Končí Shiffrinovej éra? Aký má Vlhová rituál? (otázky o lyžovaní)

Veronika Velez-Zuzulová na ilustračnej fotografii.
Veronika Velez-Zuzulová na ilustračnej fotografii. (Autor: SME - Jozef Jakubčo)
Juraj Berzedi|28. jan 2020 o 18:00

Sedemnásť odpovedí na najčastejšie otázky.

Bývalá slovenská lyžiarka VERONIKA VELEZ-ZUZULOVÁ odpovedá na najčastejšie otázky, ktoré sa objavujú v diskusiách na sme.sk alebo ich čitatelia posielajú e-mailom či cez sociálne siete.

Otázky a odpovede

1. Ako dokáže konečný výsledok ovplyvniť štartovacie číslo? Je výrazný rozdiel medzi tým, keď pretekár ide na trať prvý a posledný?

2. A čo v zjazde?

3. V predošlých sezónach Mikaela Shiffrinová často víťazila s viac ako sekundovými náskokmi. Skončila sa jej dominancia alebo ide len o krátkodobý výpadok?

4. V čom sú najväčšie odlišnosti medzi slalomovými a zjazdárskymi lyžami?

5. Prečo mala Petra Vlhová pri víťazstve v obrovskom slalom v Sestriere najdlhšie lyže spomedzi všetkých pretekárok? Dáva jej to nejakú výhodu?

6. V Sestriere mala Petra Vlhová rovnaký čas ako Talianka Federica Brignoneová. Znamená to, že prišli do cieľa na milimeter presne alebo bol medzi nimi nejaký rozptyl?

7. Kedy sa stopne čas v cieli? Čo fotobunka zachytí ako prvé?

8. Ako pri lyžovaní trpí zdravie a telo pretekára? Aké sú najčastejšie zranenia?

9. Má zjazdové lyžovanie nejaký predpis či pravidlo, ktoré by bolo dobré zmeniť?

10. V čom sú elitní lyžiari ako Marcel Hirscher, Mikaela Shiffrinová či Petra Vlhová iní ako ostatní? Čo najviac zaváži pri úspechu – materiál, technika, psychika, príprava?

11. Aké sú vzťahy medzi lyžiarmi? Je pravda, že niekedy panuje medzi nimi až nezdravá konkurencia?

12. Je v súčasnom lyžovaní reálne, aby pretekári zvládali výborne všetky štyri disciplíny, teda slalom, obrovský slalom, super-G i zjazd?

13. Prečo sú počas slalomu i obrovského slalomu na trati aj bránky, okolo ktorých pretekári vôbec nejdú?

14. Aký význam majú prechodové bránky?

15. Petre Vlhovej dáva pred štartom jej brat Boris za chrbát sneh. Je to rituál alebo to má nejaký zmysel?

16. V zjazdoch diváci často môžu vidieť, ako rýchlosťou pretekári idú. Akú rýchlosť majú lyžiari v slalome?

17. Boli ste špecialistkou na technické disciplíny ako Petra Vlhová. Aké je to, keď zrazu slalomárka ide zjazd? Bolo náročné si zvyknúť na vyššiu rýchlosť?

Ako dokáže konečný výsledok ovplyvniť štartovacie číslo? Je výrazný rozdiel medzi tým, keď pretekár ide na trať prvý a posledný?

Samozrejme. Záleží aj na tom, ako sú pripravené preteky. Keď je zima a ľadová trať, lyžiarky majú približne rovnaké podmienky. Nikdy však v slalome nebude mať pretekárka s vyšším štartovým číslom také kvalitné podmienky ako lyžiarka, ktorá vyštartuje ako prvá.

A čo v zjazde?

V zjazde si pretekári vyberajú štartové čísla. Rozhodujú sa často aj podľa počasia. Do úvahy môžu brať, kedy vychádza slnko, aby ho mali na celej trati. Keď napríklad nasnežilo, je lepšie mať vyššie štartové číslo, lebo trať sa každou ďalšou pretekárkou zrýchľuje.

V predošlých sezónach Mikaela Shiffrinová často víťazila s viac ako sekundovými náskokmi. Skončila sa jej dominancia alebo ide len o krátkodobý výpadok?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Končí Shiffrinovej éra? Aký má Vlhová rituál? (otázky o lyžovaní)