Saganov kolega na Scheldeprijs spôsobil hromadný pád, odobrali mu druhé miesto

Caleb Ewan.
Caleb Ewan. (Autor: TASR/AP)
TASR|14. okt 2020 o 19:20

Klasiku vyhral Caleb Ewan.

Scheldeprijs 2020

(Schoten - Schoten, 173 km)

1.Caleb EwanAustráliaLotto Soudal3:34:38 h
2.Niccolo BonifazioTalianskoTotal Direct Energie+ 0 s
3.Bryan CoquardFrancúzskoB&B Hotel-Vital Concept+ 0 s
4.Tim MerlierBelgickoAlpecin-Fenix+ 0 s
5.Jasper PhilipsenBelgickoUAE Team Emirates+ 0 s
6.Amaury CapiotBelgickoSport Vlaanderen-Baloise+ 0 s
7.Arvid de KleijnHolandskoRiwal+ 0 s
8.Sam BennettÍrskoDeceuninck - Quick Step+ 0 s
9.Itamar EinhornIzraelIsrael Start-Up Nation+ 0 s
10.Romain CardisFrancúzskoTotal Direct Energie+ 0 s

SCHOTEN. Austrálsky cyklista Caleb Ewan triumfoval na 108. ročníku klasiky Scheldeprijs. Jazdec tímu Lotto-Soudal sa presadil v záverečnom špurte 173 kilometrov dlhej trate so štartom a cieľom v meste Schoten.

Druhé miesto obsadil Talian Niccolo Bonifazio (Total Direct Energie) a tretí bol Francúz Bryan Coquard (B&B Hotels-Vital Concept KTM).

Saganovho kolegu penalizovali

Na druhom mieste pôvodne finišoval Nemec Pascal Ackermann, no traťová jury ho preradila na nižšiu pozíciu po tom, ako spôsobil v závere hromadný pád.

Jazdec stajne Bora-Hansgrohe totiž ostro vybočil zo svojej dráhy, keď chcel obehnúť pretekára pred sebou, no pri tom poslal k zemi Nóra Augusta Jensena (Riwal) a cez neho padali ďalší.

Flámska klasika sa tradične koná na úplne rovinatej trase a preto každoročne priťahuje najmä čistokrvných šprintérov. Organizátori zachovali rovnaký profil aj tento rok, i keď museli na poslednú chvíľu zmeniť trať.

Holandské orgány totiž pre pandémiu koronavírusu zakázali organizovať podujatie na svojom území a tak 108. edícia odohrala celá v Belgicku. Pretekári tak absolvovali desať okruhov s dĺžkou 17,3 kilometra okolo mesta Schoten.

Cavendish šiel do úniku

Na štart nechýbali rýchlostné hviezdy Sam Bennett (Deceuninck - Quick Step), Caleb Ewan (Lotto Soudal), Pascal Ackermann (Bora-Hansgrohe), Alexander Kristoff a Jasper Philippsen (UAE Team Emirates), no i Mark Cavendish.

Britský pretekár tímu Bahrain-McLaren sa krátko po štarte dostal do úniku spolu s ďalšími siedmymi jazdcami a čoskoro si vypracovali malý náskok.

Krátko po štarte spadol Casper Pedersen (Sunweb), víťaz nedávneho Paríž-Tours, a z pretekov odstúpil. Po treťom kole skončil aj jeho menovec a víťaz Gent - Wevelgem Mads Pedersen (Trek-Segafredo).

Únik mal po piatom kole náskok len okolo minúty a pelotón ho stále znižoval, tri kolá pred koncom to bolo už len 36 sekúnd. Situácia smeroval k očakávanému hromadnému záveru.

Pelotón pohltil posledných jazdcov z úniku osem kilometrov pred koncom. V závere sa tlačilo dopredu viacero favoritov, Ewan sa rozhodol pre dlhý špurt a slávil jasné víťazstvo pred pôvodne druhým Ackermannom.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Saganov kolega na Scheldeprijs spôsobil hromadný pád, odobrali mu druhé miesto