Má veľké sny a striebro nemusí byť jej strop. Chladoňovej zbierka je svetový unikát

Viktória Chladoňová pózuje so striebornou medailou z časovky na MS v cyklistike 2024.
Fotogaléria (17)
Viktória Chladoňová pózuje so striebornou medailou z časovky na MS v cyklistike 2024. (Autor: Soňa Niková/ SZC)
Miroslav Kováčik|24. sep 2024 o 18:55

Slovensko neodíde z MS v cestnej cyklistike 2024 bez medaily.

ZÜRICH. Hoci prišla na MS v cyklistike do Zürichu ako medailistka z európskeho šampionátu, do boja o dúhový dres sa pustila oveľa skôr než ostatné favoritky.

Zdalo sa, že to bude pre Viktóriu Chladoňovú nevýhoda, keďže trať bola mokrá a postupne osychala, podobne ako v časovke mužov do 23 rokov.

Napokon to však v prípade mladej Slovenky nehralo zásadnú rolu. Vekom tínedžerka predviedla vyspelý výkon a dosiahla ďalší veľký úspech.

Po bronze v cyklokrose a zlate v horskej cyklistike, získala striebro v časovke, čím na scéne juniorských majstrovstiev sveta skompletizovala unikátnu zbierku. Tri medaily v troch disciplínach za 235 dní. 

Navyše, pridala k tomu aj časovkársky bronz z ME, ovládla národný šampionát a v Novej Bani vyhrala prvé medzinárodné UCI preteky medzi ženami.

"Celý čas som sa snažila ísť na plný plyn. Bolo to moje maximum, dala som do toho všetko. Nemala som veľa tréningov časovky, takže je to pre mňa prekvapenie," uviedla pre Eurosport 17-ročná Chladoňová.

Fotogaléria: Viktória Chladoňová získala striebro v časovke na MS v cyklistike 2024

Najskôr pohoda, potom stres

Bola to jej najdlhšia časovka v tejto sezóne. Merala 18,8 km a teda v porovnaní s majstrovstvami Európy bola o 5,5 km dlhšia. Profil bol takmer úplne rovinatý a na trati bolo iba zopár zákrut. 

Chladoňová sa po prejazde jediným medzičasom zaradila na prvé miesto a pomerne dlho trvalo, kým sa k nej nejaká zo súperiek vôbec priblížila. 

Do cieľa prišla v čase 24 minút a 24 sekúnd s priemernou rýchlosťou 46,2 km/h. Následne si sadla do "horúceho kresla" líderky, kde sledovala, či jej výkon bude stačiť na medailový zisk.

"Najskôr to bolo v pohode. Potom však ako začali štartovať hlavné favoritky a na medzičase mali aj o niečo lepší čas, takže som bola trochu strese. 

Inak sa mi tam sedelo veľmi dobre a som rada, že to napokon vyšlo," povedala Chladoňová v rozhovore pre Slovenský zväz cyklistiky. 

VIDEO: Viktória Chladoňová a jej reakcia po zisku striebra v časovke

Reálne medailové obrysy sa črtali najmä po tom, čo o dve sekundy zdolala Britku Imogen Wolffovú a takmer pol minútu na ňu stratila úradujúca majsterka Európy Paula Ostizová zo Španielska. 

Druhej z Hasseltu Fee Knavenovej po polovici trate došli sily, a tak mohla pozíciu Chladoňovej ohroziť už len Cat Fergusonová. Tej sa to napokon podarilo a do cieľa prišla s náskokom 34 sekúnd.

"Dala som zo seba všetko a som šťastná, že som v cieli mohla oslavovať aj so svojou rodinou," povedala 18-ročná britská cyklistka. 

Žiadne očakávania

Chladoňová a Fergusonová sa dobre poznajú. Proti sebe bojovali aj vo februári na MS v cyklokrose, kde brali tretie a druhé miesto.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Má veľké sny a striebro nemusí byť jej strop. Chladoňovej zbierka je svetový unikát