Višňovský: Viem, že útočením riskujem

Ľubomír Višňovský.
Ľubomír Višňovský. (Autor: TASR)
TASR|20. feb 2011 o 16:43

Ľubomír Višňovský sa v tíme Anaheim Ducks uchytil. Je jedným z najproduktívnejších obrancov NHL a má aj šancu na prekonanie osobného bodového rekordu.

DENVER. V marci uplynie rok, čo sa Ľubomír Višňovský presťahoval z chladného Edmontonu do slnkom zaliatej Kalifornie. V posledných hodinách pred koncom prestupového obdobia v zámorskej NHL mu zavolal generálny manažér Oilers Steve Tambellini a slovenskému hokejovému obrancovi hneď bolo jasné, že ho vymenil.

"Pamätám sa, že sme vtedy hrali v Chicagu a generálny manažér mi telefonoval do hotelovej izby. Bola asi hodina, dve pred prestupovou uzávierkou. Pozval ma do svojej izby, otvoril dvere a moja prvá otázka smerom k nemu znela Kam?. On mi odpovedal, že moja rodina bude šťastná, že sa vraciam do Kalifornie. A tak som sa dostal do Anaheimu," povedal Višňovský v rozhovore pre Orange County Register.

Nábeh na osobný rekord

Topoľčianskeho odchovanca vtedy vymenili Oilers za iného ofenzívneho obrancu Ryana Whitneya a tento trejd prospel obom. Višňovský sa v Edmontone nikdy necítil spokojný, preto zmenu pôsobiska privítal, zvlášť keď sa vracal do dobre známeho prostredia. Anaheim totiž leží na predmestí Los Angeles, kde 34-ročný Slovák už predtým odohral sedem sezón v drese miestnych Kings.

"Po stretnutí s generálnym manažérom som okamžite volal snúbenici. Tá sa hneď rozplakala. Strávila v LA takmer osem rokov a v Edmontone sa jej nepáčilo. V Kanade sa nám narodilo dieťa a nemohla s ním chodiť ani poriadne von, pretože boli treskúce mrazy, často aj -27 či -30 stupňov Celzia. Zažili sme tam obdobie plné frustrácie. Nebol som tam šťastný ja, ani moja rodina," priznal Višňovský.

Majster sveta z Göteborgu sa v lepšom mužstve herne chytil. Momentálne patrí k najproduktívnejším obrancom ligy, v 59 dueloch si pripísal 46 bodov za 9 gólov a 37 asistencií. Má tak našliapnuté k prekonaniu osobného rekordu zo sezóny 2005/2006, keď vo farbách Kings nazbieral 67 kanadských bodov (17+50). Napriek skvelým číslam mu prekvapujúco ušla nominácia na Zápas hviezd.

Obranca obrancu pochopí

"Káčeri" si príchod bývalého hráča bratislavského Slovana pochvaľujú.

"Odvádza spoľahlivé výkony a to vo všetkých aspektoch hry. Je to pracant. Úspešne diriguje našu presilovku od modrej čiary, ale exceluje aj v iných činnostiach," chváli spoluhráča fínsky veteran Teemu Selänne.

Višňovský patrí k jedným z najlepších ofenzívnych zadákov súťaže. Pre jeho hru je typická presná rozohrávka, vie vyviezť puk z obrannej tretiny a vytvoriť palebnú pozíciu pre spoluhráčov. Takisto má kvalitnú strelu. Tréner Ducks Randy Carlyle pozná jeho herný štýl a dopraje mu na ľade voľnosť.

"Viem, že niekedy príliš riskujem. Rád sa hrám s pukom a snažím sa obísť protihráča. Kouč to rešpektuje. Je to veľmi schopný tréner, ktorý má odkoučovaných veľmi veľa zápasov NHL a ako hráč vyhral Norrisovu trofej pre najlepšieho obrancu NHL. Takže vie, ako rozmýšľam," povedal na adresu svojho trénera Višňovský.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Višňovský: Viem, že útočením riskujem