Britský riadiaci orgán veslovania zakázal transrodovým športovkyniam súťažiť so ženami

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. (Autor: Twitter The Boat Race)
SITA|4. aug 2023 o 11:42

Súťažiť im umožnia v osobitnej kategórii.

LONDÝN. Strešný orgán veslovania vo Veľkej Británii sa pridal k zástupu riadiacich orgánov v rôznych športových odvetviach, ktoré vylúčili transrodové športovkyne zo ženských súťaží, aby ako rodení muži nemali výhodu oproti ženám pre prirodzene vyššiu hladinu testosterónu v tele.

British Rowing však umožní transrodovým i nebinárnym športovcom súťažiť spolu v osobitnej kategórii.

Pravidlo sa bude posudzovať každý rok

Od septembra budú môcť reprezentovať Veľkú Britániu vo veslovaní a súťažiť na podujatiach British Rowing v ženskej kategórii iba športovkyne, ktoré sa narodili ako ženy.

Toto nové pravidlo bude vedenie britského veslovania opätovne posudzovať a aktualizovať každý rok.

"Zaviazali sme sa zabezpečiť, aby bolo veslovanie dostupné pre každého za rovnakých podmienok. Na dosiahnutie férovosti musíme zaviesť a garantovať zmysluplné podmienky v súťažiach prostredníctvom nevyhnutných obmedzení pre účastníkov.

Začali sme vytvorením nových hmotnostných a ďalších kategórií, ktoré teraz plánujeme zaviesť aj medzi ženami," uviedla organizácia British Rowing v oficiálnom stanovisku.

Briti idú po vzore atletiky, plávania či cyklistiky

Svetové veslovanie (World Rowing) zatiaľ povoľuje účasť transrodových športovkýň vo svojich súťažiach medzi ženami v prípade, že dodržia prísne pravidlá ohľadom hladiny testosterónu v krvi.

Britská federácia však po vzore strešných orgánov svetovej atletiky, plávania či cyklistiky zašla ešte o krok ďalej.

"Nové pravidlo vzniklo na základe dlhodobého vedeckého výskumu a diskusií s odborníkmi. Brali sme do úvahy aj požiadavky našej medzinárodnej federácie," vyhlásila British Rowing.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Vodné športy»Britský riadiaci orgán veslovania zakázal transrodovým športovkyniam súťažiť so ženami