Ukončí kariéru? Prioritu má rodina, vraví Chára

Zdeno Chára v drese New York Islanders.
Zdeno Chára v drese New York Islanders. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|11. aug 2022 o 21:38 (aktualizované 12. aug 2022 o 00:05)

Slovenský obranca má už 45 rokov. Aké budú jeho ďalšie kroky?

BRATISLAVA. V Zimnej jazdiarni Bratislavského hradu sa konala galavečer Hokejista roka 2022. Na pódiu sa objavil aj 45-ročný obranca Zdeno Chára, ktorý odohral sezónu v tíme NHL New York Islanders.

Pred začiatkom novej sezóny sa stále viac a viac vynára otázka, či do nej Chára zasiahne. A čelil jej aj počas galavečera. Ako odpovedal?

"Asi vás sklamem krátkou odpoveďou, ale ešte stále sa rozhodujem, takže si budete musieť počkať na finálnu verziu," prezradil Zdeno Chára počas toho, keď odovzdával cenu pre najlepšieho obrancu. Tú získal Erik Černák.

"Nechávaš nás v napätí," komentovala slová Cháru moderátorka Marianna Ďurianová, ktorú v moderátoskej dvojici dopĺňal Boris Valábik.

Po naliehaní moderátorov Chára ešte mierne priblížil svoju situáciu. "Prioritu má rodina," doplnil.

Chára: Bez rodiny by som nemal šancu

"Nemám sa kam ponáhľať a využívam čas, ktorý mám," pokračoval už pri otázkach od novinárov. "Myslím si, že na rozhodnutie mám ešte čas a keď na to príde, verím, že sa rozhodnem správne."

Veľkú podporu cíti najmä od rodiny, vďaka ktorej prekonal aj rekord v počte odohraných zápasov v NHL spomedzi obrancov.

"Zobralo to dosť rokov. Sám som to neplánoval, ale podarilo sa. Ja som ten, ktorý stojí na ľade a dostáva chválu, ale najviac mi pomohli moja manželka a deti. Bez nich by som nemal šancu. Bez ich lásky a podpory by som nemohol odohrať toľko zápasov," vyzdvihol dôležitosť svojej rodiny.

Erik Černák a Zdeno Chára počas galavečera Hokejista roka 2022.
Erik Černák a Zdeno Chára počas galavečera Hokejista roka 2022. (Autor: TASR)

Na galavečer prišiel najmä preto, lebo do Siene slávy uviedli Petra Bondru a Žigmunda Pálffyho.

"Slovenskému a celosvetovému hokeju odovzdali poriadny kus práce, rokov a energie. Mal som možnosť ich mať obidvoch ako súperov, ale aj spoluhráčov. Hrať s nimi bola obrovská pocta. Som poctený, že môžem byť pri ich uvedení do Siene slávy. Je to určite zaslúžené a som nesmierne šťastný za nich a ich rodiny," pokračoval.

Slafkovský? Všetko má pred sebou

V roku 1997 bol s Pálffym v New Yorku Islanders aj v rovnakej kabíne. V drese Islanders si odkrútil aj debut v NHL.

"Vtedy som žil svoj sen. A to len 20 mesiacov po tom, čo som bol v béčku dorastu a na hranici so skončením s hokejom. Som šťastný, že som bol v prvom tíme Islanders so super hráčmi a aj so Žigom. V začiatkoch mi veľmi pomohol. Je ťažké uveriť, že 25 sezón prešlo tak rýchlo," opisoval.

Hokejistom roka sa stal súčasný fenomén Juraj Slafkovský, ktorý je zároveň najmladším víťazom ankety. Veľký talent slovenského hokeja neušiel ani pozornosti Cháru.

"Nárast jeho výkonnosti od začiatku sezóny až po jej vrchol je obdivuhodný. Všetci očakávame, ako sa mu bude ďalej dariť. Všetko má pred sebou, aj to dobré, aj to zlé. Verím, že s tým zlým sa vysporiada a z toho dobrého sa bude tešiť," poprial Slafkovskému.

A ako ustáť tlak Montrealu? "Nie je na to vzorec, každý na to musí prísť sám a každý sa s tým vyrovnáva po svojom," dodal Chára.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Ukončí kariéru? Prioritu má rodina, vraví Chára