zlato. 

Mal skvelú pozíciu. Ťahal skupinu v úniku, z ktorej nakoniec vzišiel celkový víťaz Alexander Vinokurov.

Lenže Švajčiar Fabian Cancellara pätnásť kilometrov pred cieľom neodhadol zákrutu, z prvej pozície vrazil do zábrany na okraji cesty a spadol. Finišoval s päťminútovou stratou na Vinokurova. Jeho tvár krivila bolesť, mal slzy v očiach.

Poranené rameno ho limitovalo aj v individuálnej časovke o tri dni neskôr, v ktorej obhajoval triumf z Pekingu 2008. Skončil až siedmy.

Tento rok sa v Riu de Janeiro lúčil so svojou bohatou kariérou. Vo veľkom štýle. V jazde proti chronometru vybojoval svoje druhé olympijské zlato. Suverénne.

Druhého Holanďana Toma Dumoulina zdolal na 54,6 kilometra dlhej trati o štyridsaťsedem sekúnd. Úradujúcemu šampiónovi Tour de France Christopherovi Froomovi nadelil viac ako minútu.

„Nemám slov. Po sklamaní v roku 2012 a ďalších vzostupoch a pádoch bola toto moja posledná šanca niečo dokázať,“ citoval Švajčiara server Cyclingnews.

Fabian Cancellara vybojoval zlatú olympijskú medailu.
Fabian Cancellara vybojoval zlatú olympijskú medailu. (Autor: TASR/AP)

Najlepší z tých, ktorí nevyhrali

Tridsaťpäťročný Fabian Cancellara odjazdil v profipelotóne šestnásť rokov. Vyhral prakticky všetko, čo mohol. Z olympijských hier má okrem dvoch zlatých v časovke aj striebro z pretekov s hromadným štartom v Pekingu 2008.

Na majstrovstvách sveta získal sedem medailí, štyrikrát získal titul. Na Tour de France vybojoval sedem etapových prvenstiev, na Vuelte pridal ďalšie tri.

Na Tour strávil najviac dní v žltom drese vedúceho pretekára (spolu dvadsaťdeväť) spomedzi všetkých cyklistov, ktorí ju nikdy nevyhrali.

„Legenda,“ reagoval na twitteri na triumf Švajčiara v Riu de Janeiro jeden z jeho súperov, Holanďan Bauke Mollema.

„Najlepší časovkár všetkých čias,“ uviedla britská cyklistka Hayley Simmondsová.

Cancellara však nebol iba skvelým časovkárom, ale aj vynikajúcim klasikárom. Pre svoju atletickú postavu, silu a šprintérsku zdatnosť dostal prezývku Spartakus.

Ním odštartovali kontroly bicyklov

Súperov nezdolával iba rýchlosťou v záveroch etáp. Keď nasadil svoje zdrvujúce strojové tempo, málokto mu stačil.

V roku 2010 ovládol monumentálne klasiky Okolo Flámska a Paríž – Roubaix s takým náskokom (Flámsko o 1:15 minúty, Roubaix o dve minúty, pozn.), že ho začali obviňovať z využívania mechanického dopingu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Víťazil aj padal. Šampión bol taký rýchly, že mu v bicykli hľadali motor