VIDEO - Peter Sagan skončil piaty v 9. etape na Tour de France 2018 - Priebeh

Cyklisti absolvujú jazdu na dlažobných kockách počas 9. etapy Tour de France 2018.
Cyklisti absolvujú jazdu na dlažobných kockách počas 9. etapy Tour de France 2018. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|15. júl 2018 o 16:50

Prečítajte si, ako prebiehala etapa.

Tour de France 2018 - 9. etapa (Peter Sagan)

Arras - Roubaix, 156,5 km:

1.John DegenkolbNemeckoTrek-Segafredo3:24:26 h
2.Greg van AvermaetBelgickoBMC Racing+ 0 s
3.Yves LampaertBelgickoQuick-Step Floors+ 0 s
4.Philippe GilbertBelgickoQuick-Step Floors+ 19 s
5.Peter SaganSlovenskoBora-Hansgrohe+ 19 s
6.Jasper StuyvenBelgickoTrek-Segafredo+ 19 s
7.Bob JungelsLuxemburskoQuick-Step Floors+ 19 s
8.André GreipelNemeckoLotto Soudal+ 27 s
9.Edvald Boasson HagenNórskoDimension Data+ 27 s
10.Timothy DupontBelgickoWanty-Groupe Gobert+ 27 s

Tour de France 2018 - 9. etapa (Priebeh)

Nedeľňajšia etapa mala prakticky len rovinatý profil, no bola špecifická prejazdom po tzv. mačacích hlavách.

Počas náročnej, nevyspytateľnej a divácky veľmi atraktívnej trate prišlo k viacerým pádom, ktorým sa nevyhli ani najväčší favoriti na celkové víťazstvo.

Už po desiatich kilometroch odstúpil pre zranenie austrálsky cyklista Richie Porte. Jazdec tímu BMC spadol a rovnako ako v roku 2017 nepríde do cieľa najprestížnejších etapových pretekov ani tentoraz.

Pred prvým úsekom na kockách sa zoradili na čele balíka viaceré tímové formácie a uvedomovali si, že na takomto teréne sa jazdí najbezpečnejšie na predných pozíciách.

Tour de France 2018 - 9. etapa: Pozrite si najzaujímavejšie momentky: fotogaléria

16.7.2018

Otváracia pasáž na pavé prebehla takmer bez komplikácii, defekt ale dostal Romain Bardet a po úseku strácal jednu minútu. Pelotón tadiaľ previedol tím Bora-Hansgrohe, Sagan a Majka sa nachádzali v bezpečí.

Po druhom sektore sa prebehlo rovnakým spôsobom a Bardet sa vrátil späť. Onedlho bola pripravená šprintérska prémia, ktorú vyhral Thomas de Gendt a získal 20 bodov.

Z pelotónu bol najrýchlejší Peter Sagan, získal päť bodov a upevnil si svoju vedúcu pozíciu v bodovacej súťaži.

Jazdci tímu Bora-Hansgrohe predvádzali na úvodných kockách výbornú prácu. Pri výjazde z tretieho sektoru sa ocitol na zemi aj víťaz dvoch etáp Dylan Groenewegen, ale pokračoval ďalej.

V ďalšom úseku spadli členovia hlavnej skupiny a to sa snažil využiť tím Sky, ktorý viedol skupinku približne dvadsiatich jazdcov.

Peter Sagan sa v nej udržal, boli tu farby Quick-Step Floors a aj Movistar tu mal svojich zástupcov. Landa, Valverde s Quintanom prežili túto selekciu na tej správnej strane.

Druhá skupina favoritov strácala dvadsať sekúnd, dopredu sa chceli dostať Nibali, Urán, Bardet a Yates. Potom sa hlavná skupina rozrástla o množstvo jazdcov, vrátane spomínaných favoritov.

Vzadu ešte zostával Van Garderen a posledný pád výrazne zastavil aj Fuglsanga a Majku. Obaja sa však dokázali vrátiť späť.

Po týchto vypätých momentoch sa situácia uspokojila a všetci hlavní kandidáti na úspech v celkovom hodnotení zostávali pohromade.

Päťdesiat kilometrov pred cieľom na najdlhšom úseku zrýchlil a natiahol hlavnú skupinu Greg van Avermaet, ale selekciu nespôsobil. Peter Sagan si strážil v tomto momente pozície za belgickým cyklistom.

Defekt tu opäť riešil Romain Bardet a v pokročilom štádiu etapy musel opäť vynulovať minútové manko. Balík sa snažil kontrolovať tím Sky.

Peter Sagan na Tour de France 2018 - najlepšie momentky: fotogaléria

4.7.2019

Hneď v nasledujúcej pasáži na pavé spadol Chris Froome a britský cyklista rozdelil hlavný balík. Nezranil sa, ale musel dobiehať ostatných favoritov.

Podarilo sa mu to, takže za hlavnou skupinou zostával Roman Bardet a spolu s ním aj Bauke Mollema.

Vedúcu dvojicu Janse van Rensburg a Damien Gaudin pohltil hlavný balík 20 kilometrov pred cieľom.

Záver sa niesol v znamení niekoľkých nástupov. V predposlednom úseku približne 15 kilometrov pred cieľom zaútočili Van Avermaet, Degenkolb a Lampaert. Ich únik bol úspešný a v etape napokon triumfoval Degenkolb.

Sagan obsadil piatu priečku, keď ho na cieľovej páske v šprinte štvorčlennej skupinky predbehol Gilbert. Rigoberto Uran po problémoch stratil takmer dve minúty, Badet s Landom približne pol minúty na najlepších.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tour de France»VIDEO - Peter Sagan skončil piaty v 9. etape na Tour de France 2018 - Priebeh