Vanessa Mae dostala za podvod pred Soči štvorročný dištanc

Vanessa Mae počas OH v Soči.
Vanessa Mae počas OH v Soči. (Autor: archív SITA/AP)
Miloslav Šebela, SITA|11. nov 2014 o 12:56

Ako huslistka je svetovou ikonou. Ako športovkyňa však Vanessa Mae podvádzala. Na olympijské hry 2014 sa dostala slávna virtuózka vďaka zmanipulovaným pretekom.

Agentúrnu správu sme o 13:57 nahradili autorským textom.

LONDÝN, BRATISLAVA. Jej jazda nepripomínala nič z toho, čo ukázali súperi. Medzi bránkami išla veľmi opatrne. Na víťazku stratila 50 sekúnd. V cieli sa však Vanessa Mae tešila akoby vyhrala.

„Nemám žiadne skúsenosti, pretože som naplno začala trénovať len pred pol rokom. Som rada, že som dokázala trať zísť až dolu. Chcela som štartovať na olympiáde. Hoci je to bláznivé, splnila som si sen,“ hovorila vtedy v cieli.

Svoj sen si však splnila vďaka podvodu. Potrebné body do rebríčka získala Mae na poslednú chvíľu na pretekoch v Slovinsku.

Neexistujúce pretekárky

V obrovskom slalome v pretekoch kategórie FIS tu senzačne obsadila 6., 7., 9. a 10. priečku. Výsledky všetkých štyroch podujatí však boli zmanipulované.

„Bez machinácií by nezískala body potrebné na účasť na olympiáde,“ potvrdila Svetová lyžiarska federácia.

Vo výsledkoch boli mená pretekárok, ktoré sa na súťaži nezúčastnili a niektoré skutočné výsledky boli upravené v prospech Mae. Medzi prvým a druhým kolo navyše organizátori nezmenili rozostavenie bránok.

Príde o ďalšiu olympiádu

Lyžiarska federácia potrestala zákazom činnosti funkcionárov aj lyžiarku.

Mae, ktorá v Soči štartovala vďaka dvojitému občianstvu za Thajsko, potrestali zákazom na štyri roky.

„Keď sme podvod odhalili, najskôr nám to prišlo až komické, no potom sme museli uznať, že išlo o vážnu vec,“ vysvetľoval pre AP šéf svetového lyžovania Gianfranco Casper.

Lyžiarska federácia informovala aj Medzinárodný olympijský výbor, ktorý môže jej výsledok zo Soči anulovať. Olympijský výbor sa zatiaľ k prípadu odmietol vyjadriť. Mae sa môže proti svojmu trestu odvolať na Medzinárodný arbitrážny súd.

Mae však naisto príde o možnosť štartovať na nasledujúcej olympiáde v roku 2018 v Pjongčangu.

Zaujímavosťou je, že samotné preteky sa v Slovinsku organizovali na žiadosť Thajského olympijského výboru. Mae bola pred olympijskými hrami vo svetovom rebríčku na 3166. mieste.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Vanessa Mae dostala za podvod pred Soči štvorročný dištanc