Ráno sa Vlhová smiala. Deviate miesto je nič, hovorila po pretekoch

Petra Vlhová pri jazde v super-G na MS v zjazdovom lyžovaní 2021.
Petra Vlhová pri jazde v super-G na MS v zjazdovom lyžovaní 2021. (Autor: TASR/AP)
Boris Vanya|11. feb 2021 o 15:00

Na mäkkom snehu sa trochu trápila.

CORTINA D'AMPEZZO, BRATISLAVA. Dvadsať minút po jedenástej hodine sa Petra Vlhová dočkala svojho prvého štartu na majstrovstvách sveta v zjazdovom lyžovaní v talianskej Cortine d'Ampezzo.

Na trať super G ju vyprevadili hlasné pokriky zo štartovacej búdky, za necelých osem sekúnd dosiahla rýchlosť sto kilometrov za hodinu a dlho šla výborne.

Na druhom medzičase bola tretia, na ďalšom ešte piata. Spodnú pasáž však zajazdila pomalšie než jej najväčšie súperky a obsadila 9. miesto. Od bronzovej pozície delila Slovenku necelá pol sekunda.

"Hodnotím to dobre, ale zase nie úplne najlepšie. Neurobila som veľké chyby, ale mohla som ísť rýchlejšie. Sneh bol mäkší, trochu som sa tam trápila," povedala po pretekoch 25-ročná Slovenka.  

Ráno sa smiala

Na zjazdovke v Cortine, kde sa uskutočnia aj súťaže na zimných olympijských hrách v roku 2026, súťažila Vlhová prvý raz v živote.

Minuloročné finále Svetového pohára v tomto stredisku zrušili, keďže Taliansko už v tom čase čelilo silnej prvej vlne pandémie ochorenia covid-19. 

Na úvodný štart musela Vlhová čakať štyri dni, keďže pondelňajšiu kombináciu aj na utorok plánované super-G organizátori preložili pre nepriaznivé počasie.

"Ráno som sa smiala, že do tretice to hádam vyjde. Trochu nám to zmenilo plány, ale každý mal rovnaké podmienky, museli sme sa s tým vyrovnať a teším sa, že mám za sebou prvé preteky," hovorila slovenská lyžiarka.

"V super-G som bola v posledných pretekoch druhá, ale musíme byť realisti, nečakala som, že budem na pódiu v každých pretekoch. Deviate miesto na majstrovstvách sveta je nič, tu sa berú len medaily," dodala.

Švajčiarka sa dočkala

Zlato získala najväčšia favoritka Lara Gutová-Behramiová. Švajčiarka vyhrala posledné štyri super-G v rámci seriálu Svetového pohára.

Svoje prvé dve medaily z majstrovstiev sveta získala už ako 17-ročná (v roku 2009).

V roku 2016 jej pribudol do zbierky aj veľký glóbus za celkový triumf v seriáli SP, ale až do štvrtka bola najúspešnejšou lyžiarkou bez titulu z majstrovstiev sveta či olympijských hier. 

"Samozrejme, že som bola trochu nervózna, ale azda prvý raz som si nepripúšťala veľký tlak. Vravela som si, že môj život sa vôbec nezmení, keď vyhrám alebo nie. Nešla som si po zlato, ale snažila som sa ukázať všetko, čo viem. V tom bol najväčší rozdiel oproti minulým rokom," citovala šampiónku stránka NBC Sports.

Shiffrinová má formu

Jej najväčšou súperkou bola obhajkyňa titulu Mikaela Shiffrinová. Američanka síce kĺzavé disciplíny v tejto sezóne súťažne nejazdí, ale super-G viackrát trénovala.

Na trati dlho predvádzala skvelú jazdu, potom však vyšla z ideálnej stopy a kým sa do nej vrátila, stratila rýchlosť. Posledných šesť bránok už zvládla pomalšie a napokon skončila tretia. 

"Som spokojná na 98 percent a tie zvyšné dve percentá ma motivujú do ďalších pretekov," povedala Shiffrinová pre NBC Sports. 

Len šesť stotín sekundy za Američankou skončila Češka Ester Ledecká. Olympijská šampiónka v super-G z Pjongčangu 2018 bola napriek tomu v cieli pozitívne naladená.

„Užila som si skvelú jazdu som na seba pyšná, až je čudné, že to hovorím. Ale tie dievčatá predo mnou sú najlepšie na svete a ja som s nimi bojovala a celkom úspešne. Asi som spravila zopár chýb, ale dala som do toho všetko," vravela pre ČT Sport.

Vlhovú čaká ťažký týždeň

Super-G si Vlhová zopakuje aj v pondelok, ale už v rámci kombinácie, ktorá bude jej najbližšou disciplínou.

Štvrtkové výsledky naznačili, že o zlato bude súperiť zrejme trojica Shiffrinová, Gisinová a Vlhová. Všetky sú špičkové slalomárky a zároveň vynikajú aj v kĺzavých disciplínach. 

"Som rada, že som si super-G pred kombináciou vyskúšala, keďže som tu nikdy nesúťažila. Už viem, čo od toho čakať, aká je rýchlosť, aký je profil trate. Posnažím sa zobrať si z toho čo najviac. Teraz budem trénovať dva dni slalom, v nedeľu mám voľno a potom ma čaká náročný týždeň," dodala Vlhová.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Ráno sa Vlhová smiala. Deviate miesto je nič, hovorila po pretekoch