Vykríkla od bolesti, sotva chodila. Najstaršia tenistka sa nevzdala

Venus Williamsová.
Venus Williamsová. (Zdroj: TASR/AP - Hamish Blair)
Jana Sedláková|10. feb 2021 o 16:15

Venus Williamsová je najstaršou tenistkou v prvej dvestovke.

MELBOURNE. Od bolesti sotva chodila po kurte, snažila sa nerozplakať. Väčšina jej súperiek by zápas dávno vzdala. Venus Williamsová však bojovala ďalej a napriek obrovským zdravotným problémom duel dohrala.

"Neviem, či som niekedy niečo podobné videl, no ona sa skutočne pokúsi pokračovať," hodnotil na twitteri portugalský tenisový novinár José Morgado.

"Nikdy nepochopím, ako Venus tento zápas dokončila, ale ukázala neuveriteľnú bojovnosť," pridali sa na twitteri tvorcovia podcastu The Tennis Podcast. 

Bývalá svetová jednotka Venus Williamsová prehrala na Australian Open v druhom kole s Taliankou Sarou Erraniovou 1:6, 0:6.

Vyzeralo to, že do druhého setu ani nenastúpi. Za stavu 1:5 si pri nábehu na sieť nešťastne podvrtla pravý členok. Vykríkla od bolesti. Okamžite ju ošetrovali.

Už na zápas pritom nastúpila so zatejpovaným ľavým kolenom.

Veľká bojovníčka, vraví Serena

Po ošetrení sa jej medzi výmenami podlamovali kolená. No zostávala na kurte. Venus je povestná tým, že zápasy nikdy neskrečuje. Súboj na grandslame vzdala iba raz. V roku 2011 odstúpila zo zápasu tretieho kola na Australian Open.

"Som rada, že som vyhrala, hoci nie som šťastná, že práve takýmto spôsobom. Je mi to veľmi ľúto. Ale ono to nikdy nie je jednoduché hrať proti niekomu zranenému. Ťažko sa to odhaduje, raz triafa údery plnou silou, inokedy prekvapujúco slabo," hodnotila po zápase Sara Erraniová. 

Ošetrovanie Venus Williamsovej.
Ošetrovanie Venus Williamsovej. (Zdroj: TASR/AP - Rick Rycroft)

"V športe sa nemôžete vždy pripraviť na výhru ani na prehru. Môžete však ovplyvniť, ako sa s tým vyrovnáte. Ja mám hlavu vždy hore a dám do toho na kurte všetko," reagovala niekoľko hodín po prehre prostredníctvom instagramu americká tenistka.

Ako veľkú bojovníčku ju opisuje aj jej sestra Serena. "Je obrovskou inšpiráciou, nikdy nie je frustrovaná z toho, čo sa deje. Vždy sa pozerá na to lepšie," vravela Serena Williamsová pre akreditované médiá po svojom vystúpení v prvom kole Australian Open.

Dvadsiate prvé Australian Open

Venus Williamsová absolvovala už svoje dvadsiate prvé Australian Open. Prvýkrát sa na ňom objavila ako osemnásťročná v roku 1998. Súčasná obhajkyňa titulu Sofia Keninová vtedy ešte nebola na svete. Narodila sa až o jedenásť mesiacov neskôr.

Po výhre nad Kirsten Flipkensovou v prvom kole ročníka 2021 sa stala piatou najstaršou tenistkou v histórii s víťazstvom v zápase na grandslame.

Američanka oslávi v júni 41. narodeniny. V jej veku má už väčšina hráčok po kariére. Ona však ďalej pokračuje. Na 81. mieste sveta je suverénne najstaršou hráčkou v prvej svetovej dvestovke.

Druhá najstaršia je jej mladšia sestra Serena, ktorá je na 11. mieste. Tretia najstaršia, 36-ročná Austrálčanka Samantha Stosurová, je na 112. mieste. 

Koniec kariéry nepripúšťa

V súvislosti s vekovými rekordmi, ktoré Venus prekonáva, sa často skloňuje koniec kariéry.

"Mysleli by ste na vek, keď práve hráte zápas na profesionálnom okruhu?" odpovedala po výhre v prvom kole na otázky o veku Američanka.

Na tento typ otázok odpovedá nerada. Skôr ich obracia na žart. Podobne ako jej sestra Serena či Roger Federer.

Odborníci aj novinári hovorili o jej konci už dlhšie. Prekonala viacero zranení, ktoré znamenali prestávku od tenisu. V roku 2011 jej dokonca diagnostikovali autoimunitné ochorenie Sjögrensov syndróm, ktoré spôsobuje bolesti svalov a kĺbov či únavu.

Mnohí fanúšikovia i odborníci predpokladali, že to bude znamenať pre ňu naveky stop. 

Myslím, že by sme mali stále snívať.


Venus Williamsová

Venus sa však vždy vrátila a v roku 2017 si dokonca zahrala dve grandslamové finále. Na Australian Open prehrala so sestrou Serenou. Vo Wimbledone s Garbine Muguruzovou. Vo veku 37 rokov sa vtedy stala historicky treťou najstaršou finalistkou grandslamového turnaja.

"Myslím, že by sme mali stále snívať. Pre mňa nikdy nie je dosť. Či vyhrávam, alebo prehrávam," hovorila v relácii Major Talk francúzskej tenistke Alizé Limovej.

"Mala som skvelé momenty, bola som na vrchole, v strede, ale aj na úplnom dne. Pri všetkom z toho som vždy bola šťastná. Vždy som tomu dala všetko a nikdy som nemala pocit, že by som spravila nejakú chybu," dodala.

Venus Williamsová.
Venus Williamsová. (Zdroj: SITA/AP - Hamish Blair)

Myslí na olympiádu

Priznala, že jedným z jej cieľov sú aj olympijské hry v Tokiu. Tie sa pre pandémiu koronavírusu v roku 2020 neuskutočnili a organizátori ich presunuli na rok 2021. Na prvej olympiáde hrala už v roku 2000. Hneď získala zlato.

So sestrou Serenou potom ešte triumfovali vo štvorhre v rokoch 2000, 2008 a 2012. Má aj striebro zo zmiešanej štvorhry. Získala ho po boku Rajeeva Rama v roku 2016.

V Tokiu by sa mohla zúčastniť už na svojej šiestej olympiáde.

"Bolo by požehnaním, ak by som si opäť mohla zahrať na olympiáde. V ideálnom svete tam budem aj so Serenou. Vo štvorhre sme dokázali skvelé veci, patria k tým najdôležitejším v mojej kariére," citoval Williamsovú olympicchannel.com

Na otázku, či by ešte mohla nejaké olympijské štarty pridať, odvetila so smiechom: "V roku 2022 budem reprezentovať na olympiáde v jazde na boboch."



Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Australian Open»Vykríkla od bolesti, sotva chodila. Najstaršia tenistka sa nevzdala