Blíži sa dlho očakávaný víkend. Oslabený majster hostí lídra

Jamie Vardy.
Jamie Vardy. (Autor: TASR/AP)
DIGI Sport|17. nov 2020 o 17:29

Čo sa udialo a udeje v Anglicku.

BRATISLAVA. Prebiehajúci ročník Premier League nie je ešte ani vo svojej štvrtine, ale karty, ktorými budú jednotlivé kluby disponovať v ďalších kolách, sú už porozdávané.

Eso si zatiaľ nevytiahol nikto, pretože všetky tímy už minimálne raz prehrali.

Lídrom súťaže je zatiaľ nespútaný Leicester. Jeho prechodová fáza je momentálne jedna z najlepších na svete a aj vďaka nej na King Power Stadium vládla počas novembrového asociačného termínu pohoda.

Okrem prekvapujúcej jazdy lídra sú ďalšími highlightami doterajšieho priebehu gólové hody, nevyspytateľnosť a vyrovnanosť.

Suma sumárum, bolo a aj sa bude na čo pozerať, pretože tento rok je podľa všetkého možné všetko.

Kto bude v červenom drese brániť?

Ťahákom deviateho kola bude stret Liverpoolu a Leicestru. Hrať sa bude na Anfield a domáci sú v pozícii zápasového favorita, a to napriek tomu, že im chýba až kvarteto obrancov zo základnej zostavy - Van Dijk, Gomez, Alexander-Arnold a Robertson (jeho štart je pre zranenie stehenného svalu otázny).

Liverpoolčania majú naozaj veľký problém so zložením defenzívy.

Trénera Kloppa nečaká pri skladbe víkendovej zostavy nič jednoduché a, navyše, stanovené diagnózy naznačujú, že to nebude vo väčšine prípadov iba záležitosť blížiaceho sa víkendu, ale aj ďalších týždňov a kôl.

Možné zloženia liverpoolskej defenzívy

  • N. Williams, Fabinho, Matip, Tsimikas
  • N. Williams, Fabinho, Matip, R. Williams
  • Milner, Phillips, Matip, Koumetio
  • N. Williams, Matip, Phillips, Van den Berg, Tsimikas

O mesiac a pol sa znova otvoria prestupové brány a Liverpool tak dostane šancu na riešenie obranných problémov.

Zranenia Van Dijka, Alexandra-Arnolda a Gomeza sú natoľko vážne, že si situácia bude naozaj vyžadovať kvantitatívne a tiež kvalitatívne posilnenie kádra.

Média informujú o záujme o Škriniara (Inter), Kabaka (Schalke), Alabu (Bayern) či Upamecana (Lipsko). Z krátkodobého hľadiska by bol logický ťah s podpísaním Daryla Janmaata.

Holandský skúsený pravý obranca je aktuálne bez zmluvy (naposledy pôsobil vo Watforde), takže by mohol prísť na post Alexandra-Arnolda už v najbližších dňoch.

Postrach gigantov už číha v závetrí

Jamie Vardy už v Premier League skóroval 111-krát. Už dávnejšie prekonal také zakončovateľské veličiny ako Cristiano Ronaldo, Didier Drogba, Ruud van Nisterlooy či Dennis Bergkamp.

Aktuálne mu v rankingu historicky najlepších strelcov súťaže patrí 21. pozícia. Ak však dokáže v tomto ročníku skórovať ešte aspoň v desiatich prípadoch, dostane sa na dosah elitnej desiatky.

Ešte pôsobivejšie vyznieva Vardyho strelecká forma v zápasoch s gigantmi. Ak sa pozrieme na súboje s Liverpoolom, Manchester City a United, tak zistíme, že do ich siete nasúkal už 38 gólov, čo predstavuje 23 percent jeho zásahov.

Leicester na Anfield nezvíťazil od mája 2000, ale s Vardym potvrdzujúcim svoje čísla a s rozleptanou defenzívou domácich je možné, že táto bradatá štatistika pôjde dostratena.

Jack Grealish to konečne rozbalil

Aston Villa je jedným z najpríjemnejších prekvapení doterajšieho priebehu ligy. Klub, ktorý sa vlani do posledného dychu zachraňoval, si momentálne hovie na šiestom mieste, pričom má o zápas menej ako podstatná časť konkurencie.

Leví podiel na levom parciálnom úspechu má kapitán Jack Grealish.

Kreatívny stredopoliar bol kedysi považovaný za jeden z najväčších anglických talentov, ale po zostupe Aston Villy do Championship, logicky, tak trocha zišiel z očí.

Aktuálne má 25 rokov a naplno odkrýva to, čo v ňom takmer pol dekády tlelo. So 4 gólmi a 6 asistenciami patrí k absolútnej špičke produktivity a v októbri a novembri svoju formu predviedol aj v drese anglickej reprezentácie.

Partia Steva Bruca hrá cez víkend doma s Brightonom a Grealish bude znova pod najostrejšou žiarou reflektorov, je totiž jedným z najlepších stredových hráčov v Premier League.

Zápas jesene pre Tottenham

Ak patríte do okruhu gigantov, do takzvanej „veľkej šestky“, musíte aspoň raz za čas získať trofej. Tottenham však v ére Premier League na piedestál nevystúpil ani raz.

Teraz, pri vstupe do najbláznivejšieho ročníka za posledné roky, jeho hráči zacítili šancu.

Sú síce ešte len na začiatku cesty, no druhé miesto v tabuľke, demontáž Manchester United, forma dua Kane - Son a doplnok menom Bale dávajú nádej, že toto môže byť sezóna patriaca Spurs.

Mourinha a spol. čaká cez víkend duel s Manchester City, ktorý naznačí ešte viac.

Prípadná výhra by status quo Spurs posunula ešte vyššie. Londýnčania sú navyše v miernej psychickej výhode. Oni totiž môžu len získať, City ma toho na stratenie oveľa viac.

Priame prenosy z 9. kola Premier League na PREMIER Sport

Sobota 21. novembra:

  • 13:25 Newcastle – Chelsea
  • 15:55 Aston Villa – Brighton
  • 18:25 Tottenham – Manchester City
  • 20:55 Manchester United – West Bromwich

Nedeľa 22. novembra:

  • 12:55 Fulham – Everton
  • 14:55 Sheffield United – West Ham
  • 17:25 Leeds – Arsenal
  • 20:10 Liverpool – Leicester

Pondelok 23. novembra:

  • 18:25 Burnley – Crystal Palace
  • 20:55 Wolverhampton – Southampton

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Blíži sa dlho očakávaný víkend. Oslabený majster hostí lídra