Van der Sar ukončil reprezentačnú kariéru

SITA|16. okt 2008 o 17:47

Tridsaťosemročný Holanďan už reprezentačný dres neoblečie.

AMSTERDAM. Holandský futbalový brankár Edwin Van der Sar v stredu druhýkrát v krátkom čase ukončil reprezentačnú kariéru. Tridsaťosemročný gólman anglického veľkoklubu Manchester United sa s najcennejším dresom pôvodne rozlúčil už po skončení tohtoročných majstrovstiev Európy, no problémy "Oranjes" so spoľahlivým strážcom svätyne napokon Van der Sara presvedčili k návratu.

Stredajšie rozhodnutie rodáka z Voorhoutu však nie je prekvapením, keďže s koučom výberu "krajiny tulipánov" Bertom van Marwijkom sa dohodol iba na odchytaní dvoch kvalifikačných duelov o postup na majstrovstvá sveta 2010 v Juhoafrickej republike proti Islandu a Nórsku. V zápase 9. skupiny Holanďania zvíťazili v Nórsku najtesnejším rozdielom 1:0 a vysoký gólman svoju reprezentačnú bilanciu uzavrel na počte 130 štartov.

"Som šťastný, že v poslednom reprezentačnom dueli som si dokázal udržať čisté konto. Vedel som, že to bude môj posledný štart a chcel som sa rozlúčiť iným spôsobom ako prehrou v zápase s Ruskom na ME 2008. V stretnutí s Nórskom som však pokojne mohol čeliť penalte, jedného hráča súpera som pri zákroku zasiahol kolenom," povedal na tlačovej konferencii bývalý brankár Ajaxu Amsterdam, Juventusu Turín a Fulhamu.

Na otázku novinárov, či by v prípade postupu Holandska na záverečný turnaj majstrovstiev sveta nezvažoval cestu do Juhoafrickej republiky, odpovedal: "Áno, ale iba ako turista."

Van der Sar už dávnejšie vyhlásil, že po aktuálnej sezóne 2008/2009 plánuje ukončiť profesionálnu kariéru i na klubovej úrovni.

Nachádzate sa tu:
Domov